Τοπικά

Ο Γ. Σούρλας για τον Πηλιορείτη Μακεδονομάχο Κ. Γαρέφη

Στις εκδηλώσεις μνήμης στο Γαρέφειο Πέλλας, προς τιμήν του Μακεδονομάχου Καπετάν Γαρέφη ο Γ. Σούρλας κεντρικός ομιλητής αναφερόμενος στον Μακεδονικό Αγώνα και τον Καπετάν Κώστα Γαρέφη, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Ο Μακεδονικός αγώνας διεξήχθη το 1904 – 1908, για τη διάσωση της Μακεδονίας από τα νύχια του πανσλαβισμού. Από εκείνους που είχαν σκοπό την κάθοδο στον νότο, προς την Ελλάδα. Την βουλγαροποίηση του χριστιανικού πληθυσμού και την αλλοίωση της εθνικής φυσιογνωμίας, προς όφελος των βουλγαρικών διεκδικήσεων.
Ο Μακεδονικός Αγώνας, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα έπη της ελληνικής ευψυχίας, αν λάβουμε υπόψη μας τις συνθήκες που διεξήχθη και τα νικηφόρα αποτελέσματα.
Οι Μακεδονομάχοι, οι υπέροχοι αυτοί πατριώτες, είχαν να αντιμετωπίσουν: Τους Τούρκους, αφού οι αγώνες διεξάγονταν στο χώρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τους ρουμανίζοντες βλαχόφωνους. Τους πανσλαβιστές. Τους Εξαρχικούς, ελληνικής καταγωγής, που μετεστράφησαν και υπηρέτησαν τους σκοπούς των Βουλγάρων.

Είχαν να αντιμετωπίσουν κυρίως τους Βουλγάρους κομιτατζήδες, άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους. Τους Βουλγάρους κομιτατζήδες, που είχαν την στήριξη της Ρωσίας, που ως γνωστόν το 1878 στη διμερή Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με την Τουρκία, ανακήρυξε τη Βουλγαρία ως μεγάλη αυτοκρατορική ηγεμονία με τα νότια σύνορά να φθάνουν στον Αλιάκμονα και τον Όλυμπο.
Τους Βουλγάρους κομιτατζήδες που είχαν την στήριξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που συνέβαλε στην απόσχιση της ορθόδοξης εκκλησίας της Βουλγαρίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την ίδρυση εξαρχίας , δηλαδή βουλγαρικού Πατριαρχείου το 1870. Απέναντι σε όλους αυτούς, που επιβουλεύονταν την κατάκτηση της Μακεδονίας, στάθηκαν οι Μακεδόνες μαχητές και μεταξύ αυτών ο Καπετάν Γαρέφης.
Ξεκίνησε από το Πήλιο, με 22 συμπολεμιστές και ήρθε στο Καϊμακτσαλάν στο Μορίχοβο, που αποτελούσε το κρησφύγετο και ορμητήριο, δυο φοβερών βουλγαρικών συμμοριών με αρχηγούς τους διαβόητους Λούκα και Καρατάσο, που καταδυνάστευαν όλη την περιοχή της Καρατζόβας. Είχαν καταστεί σύμβολα θηριωδίας. Αυτούς εξόντωσε με τα χέρια του ο Κώστας Γαρέφης και λύτρωσε την περιοχή από τους Βαρβάρους με τη συμβολή των Σαρακατσαναίων, που είχαν εκεί τα τσελιγκάτα τους. Αλλά και ο ίδιος όμως υπέστη θανάσιμο τραυματισμό.

Ο Κ. Γαρέφης και οι Μακεδονομάχοι περιμένουν να τιμήσουμε τους αγώνες τους, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για μια Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική.
Οι ήρωες περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Αλλά, όμως με τα όσα συμφωνήθηκαν με τους Σκοπιανούς και προβλέπεται να διαδραματιστούν:
– Δεν τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες τους
– Δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες τους
– Ακυρώνουμε μια ένδοξη ιστορική διαδρομή.

Εμείς όλοι που πιστεύουμε ότι η Μακεδονία είναι μια και μόνο ελληνική, δεν είμαστε σοβινιστές, φανατικοί ιμπεριαλιστές ακραίοι. Είμαστε πατριώτες δημοκράτες και ρεαλιστές.
Σεβόμαστε την ιστορία μας και τιμούμε τους ήρωές μας, τις θυσίες των προγόνων για την πατρίδα. Δεν εκχωρούμε σε κανέναν την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εθνική μας ταυτότητα και γλώσσα.
Δεν αποδεχόμαστε τον διαχωρισμό που έκανε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων στις Πρέσπες «Εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες» και που με τη σιωπή από την ελληνική πλευρά φάνηκε ότι έγινε αποδεκτός.
Πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας Σκοπιανοί και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός κ. Ζάεφ ότι η Μακεδονία δεν τεμαχίζεται σε βόρια – σκοπιανή, νότια- Ελληνική, ανατολική – βουλγαρική και δυτική – αλβανική. Είναι ενιαία και αδιαίρετη. Είναι ελληνική.
Φιλοξένησε και φιλοξενεί διάφορους λαούς. Ας μην ξεχνούμε ορισμένοι ότι οι Σλάβοι που αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες έφθασαν στη Μακεδονία 1.100 χρόνια από τότε που ο Μ. Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης δόξασαν την Ελλάδα.
Για εμάς το ζήτημα της Μακεδονίας δεν κλείνει με μια υπογραφή στις Πρέσπες. Θα κλείσει όταν και όπως θέλει ο ελληνικός λαός. Παραμένει ανοιχτό και θα αγωνιστούμε για την πλήρη δικαίωση των Μακεδονομάχων, την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας και μνήμης.
Για τη Μακεδονία που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων, το δικαίωμα των αποφάσεων δεν ανήκει σε κανέναν Υπουργό εξωτερικών ή Πρωθυπουργό, σημερινό ή αυριανό, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το