Τοπικά

«Ο Δήμος Βόλου συνένοχος στο έγκλημα… αφού θα προμηθεύει την ΑΓΕΤ με σκουπίδια»

«Ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται να γίνει ο προμηθευτής της ΑΓΕΤ σε σκουπίδια προς καύση και έτσι θα είναι συνένοχος στο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της ζωής χιλιάδων Βολιωτών». Αυτό τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής εκ μέρους της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης «ΞΕΚΙΝΗΜΑ», με αφορμή την προμελέτη για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών που εισάγεται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Επικαλούμενος την εισήγηση της δημοτικής αρχής σύμφωνα με την οποία «η μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ θα έχει ως στόχο την παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (solid recovered fuel, SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου», ο κ. Κανελλής επισημαίνει σε ανακοίνωσή του:

Οι τεράστιοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, ανεξάρτητα από τα αν βαφτίζονται RDF ή SRF, έχουν εξηγηθεί πολλές φορές ειδικά τους τελευταίους μήνες. Ας επαναλάβουμε όμως το βασικό: η καύση σκουπιδιών έχει ως αποτέλεσμα την έκκληση καρκινογόνων ουσιών όπως είναι οι διοξίνες και τα φουράνια. Υπενθυμίζουμε ότι, πριν λίγους μήνες, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και πολλών επιστημόνων η κυβέρνηση έδωσε στην ΑΓΕΤ τη σχετική άδεια για να προχωρήσει σε καύση μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών.
Εκείνη την περίοδο, όταν το θέμα ήταν στην επικαιρότητα, ο Α. Μπέος έκανε τους γνωστούς θεατρινίστικους λεονταρισμούς (απειλούσε με μηνύσεις κλπ) με μοναδικό στόχο να κερδίσει λαϊκή υποστήριξη. Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα η υποκρισία και το ψέμα του ίδιου και της παράταξής του.

Η πρόταση την οποία φέρνουν για κατασκευή μονάδας μετατροπής των σκουπιδιών σε καύσιμο SRF μετατρέπει το Δήμο Βόλου σε συνένοχο του εγκλήματος της ΑΓΕΤ εις βάρος της υγείας και της ζωής χιλιάδων Βολιωτών. Όσο για τη Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών που προβλέπεται να λειτουργήσει δίπλα στην μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ δεν είναι πάρα ένα φύλο συκής που προσπαθεί να κρύψει το έγκλημα.

Από την πρώτη μέρα της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέσαμε πρόταση για μια μέθοδο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που θα σέβεται το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και θα είναι προς το συμφέρον των δημοτών. Υπενθυμίζουμε τα κύρια σημεία αυτής της πρότασης:
– Πραγματική διαλογή στην πηγή σε 4 ξεχωριστούς κάδους
– Ανακύκλωση/ επανάχρηση των ανακυκλώσιμων και των αδρανών υλικών
– Κομποστοποίηση μέσα από αερόβια διαδικασία των οργανικών αποβλήτων
– Ένα αριθμό μικρών και αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης αντί μίας μεγάλης
– Δημόσια ιδιοκτησία, διαφάνεια, κοινωνικός και εργατικός έλεγχος στις μονάδες διαχείρισης και το ΣΥΔΙΣΑ

Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα ότι κλειδί στην ασφαλή διαχείριση των σκουπιδιών είναι το να ξεχωρίζονται από την πρώτη στιγμή εκεί που «παράγονται» τα σκουπίδια, δηλαδή στα σπίτια, το νοσοκομείο, τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες υπηρεσίες κοκ. Αν τα σκουπίδια γίνουν σύμμικτα (μπερδεμένα μεταξύ τους) τότε η διαχείρισή τους είναι πολύ δύσκολη και φυσικά η καύση τους ενέχει τους τεράστιους κινδύνους που προαναφέραμε.

Για τρία και πλέον χρόνια η δημοτική αρχή κοροϊδεύει την κοινωνία. Πρώτα έφτιαξαν μια επιτροπή για να μελετήσει το θέμα, μετά ξόδεψαν 150.000 ευρώ (!) για να «δοκιμάσουν πιλοτικά» μια κινητή μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, στη συνέχεια οργάνωσαν μια παρωδία «δημόσιας διαβούλευσης» για να καταλήξουν σήμερα να κάνουν αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα κάνουν: να φτιάξουν μονάδα που θα οδηγεί τα σκουπίδια στην καύση! Γιατί; Μα για τον πολύ απλό λόγο ότι και αυτοί οι κύριοι συμφωνούν και υλοποιούν τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας.

Απέναντι στο μέτωπο ΑΓΕΤ, κυβέρνησης, Δήμου χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα μαζικό και ενωτικό κίνημα με στόχο την αποτροπή της καύσης σκουπιδιών και την ολοκληρωμένη, ασφαλή διαχείριση των σκουπιδιών με μοναδικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το