Τοπικά

Ο Δήμος Βόλου κρατά κλειστή τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση

STEGH

H Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης  παραμένει κλειστή και κανείς δεν γνωρίζει τη βούληση της δημοτικής αρχής όπως αναφέρουν εργαζόμενοι.
Όπως τονίζουν «δε γνωρίζουμε σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή θα προβεί ο Δήμος, ώστε να επιτευχθεί η διασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας της, είτε από κοινοτικούς πόρους, είτε, στο μικρό μεταβατικό διάστημα έως την ένταξη της δομής στο νέο ΕΣΠΑ, από πόρους του Δήμου. Οι 8 ένοικοι, οι οικογένειες τους, ο εκπαιδευτικός κόσμος που ασχολείται με παιδιά με αναπηρίες και εν τέλει όλος ο κόσμος του Βόλου αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να κλείσει μια δομή που λειτουργούσε 12 μήνες όλο το 24ωρο και φιλοξενούσε άτομα με νοητική υστέρηση ,στηρίζοντας στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες τα ίδια τα άτομα και τις οικογένειες τους. Πως είναι δυνατόν να κλείσει μια νέα πρότυπη δομή, στηριζόμενη στις αρχές της αποϊδρυματοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης, καθώς τα φιλοξενούμενα άτομα υποστηρίζονταν για την ατομική, κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη και κοινωνικοποίησή τους. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές τραγικό τέλος, αφού η Στέγη φιλοξενούσε άτομα με αναπηρίες από το Βόλο και από την υπόλοιπη Θεσσαλία. Κλείνοντας μια τέτοια δομή επιβεβαιώνεται η αντίληψη ότι τα άτομα αυτά αποτελούν παιδιά ενός κατώτερου θεού και ακυρώνεται ο πολύχρονος αγώνας των ατόμων που προσπάθησαν να ανοίξουν αυτή τη δομή . Το προσωπικό της ΣΥΔ επισημαίνει τα εξής : «Πρόσφατα μάθαμε ότι ο Δήμος διέθεσε ένα μεγάλο ποσό για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Επιβραβεύουμε τέτοιες προσπάθειες που σκοπό έχουν να προβάλλουν την πόλη μας. Όμως μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να διατεθεί έστω για μια δίμηνη παράταση της Στέγης. Υπάρχει καλύτερη προβολή για την πόλη μας και για τον Δήμο μας από μια ανοικτή στέγη δείχνοντας την κοινωνική ευαισθησία;»
Περιμένουμε από την υφυπουργό κ. Χρυσοβελώνη και τους βουλευτές του Νομού να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να παραταθεί η λειτουργία της δομής μέχρι την προκήρυξη αντίστοιχων δράσεων από το νέο ΕΣΠΑ και, στη συνέχεια, να εξασφαλιστεί η ένταξή της στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Να ενταχθεί και η ΣΥΔ στην πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία για την παράταση λειτουργίας των ΚΕΔΗΦ, των Κέντρων Στήριξης Ρομά, των Ξενώνων Κακοποιημένων Γυναικών και άλλων κοινωνικών δομών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το