Τοπικά

ΕΝΦΙΑ και φορολογία “γονατίζουν” τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Δηλώσεις του Σ. Παραδιά στον Βόλο

Η ΠΟΜΙΔΑ και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου διοργάνωσαν χθες εκδήλωση στην Εξωραϊστική με θέματα το Εθνικό Κτηματολόγιο, η προθεσμία του οποίου για τη Μαγνησία λήγει στις 13 Ιουνίου 2019, τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς δήλωσε πως το κύριο μέλημα της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων είναι η προστασία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και πάνω σε αυτό βασίζεται όλος ο αγώνας.

«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που απασχολεί έναν τεράστιο αριθμό φορολογουμένων σε όλη τη χώρα είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο δεν έγινε καμία κουβέντα και καμία μείωση.

Καμία κουβέντα δεν έγινε και για τη μείωση στον φόρο εισοδήματος. Η φορολογία εισοδήματος, μαζί με τον φορολογικό συντελεστή φτάνει μέχρι και το 55%. Με ΈΝΦΙΑ σε απρόσοδα ακίνητα και με φορολογικό συντελεστή 55%, μιλάμε για μία πραγματική καταλήστευση, για μία δήμευση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας», δήλωσε στη «Θεσσαλία».

Τόνισε ότι οφείλει η Κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις τράπεζες για να διαχωρίσουν εκείνους που έλαβαν εξ αρχής δάνειο με το σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτα και να τους αναγκάσουν είτε να δώσουν πίσω τα χρήματα είτε τα ακίνητα. Για όλους τους άλλους που συνεισέφεραν και την αποταμίευση τους, μάτωσαν για να μπορέσουν να είναι συνεπείς για να υπερασπίσουν την πρώτη κατοικία τους, πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός και σοβαρή αντιμετώπιση.

«Αυτοί πρέπει να προστατευτούν από το κράτος και τις τράπεζες» σημείωσε και υπογράμμισε πως επειδή ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να καταργηθεί λόγω της δημοσιονομικής απόδοσης που έχει, πρέπει να μειωθεί ξεκινώντας από τον συμπληρωματικό φόρο.

«Είναι το κομμάτι όπου η φορολογική επιβάρυνση ξεφεύγει από κάθε όριο και δεν υπάρχει όριο προστασίας. Εκεί αφαιρεί προστασίες, εκεί απειλεί τα σπίτια, εκεί απειλεί με φυλάκιση και με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών όλους τους ιδιοκτήτες.

Κάθε συζήτηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να ξεκινάει από εκεί και όχι πως θα χαρίσουμε 30άρικα και 50άρικα», δήλωσε καυστικά για την Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει αντιστροφή κλίματος

Καταγράφεται στην αγορά η τάση αλλοδαποί να ξεκινούν να επενδύουν πάλι σε ακίνητα στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε κεντρικές πόλεις και τουριστικές περιοχές.

«Δεν πρέπει ωστόσο να τρελαινόμαστε. Δεν είναι η τάση αυτή τόσο μεγάλη που μπορεί να ανατρέψει την απραξία στην κτηματαγορά, στην οικοδομή και να λύσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι τόσο μεγάλα αυτά τα άλματα και αυτές οι κινήσεις δεν μπορούν να μας προβληματίσουν για να θεωρήσουμε ότι δήθεν απειλούνται οι πραγματικοί ενοικιαστές. Πάρα πολλοί από αυτούς που ανακαίνισαν τα σπίτια τους για να τα διαθέσουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, πολύ σύντομα μόλις πάρουν τον πρώτο λογαριασμό της εφορίας, θα επιστρέψουν πάλι στις κανονικές μισθώσεις. Μάλιστα θα δούμε μετά από μία 15ετία ανακαινισμένα σπίτια, σε πολύ καλή κατάσταση που θα διατεθούν και σε φοιτητές και σε ενοικιαστές», είπε , θέση με την οποία συμφώνησε και η πρόεδρος της Ένωσης του Βόλου κ. Κρατήρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το