Ελλάδα

O Έλληνας πλαστικός χειρουργός της Γάζας

plastikos

Μοιρασμένος  ανάμεσα σε δυο πατρίδες, την Παλαιστίνη που γεννήθηκε και την Ελλάδα που ονειρεύτηκε. Στα 18 του, ο Salah el Zanin έφυγε από τη Γάζα και πήγε στη Θεσσαλονίκη να σπουδάσει, γοητευμένος από την ελληνική ιστορία που διάβαζε μετά μανίας από παιδί. Αποφοίτησε, πήγε φαντάρος  στην Αλεξανδρούπολη, πήρε την ελληνική υπηκοότητα και το όνομα Αλέξανδρος, παντρεύτηκε δις, έκανε τέσσερα παιδιά, άνοιξε το δικό του ιατρείο πλαστικής χειρουργικής, έζησε στην Ελλάδα 30 ολόκληρα χρόνια.

Το 2011, άφησε την Ελλάδα της κρίσης και γύρισε πίσω στην γενέτειρά του, μαζί με την οικογένεια, τα πτυχία και τα νυστέρια του.

«Στην περιοχή δεν υπήρχε εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός, το θεώρησα καθήκον μου να βοηθήσω» λέει ο ίδιος στο WE του NEWS247.

Κάπως έτσι, οι κάτοικοι της Γάζας απέκτησαν τον πλαστικό χειρουργό τους και μάλιστα με ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια. Οι καδραρισμένοι τίτλοι και οι διακρίσεις στους τοίχους της ιδιωτικής κλινικής του Salah el Zanin δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.

Ποιος έχει όμως χρήματα για πλαστικές επεμβάσεις στη Γάζα; Σε μια περιοχή αποκλεισμένη, που έχει βυθιστεί στη δίνη του πολέμου δύο φορές μόνο την τελευταία πενταετία;

«Οι ανθρώπινες ανάγκες είναι παντού οι ίδιες . Η Γάζα, παρότι αποκλεισμένη, έχει ανθρώπους σαν όλους του άλλους, που έχουν δικαιώματα και ανάγκες» εξηγεί ο el Zanin και προσθέτει: «Από τα 2 εκατομμύρια κατοίκους, υπάρχουν 5.000 – 10.000 άτομα που έχουν οικονομική άνεση. Μπορεί λοιπόν μια κυρία να έρθει να κάνει μπότοξ ή βλεφαροπλαστική.

»Η γυναίκα έχει την ίδια ψυχολογία, είτε είναι από την Ελλάδα, είτε είναι από την Ιταλία, είτε είναι από την Παλαιστίνη.

» Και η θρησκεία δεν το απαγορεύει από τη στιγμή που δεν κάνουμε πράγματα υπερβολικά. Αν πάω να βάλω σιλικόνη σε ένα τραβεστί θα μου κόψουν το κεφάλι! Αλλά εμένα γενικά η φιλοσοφία μου σαν γιατρός είναι ενάντια στην υπερβολή. Κάνεις μια επιτυχημένη αισθητική επέμβαση όταν βελτιώνεις την εικόνα του άλλου, όχι όταν την αλλάζεις.

»Επιπλέον, μια αισθητική επέμβαση στη Γάζα έχει τις χαμηλότερες τιμές παγκοσμίως. Για παράδειγμα μια λιποαναρρόφηση εδώ θα κοστίσει 500-700 ευρώ, τη στιγμή που στην Αθήνα κοστίζει 3.000 ευρώ. Μια Παλαιστίνια που θέλει να παντρευτεί θα πληρώσει 500 ευρώ για να είναι πιο ωραία στο γάμο της, όπως και μια Ελληνίδα, παρά την οικονομική κρίση».

Ο Ελ Ζανίν επισημαίνει ότι οι επεμβάσεις που διεκπεραιώνει δεν είναι μόνο αισθητικές, είναι και επεμβάσεις αποκατάστασης, οι οποίες αυξήθηκαν όπως είναι λογικό μετά τον τελευταίο πόλεμο.

Εδώ υπάρχουν τραυματίες, παιδιά με προβλήματα, συγγενείς ανωμαλίες, εγκαύματα.

» Σε μικρά παιδιά ή τραυματίες πολέμου δεν μπορείς να πεις ‘φύγε’. Στη Γάζα έρχονται γιατροί από όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν, πώς μπορώ εγώ να τους διώξω;

»Είναι περισσότεροι αυτοί που βοηθάω από τους πελάτες μου, σας μιλάω ειλικρινά», τονίζει ο γιατρός και υποστηρίζει ότι τον τελευταίο καιρό η δουλειά του έχει αυξηθεί γύρω στο 40%, θα μπορούσε όμως να έχει αυξηθεί περισσότερο αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εχθροπραξίες του 2012 και του 2014.

«Το 2011 που ήρθα στη Γάζα δεν ήταν τόσο σκληρά τα πράγματα. Τον πόλεμο του ‘12 τον άντεξα, το ‘14 όμως το ιατρείο μου καταστράφηκε τελείως, ήταν 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Πριν από 5 μήνες μεταφέρθηκα στην πόλη, ακόμα δεν έχω βάλει σταθερό τηλέφωνο.

»Είναι πολύ δύσκολο να είσαι γιατρός εδώ. Έχεις ρεύμα 6 ώρες, μετά 12 ώρες δεν έχεις, οπότε και η δουλειά σου και η καθημερινότητά σου είναι πάρα πολύ δύσκολη. Βέβαια προσπαθείς να προσαρμοστείς, το καλό στη Γάζα είναι ότι μαθαίνεις τις αντοχές σου, ανακαλύπτεις τα όριά σου και εκτιμάς αλλιώς τα πράγματα.  Αρχίζεις να εκτιμάς αυτό που έχεις όταν βλέπεις τι χάνει ο άλλος».

Παρά τα δυσκολίες που περιγράφει για τη ζωή στη Γάζα, ο Salah el Zanin δεν μετανιώνει για την απόφασή του να επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε, αν και -όπως λέει- πάντα θα νιώθει πατρίδα του την Ελλάδα.

«Μπορεί αν είναι το σώμα μου εδώ, αλλά είναι η ψυχή μου είναι στην Ελλάδα, δεν το κρύβω. Εδώ στη Γάζα παρότι είναι το μέρος που γεννήθηκα δεν νιώθω το ίδιο. Τα καλύτερά μου χρόνια τα έζησα στην  Ελλάδα και τη νιώθω χώρα δική μου. Ωστόσο, δεν μετανιώνω που έφυγα. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι στα παιδιά μου λείπει η Ελλάδα. Βλέπουν τις φωτογραφίες και λένε ‘όταν μεγαλώσουμε εκεί θα πάμε’ διότι με αυτή τη χώρα έχουν συνδεθεί. Όλη την παιδική τους ηλικία τη ζήσανε στη Ελλάδα και τα πληγώνει που δεν μπορούν να επιστρέψουν. Εγώ τους  είχα υποσχεθεί ότι κάθε καλοκαίρι θα πηγαίνουμε στην Ελλάδα, όμως δεν μπόρεσα να κρατήσω την υπόσχεσή μου γιατί τα σύνορα κλείσανε και δεν μπορείς πια να φύγεις.

»Η Γάζα αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη φυλακή σε ολόκληρο τον κόσμο.

»Σε μια λωρίδα 40 επί  6 χιλιόμετρα ζούμε 2 εκατομμύρια άνθρωποι και δεν μπορείς να φύγεις από πουθενά, ούτε από θάλασσα ούτε από στεριά».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο περιστατικό που έχει αποτυπωθεί μέσα του, ο el Zanin περιγράφει την εμπειρία του με ένα αγοράκι 4 ετών που έχασε όλα τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού στον πόλεμο.

«Του έκανα μεταμόσχευση δέρματος και όταν ολοκληρώθηκε η θεραπεία και ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τις γάζες και είδε το χέρι του με κοίταξε και μου είπε ‘που είναι τα δάχτυλά μου; πώς θα παίζω; πως θα γράφω;’ Σοκαρίστηκα. Tου λέω, ‘μην φοβάσαι, είσαι μικρός ακόμα, όπως θα μεγαλώνεις και θα ψηλώνεις, θα μεγαλώνουν και τα δάχτυλά σου’. Είπα ψέματα σε ένα παιδάκι, αλλά δεν είχα άλλο τρόπο να το κάνω να νιώσει καλύτερα. Δεν ήταν απλό πράγμα, είναι αυτοί οι άνθρωποι που πληρώνουν χωρίς να φταίνε. Τι φταίει ένα παιδάκι 4 ετών;

» Τώρα έχω ασθενή ένα νεαρό πατέρα 25 ετών με 2 παιδιά, που έχει χάσει το ένα του μάτι και σου λέει ‘ευτυχώς έχω το άλλο μάτι και μπορώ να βλέπω τα παιδιά μου’. Εκεί συνειδητοποιείς ότι η ζωή έχει αξίες, βρίσκεις δύναμη και προχωράς, λες ‘δεν έχω να φάω, δεν πειράζει, είμαι υγιής, είμαι όρθιος και προχωράω’. Εντάξει δεν είναι αυτές οι επιθυμίες κάθε ανθρώπου, αλλά όταν καταλαβαίνεις ότι η ζωή είναι ζούγκλα, εκτιμάς κάποια πράγματα.

» Εμείς είχαμε ξεφύγει στην Ελλάδα, αλλάζαμε αυτοκίνητα κάθε δύο χρόνια , μας ένοιαζε μόνο να πάρουμε το καινούριο το κινητό και απομακρυνθήκαμε από άλλα πράγματα που έχουν την αξία τους.

»Η μεγαλύτερη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή, δεν είναι το χρήμα, δεν είναι τι έχεις αλλά τι προσφέρεις».

Πηγή www.news247.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το