Άρθρα

Ο έρωτας στα χρόνια του Σχολείου

love

Του Θανάση Τσολάκη*
«Και τι είναι ο έρωτας; Εκχερσώσεις, εκχωματώσεις, πέτα τα μπάζα και φύγαμε;» είχε αναρωτηθεί κάποτε δημοσίως η αείμνηστη Μαλβίνα Καράλη. Και να, που γύρισε ο καιρός έτσι και το ερώτημα αυτό ξαναέρχεται στην επιφάνεια κι όχι από καμιά ερωτική απογοήτευση ή από καμιά χυλόπιτα, αλλά από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το ελληνικό. Αυτό που αποφάσισε να εξαιρέσει από τα σχολικά βιβλία τα κεφάλαια περί γενετήσιας πράξης.
Που, εδώ που τα λέμε, όχι ότι ήταν και τίποτα σπουδαίο, αλλά ήταν «κάτι». Ήταν έστω μία αναφορά. Τώρα, μπορούν να λένε στους μαθητές ότι τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός, να τελειώνουμε. Μα, είναι να μη φρίττει κανείς με αυτές τις υπουργικές αποφάσεις;
Για ποια εκπαίδευση μιλάμε και για ποιο εκπαιδευτικό σύστημα, όταν αφαιρούνται από τη διδακτέα ύλη τέτοιου είδους κεφάλαια; Που, αν με ρωτάς, εγώ θα σου έλεγα ότι πρέπει να εμπλουτιστούν. Και ότι πρέπει τα παιδιά από μικρή ηλικία να μαθαίνουν για τον Έρωτα κι όχι μόνο ως ένωση δύο σωμάτων, αλλά κυρίως ως ένωση δύο ψυχών.
Άλλωστε, ποιος τελείωσε το σχολείο χωρίς να έχει νιώσει ένα σκίρτημα για κάποιον συμμαθητή/τρια του; Δώδεκα χρόνια περνούμε στο σχολείο. Για πολλούς τα καλύτερα μας χρόνια. Και φεύγεις από κει, ως τι; Ως ένας ντενεκές. Λες και δεν υπάρχουν συγγραφείς Έλληνες και ξένοι που έχουν γράψει, υμνήσει και εξυψώσει τον Έρωτα, με τρόπο τέτοιο που όχι απλά σε κάνει να τον γνωρίσεις, αλλά κυρίως διαβάζοντας τους γίνεσαι σοφότερος άνθρωπος.
Αλλά, ποιος νοιάζεται για σοφία εδώ σ’ αυτό το κομμάτι γης που τόσο περηφανεύεται για το παρελθόν του; Κανείς. Απολύτως κανείς. Κι ούτε λέω ότι αυτό είναι κανένα σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Δεν πιστεύω εγώ σ’ αυτά. Εγώ πιστεύω στην αδιαφορία κι αυτό είναι που με ενοχλεί. Και θεωρώ ότι όντες οι «άρχοντες» ανεύθυνοι, θέλουν ανενημέρωτους «Αρχόμενους» προκειμένου να αποφεύγουν τον έλεγχο. Αλλά, δεν θα τους περάσει, ελπίζω.
Βέβαια –για να γυρίσω- στο προκείμενο, κάπου ψιθυρίστηκε ότι τελικά το Υπουργείο Παιδείας θα πάρει πίσω την απόφασή του και η ύλη θα παραμείνει ως έχει, αλλά θα δούμε. Από την άλλη όμως, έρχεται και το Υπουργείο Υγείας να στερήσει σχεδόν το δικαίωμα του δωρεάν Τεστ Παπανικολάου. «Να γίνεται μετά τα 21» λέει ο Μάκης -το επίθετό του δεν το λέω με τίποτα- λες και πριν τα 21 φοράν οι γυναίκες ζώνη αγνότητας.
Μη του το πείτε κι αρχίσει να το σκέφτεται… Για όλα τον έχω ικανό. Ωστόσο, το λέω εδώ και το λέω σε όλους μας ότι αυτή η Κυβέρνηση όλα μας τα έχει κάνει: μας έχει κάνει φτωχούς ή φτωχότερους, μίζερους, μας έχει κόψει την αισιοδοξία, ενίοτε μας κάνει νευρικούς, ΑΛΛΑ ανέραστους δεν θα μας κάνει ΠΟΤΕ.
Όσο και να προσπαθεί, όσο και να το παλεύει,, το Greek Καμάκι δεν θα πεθάνει ποτέ είτε το γράφουν τα βιβλία, είτε δεν το γράφουν. Κι αυτό τώρα, που λέμε είναι Νομοτέλεια και κανείς δεν θα την αλλάξει. Απλώς θα περίμενε κανείς λίγη περισσότερη σοβαρότητα.
Αλλά και που να ξέρει από έρωτα ένα σύνολο ανθρώπων που ζέχνει ληγμένο οιστρογόνο και απολιθωμένη τεστοστερόνη;

*Ο Θανάσης Τσολάκης είναι δημοσιογράφος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το