Τοπικά

Ο Φάμελλος ζητά Επιτροπή Κοινωνικού Ελέχγου για την ΑΓΕΤ – Αρμοδιότητά της η …παρατήρηση μετρήσεων

Συγκρότηση της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στο εργοστάσιο ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ Βόλου ζητά από την Περιφέρεια ο Σ. Φάμελλος αλλά δεν δίνει αρμοδιότητα ελέγχων, παρά μόνο παρατηρήσεων επί των ελέγχων που θα διενεργεί η ΑΓΕΤ και η Περιφέρεια.  Μάλιστα τονίζει πως εάν αρνηθεί η Περιφέρεια θα απευθυνθεί στο ΤΕΕ,.

“Επαναλαμβάνουμε και γραπτώς την πρότασή μας για την αναγκαιότητα συγκρότησης της επιτροπής σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα με τις πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο που αναλαμβάνει το ΥΠΕΝ. Άποψή μας είναι ότι η Τοπική Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου μπορεί να καθορίσει τις αρμοδιότητες και τα πεδία δράσης της μετά τη συγκρότησή της και με σεβασμό στις αποφάσεις των φορέων που τη συγκροτούν. Επίσης, θεωρούμε αναγκαίο οι τοπικοί φορείς να καταλήξουν συναινετικά και στη σύνθεση της Επιτροπής το συντομότερο δυνατόν.

Από τη μεριά μας παραθέτουμε ενδεικτικά πεδία δράσης, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της συγκρότησης της Επιτροπής, ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση πρόσβασης των πολιτών στις πληροφορίες για τη λειτουργία του εργοστασίου:

1. Ενημέρωση των πολιτών του Βόλου για όλους τους ελέγχους, από Περιφέρεια, ΚΕΠΠΕ, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων και των μετρήσεων στους κοινωνικούς φορείς και τα ΜΜΕ.
2. Παρακολούθηση των μετρήσεων των επτά (7) ρύπων που θα αναρτώνται στην online πλατφόρμα της εταιρείας, όπως επίσης των δώδεκα (12) μετρήσεων ανά έτος για φουράνια, διοξίνες και βαρέα μέταλλα.
3. Παρακολούθηση των αναλύσεων και των ελέγχων, καθώς και των προτύπων δειγματοληψίας και ανάλυσης του RDF, σύμφωνα με τα τρία αντίστοιχα πρότυπα που έχουν θεσπίσει η ΕΕ και η Ελλάδα, και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.
4. Τακτική ενημέρωση από τη διοίκηση του εργοστασίου για τη διασφάλιση της εφαρμογής της εθελοντικής συμφωνίας του ΥΠΕΝ με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος.
5. Παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος μελέτης – μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δυσοσμίας της πόλης του Βόλου.
6. Τήρηση αρχείου μετρήσεων.
7. Κατάθεση προτάσεων προς την Περιφέρεια και το ΥΠΕΝ για άλλες έρευνες ή ελέγχους και αξιοποίηση της καινοτομίας.
8. Οργάνωση δημόσιων διαδικασιών για την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τις εκπομπές του εργοστασίου της ΑΓΕΤ και την ποιότητα των καυσίμων που χρησιμοποιεί, καθώς επίσης και για τη μελέτη και τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δυσοσμίας της πόλης του Βόλου.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε την άποψή μας σχετικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής αυτής υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε καταθέσει εναλλακτική πρόταση, ώστε τη σύγκληση της επιτροπής να αναλάβει το ΤΕΕ Μαγνησίας”, αναφέρει και ζητά να συνεδριάσουν το ΤΕΕ, το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το