Κόσμος

O Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία με την Ε.Ε.

erdogan

Τελεσίγραφο προς την Ε.Ε. έστειλε πριν από λίγο ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ανακοίνωσε ότι η Τουρκία «παγώνει» την συμφωνία για το προσφυγικό μέχρι να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης βίζας για τους Τούρκους.

Σε ομιλία του στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα «περαιτέρω βήμα» όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας μέχρι η Ε.Ε. να κάνει πρόοδο στο «καυτό» για την χώρα ζήτημα της βίζας.
Το «πάγωμα» της συμφωνίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας, τονίζοντας ότι τα κεφάλαια που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμα αποδεσμευτεί.
«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες (…). Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, και συνέχισε: «Τους το είπα καθαρά χτες (…). Δεν θα μας ζητούν ένα νέο κριτήριο κάθε δύο ημέρες».
Την Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι ο «δρόμος για τη βίζα περνάει από 72 σημεία». «Χρειαζόμαστε να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σημεία για να επιτρέψουμε την εξαίρεση από τη βίζα».
Μπρα-ντε-φερ για το χρηματικό «δωράκι»
Τα «σύννεφα» έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την συμφωνία για το προσφυγικό εδώ και αρκετό καιρό, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την Ε.Ε. για «εμπαιγμό» όσον αφορά στο κομμάτι των οικονομικών βοηθημάτων.
Στις αρχές του μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε την άμεση καταβολή των 3 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση της χώρας –κάτι το οποίο η Κομισιόν προσπαθεί να αποφύγει.
Το χρηματικό «δωράκι» των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία αποτελεί έναν από τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά Ε.Ε. και Ερντογάν διαφωνούν για τον τρόπο καταβολής του.
Η Άγκυρα ζητά το ποσό αυτό να δοθεί απευθείας στην κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες της. Όπως ισχυρίζεται, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν σχολεία και νοσοκομεία για τα 2,7 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων στην Τουρκία αλλά και να βελτιωθούν οι υποδομές στους καταυλισμούς.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν επιμένει ότι το ποσό αυτό πρέπει να το διαχειρίζονται διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάτω από την καθοδήγησή της. Ήδη, η Κομισιόν έχει εγκρίνει την απελευθέρωση 190 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στις οργανώσεις World Food Programme και International Organisation for Migration.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το