Πολιτισμός

Ο δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα, Αλέκος Ζάννας, παρουσίασε τις «Ρωμιοπούλες» στο Βόλο “Θ”

ΖΑΝΝΑΣ ΑΛΕΚΟΣ

Στο Βόλο βρέθηκε χθες ο Αλέκος Ζάννας, ο οποίος παρουσίασε το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Ρωμιοπούλες», το τελευταίο έργο της μεγάλης συγγραφέα. Aπό τις σελίδες του βιβλίου που επιμελήθηκε ο ίδιος, ο οποίος μάλιστα είναι δισέγγονός της, «ζωντανεύει» ο κόσμος της Δέλτα μέσα από γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της.

Ο διακεκριμένος ιστορικός και επιμελητής του αρχείου της, μίλησε για τις «Ρωμιοπούλες», που εξελίχθηκαν στο κύκνειο άσμα της. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε 75 χρόνια μετά από τότε που γράφτηκε, με τον κ. Ζάννα να δίνει τη δική του εκδοχή που άργησε τόσο: «Η Δέλτα αφότου ολοκλήρωσε αυτό το μυθιστόρημα, το οποίο είναι αυτοβιογραφικό, άφησε εντολή στα παιδιά της να το δημοσιεύσουν όταν ελευθερωθούν οι ψυχές και οι συνειδήσεις, όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο ημερολόγιό της. Το 1939 είχαμε τη δικτατορία του Μεταξά. Εκείνη παρέμενε βενιζελική, ενώ ο γαμπρός της έχει συλληφθεί από το καθεστώς κι έχει εξοριστεί. Το 1940 έχουμε την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου πόλεμο και το 1941 αυτοκτονεί. Ακολούθησαν η Κατοχή και ο Εμφύλιος, ενώ έπειτα μεσολάβησε η δεκαετία του ’50 που ήταν επίσης ταραγμένη. Οι κόρες της δεν τολμάνε, είναι αλήθεια. Από την άλλη μεριά εκδίδουν ένα κείμενο, έναν τόμο με αλληλογραφία της Δέλτα, που επιμελείται ο Ξενοφών Λευκοπαρίδης. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν μία σειρά ζητημάτων».
Ο κ. Ζάννας στάθηκε ιδιαίτερα στη σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη: «Πρόκειται για τον ανεκπλήρωτο έρωτά της. Οι κόρες της το έχουν θαμμένο αυτό το μυστικό. Κάπου το φοβούνται . Δεν θέλουν να βγει στην επιφάνεια. Όμως, η Δέλτα το ανέδειξε μυθιστορηματικά με τις «Ρωμιοπούλες». Ουσιαστικά αρχίζει κάποιος να μιλάει για τον Δραγούμη πολύ αργότερα, στη δεκαετία του ‘80 πια, όταν γίνεται γνωστό περισσότερο και από τον πατέρα μου, τον Παύλο Ζάννα, ο οποίος έκανε μία διάλεξη για να απαντήσει στον Γερμανό στο σίριαλ «Απόπειρα» που βγήκε στην τηλεόραση εκείνη την εποχή».

ΖΑΝΝΑΣ ΑΛΕΚΟΣ (ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΕΣ)
Για όσους επιλέξουν να διαβάσουν το βιβλίο, ο κ. Ζάννας τόνισε ότι πρόκειται για κάτι που δεν θα μετανιώσουν: «Είναι ένα μυθιστόρημα που σε συνεπαίρνει και το κυριότερο διαβάζεται εύκολα, παρότι πρόκειται για ένα τρίτομο έργο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πάρα πολλά ιστορικά μυθιστορήματα. Αντίθετα, οι «Ρωμιοπούλες» είναι από τα πρώτα μυθιστορήματα-ποταμός της ελληνικής λογοτεχνίας. Πόσα γράφονται σήμερα για παλιότερες εποχές. Θα έλεγα αρκετά. Ας το θέσουμε έτσι.
Θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό γεγονός. Η κ. Ελισάβετ Βορεοπούλου, η οποία δακτυλογράφησε τα κείμενα, διάβαζε πρώτα κεφάλαιο-κεφάλαιο το βιβλίο και μετά έπιανε δουλειά, λέγοντάς μου συνεχώς πόσο την είχε συνεπάρει η υπόθεση».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα σημεία που ο ίδιος ξεχώρισε κατά τη δημιουργία του βιβλίου: «Όλο είναι πολύ δυνατό. Από την πλευρά μου θα ξεχωρίσω δυο-τρία πράγματα. Τη σκηνή του γάμου της με τον Στέφανο Δέλτα, τη σχέση της με τον Δραγούμη και την αναφορά της στο Βενιζέλο, τρεις ανθρώπους που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη ζωή της. Το ευτύχημα είναι ότι έχουμε όλο το υλικό που μας άφησε η ίδια η Δέλτα και μας κληροδότησε. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να δούμε αυτό το μυθιστόρημα στη σωστή βάση του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το