Πολιτισμός

O εορτασμός της Κοιμήσεως Θεοτόκου με επίκεντρο τον Ναό της Ευαγγελίστριας στη Ν.Ιωνία

Στην καρδιά του Αυγούστου δεσπόζει η εορτή της Παναγίας, η οποία συγκεντρώνει σε κάθε τόπο τους ορθόδοξους Έλληνες για να εορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, που ονομάζεται και Πάσχα του καλοκαιριού. Στην πόλη του Βόλου, επίκεντρο της μεγάλης εορτής του καλοκαιριού είναι ο προσφυγικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες πανηγυρίζει επίσης και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εορτασμού είναι η τελετή του Επιταφίου της Παναγίας, ενώπιον του οποίου ψάλλονται τα Εγκώμια, κατά μίμηση της τελετής της Μεγάλης Παρασκευής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Πανηγύρεως, την παραμονή το βράδυ, Τετάρτη 14 Αυγούστου και ώρα 7 μ.μ., θα αρχίσει ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Κατά τη διάρκειά του θα ψαλούν τα Εγκώμια μπροστά στο ανθοστόλιστο κουβούκλιο και κατόπιν στην εξέδρα του προαυλίου θα τελεστεί αρτοκλασία και θα κηρύξει τον θείο λόγο ο σεβασμιότατος. Στη συνέχεια θα γίνει η Περιφορά του Επιταφίου, με πομπή από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, αντιπροσωπείες των μικρασιατικών συλλόγων, στρατιωτικών, Προσκόπων, Οδηγών, κ.λπ., η οποία θα περάσει από τους δρόμους της Νέας Ιωνίας, Βολίδη-Δορυλαίου-Βενιζέλου-Δημοκρατίας και διά της Λεωφόρου Ειρήνης θα επανέλθει στον Ναό.

Με το τέλος της Λιτανείας θα ξεκινήσει η Ιερά Αγρυπνία, με τις ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, που θα τελειώσει περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Η Αγρυπνία τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα για εκκλησιασμό όσων αδυνατούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής.
Ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 15 Αυγούστου, θα τελεστεί ο Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Κιαμέτη, πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως. Το απόγευμα και ώρα 6.30 θα τελεστεί ο Εσπερινός, θα ευλογηθούν οι αρτοκλασίες που θα φέρουν οι πιστοί και θα ακολουθήσει η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 6.30 θα τελεστεί η τελευταία Παράκληση στη Θεοτόκο χοροστατούντος του σεβασμιότατου ποιμενάρχου μας. Μετά το τέλος της θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, στο πλαίσιο των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων, με τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία, σε διοργάνωση από τον Δήμο Βόλου και τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το