Τοπικά

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για το νερό στη Θεσσαλία – Απάντηση στην ΕΛ.ΛΥ.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε απάντηση ερώτησης του προέδρου της ΕΛ.ΛΥ. Κυρ. Βελόπουλου για το νερό στη Θεσσαλία, επισημαίνει:

Ο Οργανισμός μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, κλήθηκε να συνδράμει με την επιστημονική και συμβουλευτική αρωγή στην ανακούφιση των πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της ποιότητας του νερού πριν και μετά από ένα πλημμυρικό γεγονός, καθώς και η εφαρμογή κατάλληλων μέτρων αποκατάστασης είναι ουσιώδους σημασίας για τον μετριασμό των πιθανών επιπτώσεων στην ποιότητα και την ποσότητα του νερού του υδροφορέα.
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο Οδηγίες για τη διαχείριση των εδαφών και σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτικές ημερίδες στις πληγείσες περιοχές. Οι οδηγίες αυτές αφορούν στην αποφυγή συμπίεσης του εδάφους και στη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς. Για την επίδραση των φαινομένων που επιδρούν στη γονιμότητα του εδάφους ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει προχωρήσει σε δειγματοληψίες του εδάφους από 300 αρχικά σημεία, ώστε να προσδιοριστούν οι επιδράσεις στα νέα επίπεδα γονιμότητας ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες δειγματοληψίες και ενημέρωση των Γεωργικών Συμβούλων για την καθοδήγηση των παραγωγών ως προς την στρατηγική λίπανσης.
Το Ινστιτούτο Εφαδοϋδατικών Πόρων (ΙΕΥΠ) συνέταξε και απέστειλε στο ΥΠΑΑΤ προπαρασκευατική πρόταση σχετικά με την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του υπόγειου υδατικού δυναμικού Θεσσαλίας μετά την πλημμύρα Daniel και αναμένεται η έγκρισή της.
Επίσης, αναφορικά με τα επιφανειακά νερά σας γνωρίζουμε ότι το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών έχει πραγματοποιήσει μικροβιολογικές αναλύσεις δέκα (10) δειγμάτων νερού από πλημμυρισμένους αγρούς της Λάρισας σε επιλεγμένες με GPS θέσεις από συνεργείο του ΙΕΥΠ, την περίοδο από 19 έως 20-9-2023 και από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι δεν συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης μικροβιολογικής επιβάρυνσης στα δείγματα που εξετάστηκαν.

Ο Πρόεδρος της ΕΛ.ΛΥ. Κυρ. Βελόπουλος είχε καταθέσει ερώτηση σχετικά με το νερό στη Θεσσαλία.

Όπως ανέφερε:

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα ανησυχητικό για την υγεία των κατοίκων είναι το γεγονός της μόλυνσης που διαπιστώθηκε στα νερά της περιοχής τους μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που έπληξαν τον θεσσαλικό κάμπο. Μας μετέφεραν οι ως άνω τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών που πραγματοποιηθήκαν και δημοσιοποιηθήκαν από ειδικούς επιστήμονες για την ποιότητα του νερού στη Θεσσαλία μετά τις πλημμυρικές απορροές που κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου μετέφεραν ρυπαντικά φορτία τόσο στην επιφανειακή ζώνη (ποτάμια) όσο και στην υπεδαφική ζώνη (υδροφόρο σύστημα). Τα σχετικά αποτελέσματα που δημοσιοποιηθήκαν μεταξύ άλλων είναι τα εξής: α) οι δειγματοληψίες αποδεικνύουν μόλυνση και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής με σοβαρές επιπτώσεις για τον τοπικό αλλά και τον ευρύτερο πληθυσμό. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες επιφανειακής απορροής που κατά τη διάρκεια εξέλιξης του καιρικού φαινομένου μετέφεραν είτε αγροχημικές ουσίες από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις είτε ανεπεξέργαστα αστικά λύματα από διάφορους οικισμούς, καθώς και υγρά απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες, β) οι επιφανειακοί υδατικοί πόροι (ποτάμια) επιβαρύνθηκαν ποιοτικά τόσο με μικροβιακά φορτία όσο και με σημαντικά χημικά φορτία (αγροχημικές και φαρμακευτικές ενώσεις), γ) εξίσου ανησυχητικά είναι τα ευρήματα και στα υπόγεια νερά της Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα στα νερά των γεωτρήσεων. Δειγματοληψίες σε γεωτρήσεις του θεσσαλικού κάμπου δείχνουν επιβαρυμένα νερά, κυρίως ως προς τις αγροχημικές ουσίες αλλά με ταυτόχρονη την παρουσία φαρμακευτικών και άλλων ουσιών, καθώς και μικροβιακού φορτίου. Αυτό δείχνει ότι για τα ανώτερα τουλάχιστον στρώματα του υδροφόρου συστήματος της περιοχής το ρυπαντικό φορτίο έχει κατεισδύσει και διηθηθεί στον υδροφόρο ορίζοντα. Ζητούν οι ως άνω κάτοικοι να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από την Πολιτεία για την ποιότητα του νερού στη Θεσσαλία, καθώς και τα μέτρα που θα λάβει για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στα νερά της περιοχής τους.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ομιλία στον Ριζόμυλο για τη βία

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως την…

27 Νοεμβρίου 2023

Στέφανος Κασσελάκης: Η συνάντηση με τον Snik που δεν τον ήξερε – «Ποιος είσαι εσύ;»

Ξαφνική, αλλά και αμήχανη συνάντηση είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με τον γνωστό…

27 Νοεμβρίου 2023

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν πανελλαδική απεργία για την Τρίτη

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ θα προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη…

27 Νοεμβρίου 2023

Στον Βόλο ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου – Στις 14 Δεκεμβρίου στον Μητροπολιτικό μας Ναό

Η Τοπική μας Εκκλησία ετοιμάζεται να βιώσει μία ακόμα Αγιοπνευματική εμπειρία και να καταγράψει ένα…

27 Νοεμβρίου 2023

Παραπέμπεται σε δίκη εφημερίδα που αποκάλυψε απόρρητο έγγραφο για εθελοντές που περιφρουρούν τα «ισλαμικά ήθη»

Η εισαγγελία του Ιράν σκοπεύει να παραπέμψει σε δίκη εφημερίδα που επικρίνει την κυβέρνηση της…

27 Νοεμβρίου 2023

Συνελήφθη στον Βόλο με αεροβόλο πιστόλι

Συνελήφθη, χθες  τις πρώτες πρωινές ώρες στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου ένας…

27 Νοεμβρίου 2023