Τοπικά

Ο εορτασμός του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο – Ιγνάτιος: «Είναι καιρός να αποκτήσουμε μια νέα αυτογνωσία»

Με την δέουσα λαμπρότητα, αλλά και με τους περιορισμούς που επιβάλουν τα ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, πραγματοποιήθηκε φέτος ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Βόλου.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στο προαύλιο του Ναού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.
Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “αυτό που πράξαμε όλοι μαζί στον τόπο μας, την περίοδο του πόνου και της δοκιμασίας, με πρώτα τα μέλη της Εκκλησίας, που θυσίασαν τα πάντα, ήταν η αγάπη για τον ελάχιστο αδελφό. Κάποιοι προβληματίστηκαν και στάθηκαν επικριτικά απέναντι στους Ποιμένες, που αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα, που πόνεσαν πρώτα εκείνους. Σήμερα, όμως, μπορούμε να καυχώμεθα ότι συμβάλαμε στο να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πατρίδα μας. Προτάξαμε την αγάπη στον ελάχιστο αδελφό μας. Κι όποιος προτάσσει την αγάπη, τότε θυσιάζει ό,τι έχει και δεν έχει. Ο Θεός μας παιδαγώγησε, ως προς την αυτάρκεια που νιώσαμε και στην παντοδυναμία μας. Να, που ήρθε ένας αόρατος εχθρός και φόβισε όλη την ανθρωπότητα. Καταρρίφθηκε ο πύργος της αυτάρκειας. Είναι καιρός να αποκτήσουμε μια νέα αυτογνωσία και με ταπείνωση να δεχτούμε ότι όλα εξαρτώνται από το θέλημα του Θεού. Ο Θεός μας παιδαγώγησε στην υπομονή και κρατήσαμε ζωντανή την ελπίδα, που προκύπτει απ’ αυτήν, ότι ζει Κύριος ο Θεός. Κερδίσαμε την εμπειρία της συμπόρευσης στην αληθινή υπομονή, με την ελπίδα της αυθεντικής αγάπης, που ο Σταυρός του Χριστού μας προσφέρει, και την πεποίθηση ότι η θυσία μας δεν πήγε χαμένη, αλλά οικοδομούμε ένα καινούργιο αύριο, που μπορεί να φέρει κι άλλες θυσίες. Κρατώντας, όμως, την ενότητα που σφυρηλατήσαμε, τούτο τον καιρό, θα δώσουμε και πάλι το «παρών», για να μην νιώσει κανείς εγκαταλειμμένος και μόνος…».

Κλείνοντας τον λόγο του, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε ότι, «ως Έθνος και ως λαός έχουμε το προνόμιο να είμαστε κληρονόμοι του μεγάλου Βυζαντινού πολιτισμού, που θεμελίωσε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Να τον κρατήσουμε ζωντανό, γιατί αποδείξαμε πως, όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να επιτυγχάνουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και να γινόμαστε παράδειγμα προς μίμησιν σ΄ ολόκληρο τον κόσμο».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του κ. Ιγνατίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το