Τοπικά

O Γ.Καλτσογιάννης για το δημογραφικό: “Επίδομα 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται”

Την άμεση εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, τονίζει με δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Καλτσογιάννης. Μεταξύ των παρεμβάσεων που προβλέπονται στο σχέδιο της Ν.Δ. είναι η καταβολή επιδόματος 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
Ο κ. Καλτσογιάννης τόνισε πως «μία από τις μεγαλύτερες πληγές που αφήνει η δεκαετής κρίση είναι η υπογεννητικότητα. Το δημογραφικό εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα για την εξέλιξη του έθνους μας. Γιατί έθνος χωρίς παιδιά, δεν έχει μέλλον. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν συντομότερο με γενναία μέτρα που θα βοηθούν τα νέα ζευγάρια στο όνειρό τους να αποκτήσουν παιδιά.

Και ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές θεωρώ πως αυτό είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα της πατρίδας μας που πρέπει να αναδείξουμε στο δημόσιο διάλογο αλλά και να αντιμετωπίσουμε.
Όλες οι έρευνες που έχουν δημοσιευτεί για το δημογραφικό, δείχνουν μια φθίνουσα πορεία στις επόμενες δεκαετίες για την πληθυσμό της Ελλάδας. Μάλιστα αναφέρεται πως μέχρι το 2050, δηλαδή σε περίπου 30 χρόνια, η πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι κοντά στα 8,5 εκατομμύρια από τα 11.000.000 εκατομμύρια που υπολογίζεται τώρα.
Η υπογεννητικότητα ερμηνεύεται σε δύο άξονες. Πρώτον μετανάστευσαν στο εξωτερικό 500.000 νέοι οι οποίοι, αν έμεναν στην Ελλάδα θα δημιουργούσαν οικογένειες και θα έφερναν παιδιά στον κόσμο. Δεύτερον οι νέοι που παραμένουν στην χώρα, είτε δεν παντρεύονται είτε διστάζουν να κάνουν παιδί ή παιδιά, λόγω της οικονομικής δυσκολίας.
Τι πρέπει να κάνουμε; Πώς θα δώσουμε κίνητρα στους νέους να δημιουργήσουν οικογένεια; Πώς θα τους ενθαρρύνουμε να κάνουν το πρώτο παιδί που είναι και το ζητούμενο βάσει των νέων στοιχείων από τις έρευνες;

Η Ν.Δ. εξαρχής επικεντρώθηκε με πραγματικό ενδιαφέρον στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Συζήτησε με τους ειδικούς, τους επιστήμονες, με ενώσεις και συλλόγους και κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και πρωτοβουλιών.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει άμεσα στην καθιέρωση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Επίσης θα αυξηθεί το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ακόμη θα επανέλθουν τα επιδόματα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Έτσι θα αποκατασταθεί μια αδικία που υπάρχει για πολλές οικογένειες μετά την εφαρμογή του νόμου το 2018 που προέβλεπε σημαντικές μειώσεις για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ αρκετές τα έχασαν οριστικά.
Ειδική πρόνοια θα υπάρξει για την παραμονή των παιδιών στους Βρεφικούς και παιδικούς Σταθμούς. Ειδικότερα δεσμευόμαστε πως κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Μάλιστα θα επεκταθεί το ωράριο των παιδικών σταθμών και θα ενισχυθούν τα ολοήμερα σχολεία με ουσιαστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.
Με νέες και καλύτερες δομές φροντίδας των παιδιών, με οικονομική ενίσχυση των νέων γονέων, αλλά και άσκηση μια πιο δίκαιης φορολογικής πολιτικής μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντιστρέψουμε την τάση για την υπογεννητικότητα και θα δώσουμε ξανά προοπτική και ελπίδα στην χώρα μας”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το