Τοπικά

Ο ερευνητής της NASA Θ. Οικονόμου στον Βόλο: “Μεγαλύτερη επιτυχία 20ού αιώνα η προσεδάφιση στη Σελήνη”

Συνεχίστηκε χθες το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας με την ομιλία του κ. Θανάση Οικονόμου, διαστημικού επιστήμονα, ερευνητή της NASA και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Chicago, στο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος σημείωσε ότι η προσεδάφιση του ανθρώπου στη Σελήνη είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ανθρωπότητας του 20ού αιώνα.

Στον Βόλο διεξάγεται φέτος το 14ο Πανελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, που άρχισε προχθές και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου.
Χθες το συνέδριο συνεχίστηκε με την ομιλία του κ. Θανάση Οικονόμου, διαστημικού επιστήμονα, ερευνητή της NASA και καθηγητή του πανεπιστημίου του Chicago, στο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η 50ή επέτειος της προσεδάφισης του ανθρώπου στη Σελήνη».
Ο κ. Θανάσης Οικονόμου ανέφερε ότι η επιλογή του θέματος έγινε διότι φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από τη στιγμή που κατέβηκε ο πρώτος αστροναύτης στην επιφάνεια της Σελήνης, χαρακτηρίζοντάς την μια πολύ σημαντική επιτυχία. «Θα έλεγα πως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ανθρωπότητας του 20ού αιώνα και αφορμή για να αρχίσει η εξέλιξη του Διαστήματος τα επόμενα χρόνια».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Chicago ανέφερε ότι «αυτό αποτέλεσε μία ευκαιρία, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η τεχνολογία, ώστε να απολαμβάνουμε σήμερα πολλές υπηρεσίες, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τους δορυφόρους, πληροφορίες από το Διάστημα για τη Γη κ.λπ.» για να καταλήξει λέγοντας ότι είναι πολλά τα προτερήματα που έχουμε από αυτή την εξέλιξη.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθούν δύο ακόμη εκλαϊκευμένες ομιλίες, στο πλαίσιο του παράλληλου εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.
Σήμερα στις 19.00 ο κ. Κωστής Γοντικάκης, κύριος ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα «Εκρήξεις στον Ήλιο» και αύριο στις 20.30 θα μιλήσει ο κ. Πάνος Πάτσης, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Οι σπείρες των γαλαξιών».
Οι δύο ομιλίες, καθώς και ολόκληρο το συνέδριο, στο οποίο θα ανακοινωθούν ερευνητικές εργασίες για τους ειδικούς επιστήμονες, φιλοξενούνται στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το