Τοπικά

Tο ΕΣΠΑ δεν πληρώνει-Έκπτωτοι οι εργολάβοι που δεν μπορούν να συνεχίσουν τα έργα

τεε2

Το περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας του ΤΕΕ επισκέφτηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Κ. Δελημήτρος και είχε συνάντηση με την Πρόεδρο κ. Νάνσυ Καπούλα, και το μέλος της Δ.Ε. κ . Γαργάλα Γιώργο  από τους  οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου των μηχανικών που μαστίζεται με σφοδρότητα από την οικονομική κρίση καθώς ο τομέας που έχει πληγεί στον πιο μεγάλο βαθμό απ’ αυτήν, είναι η κατασκευαστική δραστηριότητα.

Σαν τα πλέον πιεστικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, επισημάνθηκαν τα παρακάτω:

– Οι ιδιαίτερα αυξημένες εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ εξαιτίας των οποίων βρίσκεται σήμερα ανασφάλιστο το 50% των μηχανικών, χωρίς φυσικά να μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα και να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές, παραμένοντας σταθερά εκτός της αγοράς εργασίας.

– Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργολάβων (που είναι εξασφαλισμένες μέσω ΕΣΠΑ), με άμεση συνέπεια να εκπίπτουν οι εγγυητικές και να κηρύσσονται έκπτωτοι οι εργολάβοι και φυσικά τα έργα να καρκινοβατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς με την έκπτωση του εργολάβου, χάνονται και τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί για το έργο.

Στο σημείο αυτό η κ. Καπούλα ζήτησε την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο κηρύσσεται έκπτωτος κάποιος εργολάβος, ώστε μετά την έκπτωση τα χρήματα να δεσμεύονται και να μπορεί μέσα σε ένα εξάμηνο να εγκατασταθεί άλλος εργολάβος στο έργο.

– Ζητήθηκε επίσης να επιταχυνθούν άμεσα από την κυβέρνηση οι διαδικασίες ώστε να ακυρωθούν με νομοθετική ρύθμιση οι αυξήσεις στις παλιές εισφορές (που ισχύουν από το 2011) και οι οποίες θα απαιτηθούν αναδρομικά στα μέσα του ερχόμενου Ιούλη – αν δεν αλλάξει κάτι- μαζί με τις καταβολές του α’ εξάμηνου του 2015, γεγονός που θα οδηγήσει  σε παντελή αδυναμία καταβολής  ασφαλιστικών εισφορών.-

– Τέλος, αναδείχτηκε η σημασία της επαναφοράς του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ καθώς και της επαναφοράς του καθεστώτος των ελαχίστων αμοιβών, σαν μέτρα που θα τονώσουν ιδιαίτερα τόσο την κλαδική δραστηριότητα όσο και τα κρατικά ταμεία, καθώς η απελευθέρωση των αμοιβών έχει οδηγήσει σε διάλυση τις τιμές και σε πλήρη κατάρρευση την απόδοση εισφορών στο κράτος.

Ο Κ. Δελημήτρος δεσμεύτηκε τόσο για την ανάδειξη των προβλημάτων όσο και για την μεταφορά των αιτημάτων σε κεντρικό επίπεδο και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε για την εκφρασμένη πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Αριστεράς να μπεί τέρμα στην καταστροφή που προκαλούσαν οι μνημονιακές πολιτικές και να μπουν σύντομα τα θεμέλια της παραγωγικής ανασυγκρότησης με τον κατασκευαστικό κλάδο να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το