Πολιτισμός

Ο Γρηγόρης Βαλτινός σε ποιήματα Καβάφη στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας -Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Β. Σποράδων, τη «Μαγνήτων Κιβωτό», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και τη Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία στις 26, 27 και 28 Αυγούστου, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγ. Ονούφριο.

Τίτλος του τριήμερου αφιερώματος «Στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη και του Τσίρκα», δίνοντας έτσι έμφαση στην ιδιαίτερη επιρροή που έχει αυτή η πάντα γοητευτική πόλη στην ιστορική και λογοτεχνική ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που θα έχουν ως κεντρικούς θεματικούς άξονες την πόλη της Αλεξάνδρειας, τον Στρατή Τσίρκα και τον Κωνσταντίνο Καβάφη, συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, ηθοποιοί σε αφηγήσεις κειμένων, οπτικοακουστικό υλικό (Αλεξάνδρεια – Τσίρκας – Καβάφης), το οποίο έχει επιμεληθεί ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, ενώ θα παρουσιάζεται ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα στο τέλος κάθε βραδιάς.

Η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων (28/8) περιλαμβάνει:
Προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη ζωή και το έργο του Κων/νου Καβάφη (επιμέλεια Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας).
Ομιλία του κ. Δημήτρη Δημηρούλη, καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ο Καβάφης των μελλουσών γενεών». Ο κ. Δημηρούλης στην παρουσίασή του αναφέρεται στο πώς έβλεπε ο ίδιος ο Καβάφης τον εαυτό του. Με μια προληπτική κίνηση που όλοι οι μεγάλοι ποιητές υπονοούν, αλλά σπάνια κάνουν. Το ερώτημα για μας σήμερα είναι απλό: Ποια είναι τα καθοριστικά στοιχεία που κράτησαν τον Καβάφη ζωντανό στις γενιές που ακολούθησαν μετά τον θάνατό του; Και αν αυτό συνέβη, είναι ακόμη το έργο του ανθεκτικό για να το υποδεχτούν οι γενιές που έρχονται;
Στη συνέχεια η συγγραφέας κ. Έρση Σωτηροπούλου θα μιλήσει με θέμα «O Καβάφης ως μυθιστορηματικός ήρωας». Αναφερόμενη στο βιβλίο της «Τι μένει από τη νύχτα», όπου είναι η μυθιστορηματική ανασύσταση ενός μικρού κομματιού της ζωής του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, εστιάζοντας σε μια ελάχιστα γνωστή περιπέτεια της ζωής του. Τότε που στα 34 χρόνια του ταξίδεψε με τον αδελφό του Τζων στο Παρίσι. Ένα ταξίδι στο οποίο τέμνεται η δημιουργική αγωνία με την ερωτική επιθυμία. Αυτή η τομή θα δώσει λίγα χρόνια αργότερα τους καρπούς της στα αξεπέραστα ερωτικά ποιήματα του Αλεξανδρινού.

Ο εξαίρετος ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός θα διαβάσει ποιήματα του Καβάφη.
Η βραδιά θα κλείσει με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τους Νεφέλη Σγαντζή, τραγούδι, και Ζαφείρη Κουκουσέλη στο πιάνο, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει αποκλειστικά μελοποιημένη ποίηση του Κ. Καβάφη.
Παράλληλα λειτουργεί η έκθεση με σημαντικά έργα Αιγυπτιωτών ζωγράφων, την οποία έχει επιμεληθεί η κ. Χρύσα Δραντάκη, προϊστάμενη της Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, έργα τα οποία προέρχονται από τη συλλογή Δάμτσα του Δήμου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το