Τοπικά

Ο δήμος Βόλου προτρέπει τους εμπόρους να δημιουργήσουν …υποκατάστημα στο παζάρι

επζ1
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Με τις σοβαρές αντιδράσεις των εμπόρων και της αντιπολίτευσης, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Οικονομική Επιτροπή η κανονιστική απόφαση σχετικά με την οργάνωση και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του αναχρονιστικού θεσμού του παζαριού που θέλει να οργανώσει ο Δήμος Βόλου. Στην Ε.Π.Ζ. κατά της απόφασης ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των Δρόμων Συνεργασίας κ.κ. Δραμιτινός και Γαργάλας ενώ στην Οικονομική Επιτροπή λευκό ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Απ. Νάνος. Το θέμα έρχεται προς έγκριση στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης.

οικονομική
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της ΕΠΖ καθώς ο κ. Γαργάλας κατηγορήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Απ. Γαλάτη ότι κάνει σόου και μιλά με τις ώρες για θέματα που δεν έχουν σχέση με αυτά που καλείται να αποφασίσει η Επιτροπή ενώ ο Ανδρέας Ζέρβας πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ επισήμανε ότι ο Κανονισμός στήθηκε με την κείμενη νομοθεσία.

επζ2

Το λόγο στη σημερινή συνεδρίασε πήρε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Κ. Τσέλιος ο οποίος επιχειρηματολόγησε κατά της διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης: “Η αγορά στενάζει με τον τζίρο να έχει πέσει κατά 60-70% σε σχέση με το 2008. Με το παζάρι τα χρήματα θα πάνε σε εμπόρους εκτός Μαγνησίας. Στην εισήγηση που δώσαμε στην ΑΝΕΒΟ προτείνουμε το παζάρι να έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα και σε αυτό να συμμετέχουν συνεταιρισμοί, τοπικοί σύλλογοι και ν’ αναδείξουμε την τοπική παράδοση και πολιτισμό. Σέβομαι το γεγονός ότι ο δήμος πρέπει να έχει έσοδα, όμως και εσείς πρέπει να σεβαστείτε εμάς. Μπορούμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας και να εκμεταλλευτούμε τις ομορφιές της πόλης” επισήμανε. Επιπλέον αναφέρθηκε σε όλα τα αρνητικά των προηγούμενων παζαριών όπου ανθούσε το παραεμπόριο και η παρανομία.

Ο επικεφαλής της “Δύναμης Βόλου” Μιχ. Μιτζικός τάχθηκε υπέρ της εμποροπανήγυρης, τόνισε όμως, ότι αναφορικά με το εμπορικό κομμάτι θα πρέπει να διασφαλιστεί προτεραιότητα και μεγάλη έκπτωςη συμμετοχής στους εμπόρους του Βόλου. “Εάν και εφόσον δεν καλυφθούν οι θέσεις τότε να δοθούν άδειες και στους μη Μαγνησιώτες. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου”, επισήμανε.

Ο Κ. Γαργάλας χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι ο δήμος παραχωρεί το δικαίωμά του για την διοργάνωση του παζαριού σε ιδιώτη για να δεχθεί στο σημείο αυτό την επίθεση των Στεφόπουλου – Γαλάτη. Ο τελευταίος μάλιστα του είπε ότι “κάνεις show. Εδώ δεν περνάνε αυτά. Όταν γίνετε δημοτική αρχή ας κάνετε ό,τι θέλετε. Είστε πολύ μικρός να κρίνετε τη δημοτική αρχή” είπε και ο κ. Γαργάλας του απάντησε: “έχω γερό στομάχι μπορώ να περιμένω να τελειώσετε”. Επιπλέον επισήμανε ότι ο Κανονισμός έγινε εκ του προχείρου και τόνισε ότι “κάτι υποκρύπτει η διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για τις θέσεις” χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχουν ελλείψεις στον Κανονισμό αναφορικά με θέματα ασφάλειας εργαζομένων στο χώρο αλλά και επισκεπτών και τέλος υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτος όρος που θέλει τον δήμο να πληρώσει ό,τι ποσό μπορεί να επιδικαστεί από δικαστήριο για τυχόν παρατυπίες ή ελλείψεις και μετά να διεκδικήσει από τους ιδιώτες τα χρήματα. “Να σας θυμίσω την ΕΡΓΗΛ; Είναι πανομοιότυπη η σύμβαση” δήλωσε

Ο γ.γ. του Δήμου κ. Διαμαντίδης που ήταν παρών επισήμανε ότι ο Κανονισμός θα συμπληρωθεί με σχέδια χωροθέτησης ενώ τόνισε ότι οι νομικές παρατηρήσεις του κ. Γαργάλα αφορούν το Δημοτικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει σχετικά, για να του απαντήσει ο κ. Γαργάλας ότι η ΕΠΖ είναι που ελέγχει το σύννομο του Κανονισμού. Τέλος ο κ. Γαργάλας χαρακτήρισε ρατσιστική την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον διαχωρισμό “θέσεων αθιγγάνων -Ρομά. “Τι θα πει αυτό. Αν το δει αυτό νομικός κ. Διαμαντίδη, θα σας πάει στα δικαστήρια”, είπε στον γραμματέα του Δήμου ο κ. Γαργάλας.

Αναχρονιστικό χαρακτήρισε τον θεσμό του παζαριού ο κ. Τσαλούχας που δεν έχει δικαίωμα ψήφου και τόνισε ότι η ΛΑΣ θα τοποθετηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Ανδρέας Ζέρβας πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ σημείωσε ότι ο Κανονισμός συντάχθηκε με βάση την κείμενη νομοθεσία. Υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης ζητήθηκε και η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας. “Κάποιες από τις παρατηρήσεις σας τις κάναμε δεκτές, αλλά δεν μπορούμε να μην έχουμε εμπορικό τμήμα”, είπε.

Ο Στεφόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Τσέλιο του είπε ότι η εμπορική αγορά δεν θα χάσει χρήματα από το παζάρι αλλά χάνει σταθερά από τα πολυκαταστήματα που τα βγάζουν κάθε εβδομάδα στο εξωτερικό και τις λαϊκές. Ο κ. Τσέλιος του απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα ενώ ανέπτυξε και τις δυσκολίες ένας έμπορος του Βόλου να συμμετέχει στο παζάρι, καθώς καλείται να ιδρύσει υποκατάστημα για μια εβδομάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το