Πολιτισμός

«Ο Φοίβος το Κολλητάκι μου» – Παρουσιάζεται στα Κανάλια το βιβλίο της εικαστικού και συγγραφέα Αλίκης Τσιφοπούλου

Της Αγγελικής Θάνου
συνταξιούχου PhD εκπαιδευτικού και συγγραφέως

Η Αλίκη Τσιφτσοπούλου με τις επιλογές της και τη στάση ζωής είναι φανερό ότι οραματίζεται έναν καλύτερο κόσμο με ποιότητα και αισθητική. Δημιούργησε ένα φυτώριο για μικρά και μεγάλα παιδιά όπου κερνά γόνιμες δόσεις Καλών Τεχνών, τόσο απαραίτητες για την ισορροπημένη ανάπτυξη κάθε προσωπικότητας ανήλικης και μη.
Δημιουργεί το κλίμα και τη θερμοκρασία ώστε να ανθίζει κάθε μορφή τέχνης στο Καλλιτεχνείο της. Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής και εκεί ξεκίνησε νέα θαύματα. Η Αλίκη Τσιφτσοπούλου είναι μια γυναίκα με όραμα. Πώς να μην καμαρώνει ο γενέθλιος τόπος της για τις δημιουργίες της;
Την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στις 8 το απόγευμα, στα Κανάλια, κάτω απ’ τη φωλιά των πελαργών, στη φιλόξενη αυλή της Παναγίας και αμέσως μετά την Παράκληση θα παρουσιαστεί το βιβλίο της για παιδιά «Ο Φοίβος το Κολλητάκι» από τις εκδόσεις Βιβλιοπανόραμα. Το θέμα του είναι ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικής συμπεριφοράς των φίλων μας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ματίνα Μωραΐτη, φιλόλογος και η Αγγελική Θάνου συγγραφέας, καθώς και η ίδια η δημιουργός του βιβλίου. Στη μουσική και την κιθάρα η Αρετή Κατσαγεωργίου, μηχανικός – μηχανολόγος. Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καναλίων. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση εικαστικών καθώς και πολλές δράσεις και εκπλήξεις για τα παιδιά. Θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid 19.

Το πρώτο της βιβλίο

Η Αλίκη Τσιφτσοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Κανάλια του Βόλου. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Σπούδασε γραφιστική στο ΙΕΚ του Δήμου Βόλου, ενώ συγχρόνως παρακολουθούσε ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου. Φέτος πήρε το πιστοποιητικό της από τα εξ’ αποστάσεως σεμινάρια Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Από το 2016 διατηρεί το δικό της εικαστικό εργαστήρι, το Καλλιτεχνείο στην Αμαλιάδα Ηλείας, όπου φιλοτεχνεί τα έργα της και παραδίδει μαθήματα σε παιδιά και ενήλικες.
Έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις με τα έργα δικά της και των μαθητών της στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας και στο Τατάνειο Μέγαρο Αμαλιάδας.
Έχει ανεβάσει πολλές παιδικές παραστάσεις με τους μαθητές της με έργα, που έγραψε η ίδια που έχουν φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας και Λαζαράκειο Μέγαρο. Έχει λάβει μέρος σε καρναβαλικές παρελάσεις με χειροποίητα άρματα που κατασκεύασε η ίδια και οι μαθητές της από ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι εθελόντρια στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στο σπίτι της Βροχίτσας, όπου παραδίδει μαθήματα εικαστικών στα παιδιά της Δομής.
Φέτος ξεκίνησε η συνεργασία της με τη δομή «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» ως υπεύθυνη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Επίσης παραδίδει μαθήματα εικαστικών στα ΚΔΑΠ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΑμεΑ ΠΥΡΓΟΥ. Ανέβασε μάλιστα την πρώτη της θεατρική παράσταση με παιδιά ΑμεΑ. Μια παράσταση όπου έγραψε το θεατρικό και ανέλαβε κουστούμια και σκηνικά. Τελευταία της δημιουργία είναι η ιστοσελίδα toka.gr, που είναι το επίσημο σάιτ του Καλλιτεχνείου. Ένα σάιτ αφιερωμένο στα παιδιά. Εκεί κάθε παιδί μπορεί να βρει παραμύθια με ιστορίες τέχνης, ιστορίες γραμμένες από τα παιδιά Μπορεί να πάρει μέρος σε εικαστικούς διαγωνισμούς, αλλά και να προβάλει την προσπάθειά του συμμετέχοντας στις δράσεις του ιστότοπου.
Απολαύστε τον διάλογο μαζί της.

Ώρα δημιουργίας και έμπνευσης

Ποιά είναι η σχέση σου με τον «Φοίβο, το κολλητάκι»;
Ο Φοίβος είναι το τέταρτο παιδί μου. Γεννήθηκε μέσα στο Καλλιτεχνείο και θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Είναι εμπνευσμένος από ένα μικρό αγόρι που κάποτε συνάντησα. Μ’ επισκέφτηκε μαζί με τη μαμά του όταν ήταν νήπιο. Προσπαθούσαμε μέσα από τη ζωγραφική να ξεπεράσουμε εμπόδια, να επικοινωνήσουμε και να δημιουργήσουμε. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες.
Πολλές ατάκες του βιβλίου είναι λόγια που έχουν ειπωθεί σε ανάλογα περιστατικά. Ο Φοίβος, πραγματικός ή φανταστικός, είναι εκείνος που μου δίδαξε την ενσυναίσθηση και μ’ έκανε καλύτερο άνθρωπο. Μου έμαθε να καταλαβαίνω τα άτομα με αναπηρία, με βοήθησε να μπω στον κόσμο τους και να συνυπάρχω μαζί τους. Δίδαξε σ’ εμένα και τα παιδιά μου να δεχόμαστε και να αποδεχόμαστε το διαφορετικό. Πρώτη πρώτη την κόρη μου, που βοήθησε στην εικονογράφησή του.

Τι έχει φωλιάσει στη μνήμη σου απ’ τον γενέθλιο τόπο;
Τα πάντα… Θυμάμαι που ήμουνα παιδί γύρω στα 10 μου χρόνια. Καθόμουν στα σκαλιά του σπιτιού, στο χωριό, και ονειρευόμουν τη λίμνη γεμάτη πουλιά, βαρκούλες και μυθικά πλάσματα. Έφτιαχνα με το μυαλό μου εικόνες και μύθους. Η Κάρλα τότε ήταν αποξηραμένη και αυτό με στεναχωρούσε. Ευχόμουν να γίνει ένα θαύμα και να «επιστρέψει» η λίμνη. Η λίμνη όμως επέστρεψε πολλά χρόνια μετά. Αν και ήμουν αρκετά μεγάλη, ενθουσιάστηκα το ίδιο πολύ. Την κουβαλάω πάντα μαζί μου. Έτσι όπως εγώ την ονειρευόμουν κοσμεί σε πολλές μεριές το Καλλιτεχνείο. Όλοι μου οι μαθητές, αλλά και οι γονείς τους, γνωρίζουν την Κάρλα. Μία άλλη εικόνα που συχνά έρχεται στο μυαλό μου είναι πιο προσωπική. Τότε που παιδάκι πάλι πήγαινα στην Κοινότητα να συναντήσω τον μπαμπά μου. Όσο εκείνος ετοίμαζε πιστοποιητικά, εγώ «έκλεβα» χρόνο και προσπαθούσα να γράψω όσο μεγαλύτερο κείμενο μπορούσα στη γραφομηχανή του. Πίστευα πως έκανα το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο.

Στιγμές στο Καλλιτεχνείο

Έγινε η Αμαλιάδα για σένα πατρίδα της καρδιάς;
Σίγουρα ναι! Οι άνθρωποι φτιάχνουν τον τόπο. Κι οι άνθρωποι εδώ από την πρώτη μέρα με δέχτηκαν εγκάρδια. Τι μπορεί να είναι σημαντικότερο. Μου εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στις πιο τρυφερές ηλικίες και μου επέτρεψαν να αφήσω το δικό μου αποτύπωμα στην ψυχή τους. Να συμβάλω στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Και το Καλλιτεχνείο, τι πρεσβεύει στη ζωή σου;
Το Καλλιτεχνείο είναι κομμάτι της ψυχής μου. Και ίσως όχι μόνο δικό μου, αλλά του καθενός που διαβαίνει το κατώφλι του. Είναι ιδέα, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ένα καταφύγιο σκέψεων και ένα ορμητήριο ιδεών. Το όραμά μου ήταν να οργανώσω έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας, κυρίως για παιδιά, αλλά και ενήλικες. Έναν χώρο που ο καθένας να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα πέρα από κανόνες και στερεότυπα. Νομίζω πως τα κατάφερα. Όπου κι αν κοιτάξεις θα δεις χρώμα. Έργα παιδιών και μεγάλων. Δεν είναι απλές ακουαρέλες, είναι καταθέσεις ψυχής. Έχουν αφουγκραστεί μικρά και μεγάλα μυστικά, όνειρα και ανασφάλειες. Έχουν δει χαρούμενα πρόσωπα και θλιμμένα βλέμματα. Έχει συσταθεί μία όμορφη κοινωνία παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει. Λατρεύουν την τέχνη και κάνουν θαύματα. Ζωγραφίζουν, γράφουν παραμύθια, φτιάχνουν αποκριάτικα άρματα, ανεβάζουν παραστάσεις. Τα καμαρώνω και τα εμψυχώνω. Τον τελευταίο χρόνο έφτιαξα μια ιστοσελίδα, το toka.gr, για να μεταφέρω την ιδέα του Καλλιτεχνείου στο διαδίκτυο. Πρόκειται για έναν πολύχρωμο χώρο με παιδικούς διαγωνισμούς, παραμύθια τέχνης και πολλές δραστηριότητες. Φυσικά με πολύ διαθέσιμο χώρο για κάθε παιδί να παρουσιάσει το δικό του έργο του, παραμύθι ή ζωγραφιά. Ελπίζω και η ιστοσελίδα να αγκαλιάσει τόσα παιδιά, όσο και το Καλλιτεχνείο.

Εκδηλώσεις – παραστάσεις

Τα μελλοντικά σου σχέδια, αναφορικά με τη συγγραφή;
Συνήθως γράφω τα θεατρικά των παραστάσεων του Καλλιτεχνείου, οπότε ετοιμάζω κάτι χριστουγεννιάτικο. Ένα ακόμη παραμύθι μου βρίσκεται στο στάδιο της εικονογράφησης και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Το όνειρό μου όμως είναι να γράψω μια περιπέτεια για μεγαλύτερα παιδιά.

Ευχόμαστε να επιτευχθούν όλα τα όνειρά σου ανεμπόδιστα, καθώς και μια σταθερά εμπνευσμένη πορεία στον χώρο σου, όπου ανθίζει η ομορφιά και η πνευματική ποιότητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το