Τοπικά

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου τίμησε τον Γιώργο Σούρλα

Ο πρ. Υπουργός – Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας σε εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του ο Δήμος «Ρήγα Φεραίου» ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Δ. Νασίκα, την δημοτική αρχή και τους συνδημότες του για την εξαιρετική τιμή, που του έκαναν. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ανιδιοτελή στήριξη που του προσέφεραν στην πολιτική του διαδρομή επί τρεις δεκαετίες.

Στην πολιτική, είπε, ότι «τύχη αγαθή έδοξε να έχω οδηγό ένα πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων, το Πολίτευμα του Ρήγα και την ανιδιοτελή στήριξη των Βελεστινιωτών, αλλά και των Μαγνησιωτών γενικότερα. Το Πολίτευμα του Ρήγα που διατρέχεται από το πνεύμα της κλασσικής αρχαιότητας, τον Βυζαντινό Πολιτισμό και την ευρωπαϊκή παιδεία. Διακρίνεται από την βαθιά προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και τον κοινωνικό χαρακτήρα. Βασικές αρχές είναι η ελευθερία, η ισονομία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα χωρίς διακρίσεις και η κοινωνική αλληλεγγύη. Αποβλέπει στην οργάνωση του κοινωνικού κράτους. Στήριξη των οικονομικά αδυνάμων των φτωχών, των ανήμπορων να εργαστούν και να επιβιώσουν με τις δικές τους δυνάμεις.
Αναφερόμενος στην αδελφοποίηση των δήμων απ’ όπου κατάγονται ο Ρήγας και οι σύντροφοί του («Ρήγας Φεραίος», Λευκωσία, Καστοριά, Σιάτιστα (Βοΐου), Ζίτσας, Χίου) και με τον Δήμο Βελιγραδίου, τόνισε:

«Είμαστε εδώ όλοι εμείς που τον Ιούνιο του 2015, 215 χρόνια μετά τον μαρτυρικό τους θάνατο πραγματοποιήσαμε προσκυνηματικές εκδηλώσεις στο Βελιγράδι, με την παρουσία όλων των δημάρχων από όπου κατάγονται οι σύντροφοι του Ρήγα.
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Πύργο Νεμπόιζα. Κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Ρήγα. Πραγματοποιήθηκε συνέδριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.
Εκεί πήραμε την απόφαση να πραγματοποιούνται συναντήσεις και εκδηλώσεις με εκπροσώπους όλων των δήμων στις κατά τόπους περιοχές, που κατάγονται οι σύντροφοι του Ρήγα.
Έτσι προχωρήσαμε στην Καστοριά, στη Σιάτιστα, στην Ζίτσα, στην Χίο και σήμερα βρισκόμαστε εδώ και το φθινόπωρο στη Λευκωσία.
Η απόφαση αδελφοποίησης των δήμων, για την οποία αξίζει θερμά συγχαρητήρια ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, δίνει μια ιδιαίτερη ιερή θα έλεγα διάσταση στην έκφραση μνήμης και ευγνωμοσύνης στους εθνομάρτυρες.
Παρέχει την δυνατότητα για συλλογικότερες προσπάθειες, για την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων και των ηρώων μας που με τις θυσίες τους άνοιξαν τον δρόμο για την λευτεριά.
Από τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε εκδήλωση τον Ιούνιο του 2022 για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αφού εφέτος δεν κατέστη εφικτή λόγω της πανδημίας».
Απευθυνόμενος στον αν. Δήμαρχο Βελιγραδίου είπε: «Θα είμαστε εκεί, κύριε Δήμαρχε του Βελιγραδίου, με τους εκπροσώπους των αδελφοποιημένων δήμων. Θα είμαστε στο Βελιγράδι, στην Σερβία. Θα είμαστε σε μια χώρα, με ιδιαίτερους ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα και που τιμά τον Ρήγα. Μια χώρα που εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος έχουν ενδιατρίψει γύρω από την ζωή και το έργο του Ρήγα και τον εξυμνούν, όπως ο πανεπιστημιακός Ντούσαν Πάντελιτς, ο ποιητής Βόισλαβ Ίβιτς, ο ιστορικός Ίβο Άντριτς.
Ο Ντούσαν Πάντελιτς πανεπιστημιακός καθηγητής – ιστορικός από έρευνες σε αρχεία της Βιέννης ανακάλυψε ότι ο Ρήγας και οι Σύντροφοί του δολοφονήθηκαν στις 24 Ιουνίου 1798.
Ένας από τους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου ονομάζεται «Ρήγας Φεραίος» . Στην αρχή του δρόμου είναι εντοιχισμένη μια πλάκα με στοιχεία της ταυτότητας και της δράσης του Ρήγα και του τραγικού του θανάτου.
Το 1994 τοποθετήθηκε ανδριάντας του Ρήγα στο Βελιγράδι.
Το 2004 σε συνάντηση που είχαμε στο Βελιγράδι με τον Δήμαρχο Βελιγραδίου Μπογδάνοβιτς και τον Υφυπουργό Πολιτισμού Λούκιτς θέσαμε τις βάσεις ανακαίνισης και αξιοποίησης του Πύργου ως Μουσείου με την οικονομική συνδρομή της Ελλάδας.
Ο Πύργος Νεμπόιζα εκεί που έζησαν και μαρτύρησαν τις τελευταίες μέρες ο Ρήγας και οι σύντροφοί του θα είναι το αιώνιο σύμβολο αγώνων και θυσιών για την ελευθερία.
Ο Ρήγας και οι σύντροφοί του δεν πνίγηκαν στα νερά του Δούναβη, αλλά πέρασαν στην αιωνιότητα.
Τα οράματα του Ρήγα για συνεννόηση, συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της Χερσονήσου του Αίμου παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα στην πολύπαθη αυτή περιοχή
Τέλος, ο Γ. Σούρλας αναφέρθηκε στην πρόταση του να ονομαστεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «Ρήγας Βελεστινλής» και να δοθεί έτσι ουσιαστικό περιεχόμενο στις εκδηλώσεις τιμής στον εθνεγέρτη και πρωτομάρτυρα της ελευθερίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το