Τοπικά

Ο Δήμος Βόλου ζητάει λεφτά για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και απαξιώνει τον ΟΛΒ – Το έγγραφο στον Βίτσα

 

πρόσφυγες

Υπό όρους ο δήμος Βόλου προτίθεται να αναλάβει όλη την φιλοξενία των προσφύγων, σε εγκαταστάσεις εκτός του κεντρικού ιστού της πόλης. Διαφωνεί να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στο λιμάνι, γιατί σε έγγραφό του προς το Υπουργείο, θεωρεί πως ο ΟΛΒ ούτε έξωθεν καλή μαρτυρία έχει, ούτε εμπειρία.

Δηλώνει συγκεκριμένα ο Θ. Θεοδώρου σε έγγραφο προς τον κ. Βίτσα, ότι ο Βόλος διαθέτει υποδομές, αλλά δεν τις …αποκαλύπτει και τονίζει πως δεν θα συμβάλλει στην επίλυση κανενός προβλήματος εάν τη διαχείριση των προσφύγων και κατ΄ επέκταση τη διαχείριση των κονδυλίων αναλάβει άλλος φορέας. Την ίδια ώρα το Υπουργείο ζήτησε να εξεταστούν οι χώροι του Εκθεσιακού για φιλοξενία γυναικών και παιδιών και οι χώροι του παλιού εργοστασίου της ΕΒΙΕΣΚ, όπως και άλλα εργοστάσια, για υποδοχή 1500-2000 ατόμων.

Ειδικότερα, με οικονομικούς όρους αντιμετωπίζεται από τον Δήμο Βόλου η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το σοβαρό ενδεχόμενο να μεταφερθούν στο Βόλο τα επόμενα 24ωρα 1500 με 2000 άτομα, για να αποσυμφορηθούν η Καβάλα και η Θεσσαλονίκη. Το Υπουργείο ωστόσο εξετάζει, μετά τη λύση του λιμανιού και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις του τέρμιναλ, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής, το Εκθεσιακό Κέντρο. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο, όχι για να λάβει αποφάσεις, αλλά για να συζητήσει, σύμφωνα με την πρόσκληση, το προσφυγικό…

Με έγγραφο που απέστειλε ωστόσο προχθές ο δήμος Βόλου αυτοβούλως στον κ. Βίτσα, αναπληρωτή υπουργό και πρόεδρο του Συντονιστικού, τον ενημερώνει ότι:

«Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι ενδεχομένως θα κληθούμε να φιλοξενήσουμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στην πόλη του Βόλου και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Κατά πρώτον σας γνωρίζουμε ότι ο δήμος Βόλου δεν θα ήταν αρνητικός υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Τη διαχείριση του όλου θέματος θα έχει ο δήμος Βόλου

-θα εξασφαλιστεί η σχετική πίστωση από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δήμο Βόλου ώστε να ανταποκριθεί στη στέγαση, επισιτισμό, περίθαλψη και υγεία, εάν απαιτηθεί, και ασφαλή φύλαξη των εγκαταστάσεων.

-θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα της τάξης των 15 ημερών για να προετοιμαστεί ο δήμος Βόλου

-Διαμονή των προσφύγων και των μεταναστών σε επιλεγμένους και ανθρώπινους χώρους εκτός του ιστού της πόλης.

Οποιαδήποτε πρόχειρη και εμβαλωματική λύση θα μας βρει κάθετα αντίθετους», αναφέρει το έγγραφο και τονίζει ο Θάνος Θεοδώρου που το υπογράφει ότι ο «ΟΛΒ δεν διαθέτει κατάλληλο προσωπικό, ούτε τεχνογνωσία, ούτε έχει την αποδοχή της κοινής γνώμης της πόλης για να χειριστεί ένα τόσο μεγάλο και ευαίσθητο για την κοινωνία θέμα, σε σχέση με τον Δήμο Βόλου που διαθέτει όλες τις υποδομές. Κατά συνέπεια, η πιθανή ανάθεση του εγχειρήματος αυτού στον ΟΛΒ, η σε οποιονδήποτε άλλο φορέα , μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου δεν θα είχε αντίρρηση να φιλοξενήσει πρόσφυγες , αλλά θέτει θέμα υγιεινής καθώς το τέρμιναλ δεν διαθέτει υποδομές.

Άλλοι χώροι που εξετάζονται, είναι επίσης, η Παιδόπολη στην Αγριά και το πρώην Εμπορικό Κέντρο στα Λεχώνια, η Βαμβακουργία, παλιά εργοστάσια σε Α΄και Β΄ ΒΙ.ΠΕ. και τέλος εγκαταστάσεις του Στρατού σε Μαμιδάκι και Μεγάλη Βελανιδιά.

Δείτε το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 1

ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 2

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το