Κόσμος

Ο Ερντογάν βάζει ξανά στο τραπέζι την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία

Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2002, αλλά η Άγκυρα έχει ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσε να επαναφερθεί παρά τις διαμαρτυρίες των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η θανατική ποινή θα μπορούσε να αποκατασταθεί στη χώρα, εάν υιοθετηθεί αντίστοιχος νόμος από το τουρκικό κοινοβούλιο.
“Γνωρίζετε ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το ζήτημα. Αν ο νόμος περάσει από το κοινοβούλιο, θα το επικυρώσω, γιατί γνωρίζουμε τη θέση των δολοφόνων και γνωρίζουμε ότι πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τις πράξεις τους”, δήλωσε ο Ερντογάν στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της NTV .

Πέρυσι, μια συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής για εγκλήματα που προκλήθηκαν από τρομοκρατία ή για προδοσία στην Τουρκία προκάλεσε σθεναρή επίπληξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, τόνισε ότι η κίνηση θα θέσει τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερντογάν πρότεινε να λύσει το πρόβλημα μέσω δημοψηφίσματος, αλλά αργότερα δεν συνέχισε το θέμα.
Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό προκλήθηκαν από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η οποία οδήγησε σε σκληρές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων μαζικών συλλήψεων, όλως των φερόμενων ως εχθρών του καθεστώτος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το