Τοπικά

Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης στον Βόλο: «Τα ζητήματα ατόμων με αναπηρία να ενώνουν και όχι να χωρίζουν»

Στο 16% του πληθυσμού ανέρχονται τα άτομα με αναπηρία τα οποία δίνουν καθημερινό αγώνα, προκειμένου να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής που είχαν προ κρίσης. Ενόψει μάλιστα και της προεκλογικής περιόδου που ήδη διανύουμε, το ζήτημα είναι οι συναινετικές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του αναπηρικού κινήματος.
Τα παραπάνω τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ξενία, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων του αναπηρικού κινήματος.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, από το πιο μικρό μέχρι και το υψηλότερο ποσοστό, αντιπροσωπεύουν το 16% του πληθυσμού» τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης και πρόσθεσε πως «τα ζητήματα της αναπηρίας είναι πολλά και πολυποίκιλα, καθώς πρόκειται για μια ετερογενή ομάδα. Βέβαια υπάρχουν οριζόντια θέματα, όπως η προσβασιμότητα, η συνταξιοδοτική πολιτική, τα φορολογικά, η επιδοματική πολιτική, που αφορούν πολλά άτομα με αναπηρία».
Ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε ότι «μπορεί τα επιδόματα της αναπηρίας να μη μειώθηκαν μέσα στην κρίση, εντούτοις μειώθηκαν οι συντάξεις, οι μισθοί, άλλες παροχές που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Γίνεται ένας συνεχής αγώνας με τον ΕΟΠΥΥ για να διατηρηθούν οι παροχές».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε διάφορες παρεμβάσεις της ομοσπονδίας που έφεραν θετικό αποτέλεσμα, όπως στους διορισμούς των εκπαιδευτικών.
Μάλιστα μίλησε και για την προεκλογική περίοδο που εισήλθε η χώρα λέγοντας πως «πρέπει να κοιτάξουμε τι πρέπει να διεκδικήσουμε με αυτούς που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που θα διεκδικήσουμε από τους επόμενους δημάρχους, περιφερειάρχες, από την αντιπροσωπεία μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και άλλους. Μπορεί βέβαια να επανεκλεγούν και οι ίδιοι. Εμείς δεν εξετάζουμε τα πρόσωπα. Εμείς λέμε ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να ενώνουν και όχι να χωρίζουν και με αυτή τη λογική να σχεδιαστούν συναινετικές πολιτικές».
Το αναπηρικό κίνημα στην Ελλάδα διαθέτει 550 πρωτοβάθμια σωματεία.
Εξηγώντας την απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής είπε πως «όντας πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στα άτομα με αναπηρία 20 χρόνια, δέκα χρόνια στην ευρωπαϊκή επιτροπή πιστεύω ότι έχω μια τεράστια εμπειρία και δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό αποφάσισα να δεχτώ την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφης Γεννηματά, γιατί θεωρώ ότι στις δύσκολες στιγμές πρέπει να δηλώνουμε παρόντες και επειδή μπορώ να προφέρω όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και στους ευρωπαίους για την κοινωνική Ευρώπη που επιθυμούμε και ελπίζουμε. Και θα ήθελα να κριθώ για το αποτύπωμά μου στη ζωή μου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το