Κόσμος

«Ο εντοπισμός των μαύρων κουτιών θα είναι δύσκολη υπόθεση»

AT SEA EGYPT EGYPTAIR MISSING PLANE

Ο εντοπισμός των μαύρων κουτιών της μοιραίας πτήσης της EgyptAir αναμένεται να είναι δύσκολη υπόθεση, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Αθανάσιος Μπίνης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Έλληνας ειδικός εξήγησε ότι η ανεύρεσή τους θα είναι μια πρόκληση λόγω της τοπογραφίας του βυθού σε αυτό το σημείο. «Είναι βαθιά και ο βυθός είναι ασύμμετρος οπότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προβλέψεις» τόνισε ο κ. Μπίνης, που από την πρώτη στιγμή βοήθησε στον συντονισμό των ερευνών.
Το Αιγυπτιακό ναυτικό ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους 290 χιλιόμετρα βόρεια των ακτών της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας, στο σημείο αυτό εντοπίστηκε ανθρώπινο μέλος, ορισμένα συντρίμμια αλλά και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών.
Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγη ώρα αφότου εξήλθε του ελληνικού εναέριου χώρου και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Η πτήση MS804 πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και μετέφερε 66 ανθρώπους. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν ελληνικά, αιγυπτιακά, γαλλικά και βρετανικά πλοία, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
Παρότι οι Αιγυπτιακές αρχές, αλλά και ειδικοί από όλο τον κόσμο, εικάζουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια –κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για την συντριβή του αεροσκάφους.

Η ανεύρεση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι ειδικοί να καταλάβουν τι διαδραματίστηκε στο αεροσκάφος τα κρίσιμα λεπτά πριν από την συντριβή του.
Το χρονικό
Το Αirbus A320, κατασκευής του 2003, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού στις 23:09 το βράδυ της Τετάρτης και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Κάιρο στις 3:15πμ.
Το αεροσκάφος είχε 48.000 ώρες πτήσεις και όπως δήλωσε η EgyptAir, ο κυβερνήτης ήταν έμπειρος με 6.275 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 66 άτομα συνολικά. Από αυτούς οι 56 ήταν επιβάτες –ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο βρέφη- το πλήρωμα ήταν επταμελές ενώ υπήρχαν και τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας της εταιρίας.
Μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 υπήκοος Κουβέιτ, 1, Βρετανίας, 1 Βελγίου, 1 Σαουδικής Αραβίας, 1 Σουδάν, 1 Τσαντ, 1 Πορτογαλίας, 1 Αλγερίας και 1 Καναδά.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το