Κόσμος

Ο Guardian χτυπάει: Ο Ερντογάν έλεγε ότι πρότυπο διακυβέρνησης είναι ο Χίτλερ

erddd

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ακόμα ισχυρότερος.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός τους όταν πίεζε για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες αλλά και τις αναφορές του στη Γερμανία του Χίτλερ ως παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος όπως είχε αναφέρει ο The Guardian τον Ιανουάριο του 2016 σε άρθρο του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εδώ και καιρό πιέζει για ένα νέο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας διαφωνώντας με όσους τον κατηγορούν για απόπειρα αρπαγής εξουσίας.

Τα τελευταία σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της ευρύτερης εκτελεστικής εξουσίας δεν τον βοήθησαν ιδιαίτερα στο να γίνει πιστικός και να αντιμετωπίσει τους επικριτές του, αφού παρέθεσε τη Γερμανία του Χίτλερ ως ένα παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο, αν ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα είναι δυνατό παράλληλα με τη διατήρηση της ενιαίας δομής του κράτους δήλωσε: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ. Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες», είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηχογράφηση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan και μετέδωσε το Reuters.

Ωστόσο ένας Τούρκος αξιωματούχος έσπευσε να διευκρινίσει τις δηλώσεις του Ερντογάν. «Υπάρχουν καλά αλλά και ”φτωχά” παραδείγματα προεδρικών συστημάτων δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η Ναζιστική Γερμανία, που στερούνταν των κατάλληλων θεσμικών ρυθμίσεων, ήταν προφανώς ένα από τα πιο επαίσχυντα παραδείγματα στην ιστορία» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας η «μεταφορά» του Ερντογάν για τη Γερμανίας του Χίτλερ διαστρεβλώθηκε από ορισμένα Μέσα και χρησιμοποιήθηκε με την αντίθετη έννοια.

Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας και να μετατρέψει το εθιμοτυπικό ρόλο του προέδρου σε εκτελεστικό σε μια τουρκική εκδοχή του συστήματος που ισχύει στις των ΗΠΑ, της Γαλλία και της Ρωσία.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ίδρυσε, έχει θέσει το νέο σύνταγμα στο επίκεντρο της ατζέντας του, μετά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου ενώ τον Ιανουάριο κατέληξε σε συμφωνία με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (CHP) κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ξεκινήσει τις προσπάθειες διαμόρφωσης ενός νέου Συντάγματος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν με την ανάγκη της αλλαγής του Συντάγματος το οποίο καταρτίστηκε μετά από το πραξικόπημα του 1980 και εξακολουθεί να φέρει τη σφραγίδα των στρατιωτικών δημιουργών του αλλά δεν στηρίζουν το προεδρικό σύστημα του Ερντογάν, φοβούμενες ότι θα εδραιώσει πάρα πολλή δύναμη στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη.

Σύμφωνα με την Προεδρία, οι δηλώσεις του Ερντογάν είχαν ως στόχο να αποδείξουν ότι μια εκτελεστική προεδρία μπορεί να υπάρχει σε ένα ενιαίο κράτος και δεν εξαρτάται από ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, και ότι ούτε ένα προεδρικό αλλά ούτε και ένα κοινοβουλευτικό σύστημα αποτελούν εγγύηση σε περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας.

«Εάν σε ένα σύστημα γίνεται κατάχρηση αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή διαχείριση που οδηγεί σε καταστροφές, όπως στη Γερμανία του Χίτλερ … Το σημαντικό πράγμα είναι να συνεχιστεί δίκαιη διαχείριση που εξυπηρετεί το έθνος», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι ήταν απαράδεκτο να υπονοείται πως ο Ερντογάν βλέπει τη Γερμανία του Χίτλερ με μια θετική ματιά.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το