Τοπικά

Ο φωτογράφος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Νίκος Μαγγίνας στον Βόλο

Ο κ. Νικόλαος Μαγγίνας, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, βρέθηκε χθες στον Βόλο, με αφορμή τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή», που φιλοξενείται στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο». Ασκεί τα καθήκοντα του φωτογράφου στο Πατριαρχείο εδώ και 28 χρόνια και η γνώμη του για τη ζωή της ελληνικής κοινότητας στην Πόλη, έχει βαρύνουσα σημασία.

Μέσα από τον φωτογραφικό φακό του προσπάθησε να αναδείξει τη δική του άποψη για τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών στον τόπο καταγωγής του, την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, ακολουθώντας τα βήματα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αποτύπωσε σκηνές από την καθημερινότητα των ορθοδόξων χριστιανών στην Πόλη, πολλές από τις οποίες πριν από μία τετραετία συμπεριέλαβε στην έκθεση «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή». Ο κ. Μαγγίνας, που θεωρείται ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Βαρθολομαίου, ένωσε τις δυνάμεις του με άλλους τέσσερις φωτογράφους, μία Τουρκάλα, έναν Εβραίο και δύο Αρμένιους, οι οποίοι επίσης απαθανάτισαν στιγμές της θρησκευτικής τους καθημερινότητας.
«Από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν και έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι σήμερα, έχουμε εισπράξει μεγάλη αποδοχή από το κοινό, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μήνυμα διαθρησκειακής συνύπαρξης. Αυτό είναι που ενδιαφέρει. Η αλληλοκατανόηση και ο αλληλοσεβασμός της ετερότητας, αυτά είναι σημαντικά. Και η εποχή μας είναι τόσο δύσκολη, που χρειάζονται όλα αυτά», εξήγησε ο κ. Μαγγίνας.

Κάλλιστα, η συγκεκριμένη σύμπραξη των πέντε φωτογράφων, θα μπορούσε να θεωρηθεί μία πράξη πολιτιστικής διπλωματίας. Εντούτοις, ο κ. Μαγγίνας εξέφρασε διαφορετική άποψη. «Αποφεύγω τον συγκεκριμένο όρο. Κάθε φωτογραφία είναι κι ένα βίωμα. Το βίωμα δεν είναι διπλωματία, αλλά αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους», τόνισε κι έπειτα αναφέρθηκε σ’ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μέσα από την έκθεση: «Στην έκθεση, μπορούμε να δούμε πώς τελούμε οι χριστιανοί τη βάπτιση και πώς οι μουσουλμάνοι. Το δικό μας μυστήριο είναι γνωστό. Στο Ισλάμ τι κάνουν; Πάνε στο τζαμί και κατά τη διάρκεια της προσευχής, λένε μυστικά το όνομα του παιδιού. Στο αυτί του ιμάμη κι έτσι παίρνει μία θρησκευτική χροιά η ονοματοδοσία».
Κλείνοντας, ο κ. Μαγγίνας αναφέρθηκε σε όλα αυτά, που διαταράσσουν την αρμονική συνύπαρξη των τριών δεσποζουσών θρησκειών στην Πόλη. «Ως επί το πλείστον, οι πολιτικοί και οι διάφορες σκοπιμότητες. Όταν προσπαθούν να αλλάξουν τη νοοτροπία του καθενός. Να κάνουν πλύση εγκεφάλου και να αναγκάσουν τον άλλον να υιοθετήσει μία εχθρική συμπεριφορά προς τον απέναντι», τόνισε, ενώ κλείνοντας, μέσα σε λίγες λέξεις προσπάθησε να δώσει το στίγμα, για το πώς κυλά η ζωή για έναν Ρωμιό στην Πόλη εν έτει 2019: «Ανεξάρτητα της πολιτικής, εμείς επιβιώνουμε και θα συνεχίζουμε να επιβιώνουμε και στο μέλλον».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επιδόσεις

Τις καλύτερες επιδόσεις για τον Οκτώβριο κατέγραψαν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα. Μήνας που…

2 Δεκεμβρίου 2023

Βραβεύσεις

Σε εκδήλωση σήμερα το απόγευμα στο συνεδριακό στα Μελισσάτικα αναμένεται να βραβευτούν από τη μητρόπολη…

2 Δεκεμβρίου 2023

Πλάτες

Υποτίθεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είχε υποσχεθεί ότι αυτός μπορεί…

2 Δεκεμβρίου 2023

Tο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων για το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Tο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει ότι σύμφωνα με το έκτακτο…

2 Δεκεμβρίου 2023

Ευχάριστες

Ευχάριστες στιγμές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι τρόφιμοι του Γηροκομείου Βόλου, μπόρεσαν να μεταφερθούν…

2 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσφερε

Από έναν πίνακα στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας, Θωμά Καρανάσιο και έναν στον Διευθυντή…

2 Δεκεμβρίου 2023