Τοπικά

Ο Γιακούμπ, ο Μέσι και η παγκόσμια αποδοχή… Ποιός είναι ο Βολιώτης επιστήμονας Δρ. Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος 

Πριν από μία δεκαετία, όταν ξεκινούσε την ειδικότητα στη θωρακοχειρουργική στο νοσοκομείο του Χέρφιλντ στην Αγγλία, υπήρξε μαθητής του διάσημου Βρετανοαιγύπτιου Μαγκντί Γιακούμπ. Σήμερα, στα 46 χρόνια του πλέον, ο Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος, κερδίζει καθημερινά πολλές μάχες με τις μεθόδους που εφαρμόζει για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.
Πριν από λίγες ημέρες το όνομα του Βολιώτη επιστήμονα συζητήθηκε ευρέως. Μία 57χρονη καρκινοπαθής που χειρορύργησε, πήρε εξιτήριο μέσα σε ένα 24ωρο και επέστρεψε στο σπίτι της. Η επέμβαση έγινε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Κύπρου, όπου εργάζεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια ο διακεκριμένος ιατρός κατέχοντας τη θέση του διευθυντή στο θωρακοχειρουργικό τμήμα του Mediterranean Hospital of Cyprus στη Λεμεσό.

Η εφαρμογή προηγμένης θωρακοσκοπικής χειρουργικής από τον 46χρονο επιστήμονα, παρέχει τη δυνατότητα αφαίρεσης καρκινικών όγκων με μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, στην οποία το χειρουργικό τραύμα είναι μικρό (4-5 εκατοστά), έναντι της μεγαλύτερης τομής που γίνεται στην κλασική μέθοδο. Πλέον έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται ότι έκανε μία επέμβαση με εντυπωσιακά γρήγορα αποτελέσματα και την ασθενή να φεύγει από το νοσοκομείο μέσα σε μία ημέρα. «Ήταν το 50ό περιστατικό που εφάρμοσα αυτή την επέμβαση. Αυτό όμως που ήταν μοναδικό ήταν η ταχύτατη αποδέσμευση της ασθενούς από το νοσοκομείο», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε.

Όσο για το πώς κατέληξε στην Κύπρο από το Χέρφιλντ, αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης «John Radcliffe»; Ο δρ Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος, εξήγησε τους λόγους που μετοίκησε στη Μεγαλόνησο. Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, θυμήθηκε και ένα ιδιαίτερο περιστατικό από την πρώτη συνάντησή του με τον Γιακούμπ, δίπλα στον οποίον μαθήτευσε για χρόνια και απέκτησε τα εφόδια για μία λαμπρή καριέρα: «Γνώρισα τον καθηγητή στο Χέρφιλντ, όταν πήγα εκεί για την ειδίκευσή μου. Την ημέρα που θα έδινα συνέντευξη ως ειδικευόμενος, μου άνοιξε την πόρτα και είπε: «Σας περιμέναμε, περάστε». Όση ώρα τον είχα απέναντί μου, δεν μπόρεσα να σταυρώσω λέξη κι ας μιλάω άπταιστα αγγλικά. Το ίδιο θα πάθαινε κι ένα παιδί, εάν έβλεπε τον Μέσι να του άνοιγε την πόρτα και να του έλεγε: «Έλα, σε περιμένουμε να παίξεις στη Μπαρτσελόνα. Το ίδιο ένιωσα κι εγώ τότε. Το Χέρφιλντ, στο οποίο ο Θεός με αξίωσε και εργάστηκα και ως επιμελητής επί μία τριετία, είναι αυτή τη στιγμή, το κορυφαίο νοσοκομείο θωρακοχειρουργικής στην Ευρώπη. Φεύγοντας από εκεί, πήγα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης και παρόλα αυτά πλέον χειρουργώ στην Κύπρο. Πολλοί με ρωτάνε πώς συνέβη αυτό. Θεωρώ ότι είμαι λογικός άνθρωπος, όμως το γεγονός πως πήγα στη Λεμεσό ήταν ό,τι πιο τρελό έχω κάνει στη ζωή μου. Πήρα λοιπόν αεροπλάνο από το Λονδίνο, έφτασα στην Πάφο και μπήκα σ’ ένα ταξί για να πάω στο νοσοκομείο και να μιλήσω με τη διοίκηση του ιδρύματος. Τότε συνέβη κάτι απίθανο. Όσο ήμουν εκεί, μας ειδοποίησαν από τα Επείγοντα ότι ένας νεαρός, ο οποίος πριν από ένα χρόνο χειρουργήθηκε με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που άπτεται της ειδικότητάς μου, ήρθε ξανά γιατί παρουσίασε το ίδιο πρόβλημα στον άλλο πνεύμονα. Και μεταξύ σοβαρού κι αστείου μου είπαν: «Πάμε κάτω να το χειρουργήσεις;». Στην αρχή νόμιζα ότι αστειεύονταν. Εν τέλει, σε μισή ώρα ήμουν στο χειρουργείο και χειρούργησα το παιδί. Πριν από ένα χρόνο είχε μία τομή 40 εκατοστά και κόντεψε να χάσει τη ζωή του, ενώ μαζί μου έφυγε με μία τομή ίσα με το νύχι. Έτσι έγιναν όλα».
Όσο για το μέλλον; Μιλώντας on camera αποκάλυψε τα σχέδιά του: «Σε λίγους μήνες τελειώνω την πιστοποίησή μου πάνω στο ρομπότ. Ευελπιστώ να είμαι παγκοσμίως ο πρώτος Έλληνας θωρακοχειρουργός που θα κάνει την 1η ρομποτοτική λοβεκτομή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το