Τοπικά

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος από τον Βόλο «Η οικονομική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ κοστολογημένη και με μόνιμα μέτρα»

 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, στο κτήριο Μουρτζούκου, παραβρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε για το βιβλίο του με τίτλο «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015-2019».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Θεμέλιο» και το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη».
Την επιμέλεια του βιβλίου έχει κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ το βιβλίο προλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Γράφουν οι: Γιώργος Γερμανός, Αδάμ Καραγλάνης, Μαρία Κουμερτά, Βίκη Κουφορίζου, Δημήτρης Λιάκος, Δημήτρης Παπαγιαννάκος, Έλενα Παπαδοπούλου, Αντώνης Παπαζαχαρίου, Σπύρος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσίτσικας.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Έλενα Παπαδοπούλου, π. γ.γ. υπουργείου Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, βουλευτής, αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, π. υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Πετράκος, καθηγητής, π. πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, π. γ.γ. υπουργείου Οικονομίας, και Ευκλείδης Τσακαλώτος, π. υπουργός Οικονομικών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «στο βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια απολογισμού για εκείνη την περίοδο του 2015-2019, κάτι που δεν έπραξαν άλλες κυβερνήσεις που επίσης είχαν μνημόνια. Και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι προσπαθήσαμε, κάναμε και λάθη, είχαμε και μεγάλες επιτυχίες, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, εξασφαλίσαμε ένα «μαξιλάρι» με δισεκατομμύρια για να υπάρχει ασφάλεια, ρυθμίσαμε και το χρέος που είναι σημαντικό, αφού έχουμε χαμηλά επιτόκια. Και ό,τι κάναμε, το κάναμε με μια ματιά στην κοινωνία. Είχαμε πάντα την αγωνία μέσα στις διαπραγματεύσεις εκείνης της περιόδου να υποστηρίζουμε τον κόσμο που μας υποστήριξε. Αυτή η υπόσχεση δεν είναι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον. Να ξέρει δηλαδή ο κόσμος ότι μια προοδευτική κυβέρνηση Αριστεράς θα έχει πάντα τη μέριμνα για τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε από τις κρίσεις».
Μάλιστα ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κίνδυνος για νέα μνημόνια λέγοντας πως «η σημερινή κυβέρνηση είχε πολλά προβλήματα, όπως η πανδημία, αλλά και δυνατότητες, όπως η μη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο αντί να το χρησιμοποιήσει για να αλλάξει την οικονομία και να καλύψει τις ανάγκες των πολλών, μοίρασε τα χρήματα περίπου με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει και προ μνημονίων, δηλαδή με τις ίδιες συμμαχίες, την ίδια στρατηγική, τη συνέχεια του πελατειακού κράτους, με απευθείας αναθέσεις. Έτσι δεν αλλάζεις το παράδειγμα για να αποφύγεις μια μελλοντική χρεοκοπία και ένα καινούργιο μνημόνιο. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, μπορεί να βάλει τα θεμέλια για μια παραγωγική βάση που θα αντιμετωπίσει με αισιοδοξία το μέλλον».
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως «η οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένη και με μόνιμα μέτρα. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης, να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Δεν μπορούμε να έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια Κυριάκο Μητσιοτάκη με όλα όσα έχουν γίνει στην υγεία, στην κοινωνία, με τις υποκλοπές και τα δημοκρατικά δικαιώματα».
Ερωτηθείς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις και αν έχει παίξει ρόλο σε αυτό η μνημονιακή πολιτική, είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε μνημόνια και έλαβε στις εκλογές του 2019 31,5%. Επίσης βλέπουμε μια συνεχή φθορά της κυβέρνησης. Και, όταν φτάσουμε στις εκλογές αυτή η φθορά θα κοστίσει στη Ν.Δ. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή οι έξι προτεραιότητες που έχει θέσει ο κ. Τσίπρας θα συζητηθούν από τα κόμματα στο πλαίσιο της απλής αναλογικής και θα βρεθεί ένα κυβερνητικό πρόγραμμα».
Ο κ. Τσακαλώτος για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση που εφάρμοσε τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να γίνει διαγωνισμός και να πληρώσουν τα κανάλια για να λάβουν τις άδειες. Και είναι ελληνικό παράλογο που για 30 χρόνια ο νόμος δεν εφαρμοζόταν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το