Αθλητισμός

Ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο συζητήθηκε σε εκδήλωση της Νίκης Βόλου

Ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο αλλά και συμβουλές κι εργαλεία για την προστασία των παιδιών, αναλύθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωση το τμήμα στίβου του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» το Σάββατο 17 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου.
Ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» κι έφορος του τμήματος στίβου Στέργιος Φάτσης, χαρακτήρισε επίκαιρο και ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της εκδήλωσης, μεταφέροντας την δική του εμπειρία και γνώση πάνω στο ζήτημα. Επεσήμανε ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο εξελίσσεται ραγδαία με επικίνδυνους ρυθμούς και χρειάζεται παρακολούθηση από τους γονείς.
Το μέλος της Δ.Ε. του τμήματος στίβου Δημήτρης Μπατζανός, σημείωσε ότι στόχος της εκδήλωσης, είναι να προβληματιστούν τόσο οι έφηβοι – αθλητές κι αθλήτριες του Συλλόγου όσο και οι γονείς και να ενημερωθούν σχετικά με τους κινδύνους αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ο Θανάση Κωτούλας, Σύμβουλος ψυχικής υγείας, πιστοποιημένος επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος Αριάδνη για τον εθισμό στο διαδίκτυο του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του εθισμού των εφήβων στο διαδίκτυο καθώς και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του.
Ο κ. Κωτούλας, έθεσε προβληματισμούς γύρω από την χρήση του διαδικτύου, τα οφέλη που παρέχει, όπως, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πηγή γνώσης, έχει αλλάξει την επικοινωνία των ανθρώπων, ενώ παρέχει μια σειρά δυνατοτήτων όπως εκπαίδευση ή εργασία εξ αποστάσεων, μείωση γραφειοκρατίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα social media, τα οποία πρωταγωνιστούν στην πολιτική και δημόσια ζωή.
Ωστόσο, αναφέρθηκε και στους κινδύνους – προβλήματα του διαδικτύου, όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, εθισμός στο διαδίκτυο, κλοπή προσωπικών δεδομένων, ηλεκτρονική αποπλάνηση, κακόβουλο λογισμικό, ενοχλητική αλληλογραφία κ.α.
Ο κ. Κωτούλας τόνισε ότι, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές γνωριμίες του παιδιού, να κρατούνται αντίγραφα των συνομιλιών που έφεραν σε δύσκολη θέση το παιδί, να μην δημοσιεύονται προσωπικά στοιχεία κι όπως δήλωσε «Ο καθένας από εμάς είναι κάτοχος της «πνευματικής ιδιοκτησίας» του εαυτού μας. Λέμε ότι υπάρχει υπερβολική ενασχόληση κάποιου με το διαδίκτυο, όταν παρατηρείται ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση των δαχτύλων, άγχος για το ίντερνετ ή παραμονή πάρα πολλές ώρες στο διαδίκτυο. Οι γονείς θα πρέπει να θέτουν όρια και να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στην Περιφέρεια Αττικής έχουν καταγραφεί περιστατικά παιδιών με εθισμό στο διαδίκτυο ανεξάρτητα από το κοινωνικό ή μορφωτικό επίπεδο.
Από την πλευρά της η Μαρία Καπράνη Msc Πληροφορικός – Εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε σε εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των παιδιών και τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.
Η κ. Καπράνη αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο, ο παγκόσμιος ιστός και στους κινδύνους που ελλοχεύουν όπως το cyber bullying που μπορεί να γίνει μέσω παραβίασης του λογαριασμού αλλά και το phishing (ψάρεμα) που βασίζεται στην έλλειψη γνώσεων και οπτική εξαπάτησης.
Τόνισε ότι δε θα πρέπει να αποκαλύπτουμε τα προσωπικά μας στοιχεία και να μην ανοίγουμε ύποπτα email και να αναζητούμε πληροφορίες στις επίσημες ιστοσελίδες. Παράλληλα, πρότεινε οι γονείς να δημιουργούν ξεχωριστούν λογαριασμούς χρήστη για κάθε παιδί και να εξετάζουν τις επιλογές γονικού ελέγχου που τους παρέχονται από το σύστημα. «Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την καθοδήγηση του παιδιού τους γονείς. Υπάρχουν εργαλεία παρακολούθησης δραστηριότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ με εννέα βήματα μπορούν οι γονείς να κλειδώσουν ιστοσελίδες που δεν θέλουν να επισκέπτονται τα παιδιά» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το