Τοπικά

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας στις γυναίκες πρόσφυγες και στις Ελληνίδες εργαζόμενες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2021, αναφέρει:

“Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας (μέλος ΟΓΕ) απευθύνεται στις γυναίκες που ήρθαν στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτές και τα παιδιά τους και βρεθήκανε φυλακισμένες στις δομές «γκέτο», εγκλωβισμένες στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις.

Οι γυναίκες του Δημοκρατικού Συλλόγου βρίσκονται στο πλευρό τους και τις καλούν να παλέψουν μαζί για όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα. Όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, γλώσσα και θρησκεία, τις ενώνουν οι ανάγκες και το δίκιο για όλα όσα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να τους προσφέρει σήμερα τον 21ο αιώνα και είναι αναγκαία για την υγεία και τη ζωή τους και τους το στερούν οι εκμεταλλευτές τους.

Ο πόλεμος και η φτώχεια που τις ανάγκασε να ξεριζωθούν δεν είναι φυσικό αναπόφευκτο φαινόμενο, ούτε η κακή συνήθεια πολεμοχαρών κρατών και ηγετών. Είναι το αποτέλεσμα της αδιάκοπης κούρσας των ανταγωνισμών μεταξύ επιχειρηματικών κολοσσών και κρατών για τη διασφάλιση των κερδών τους, για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα πηγών και δρόμων της ενέργειας, εμπορικών δρόμων, νέων αγορών.

Ιδιαίτερα σήμερα, την ώρα που όλοι οι λαοί του κόσμου θρηνούμε τους νεκρούς μας από την πανδημία και στενάζουμε από τα μεγάλα προβλήματα, τα επιτελεία των κυβερνήσεων, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τη σκιά της νέας οικονομικής κρίσης ανασυντάσσονται για να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων σπέρνοντας τον πόλεμο, τη φτώχεια, την ανεργία, την προσφυγιά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μια πρωταγωνιστεί στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις στις χώρες τους που τις διώχνουν από τις πατρίδες τους και από την άλλη τις κρατά εγκλωβισμένες αυτές και τις οικογένειές τους στις χώρες πρώτης υποδοχής, ενώ πριμοδοτεί την καταστολή και τις απελάσεις. Τις αντιμετωπίζει σαν δυνάμει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, αλλά και σαν «διπλωματικό εργαλείο» στους ανταγωνισμούς.

Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, η σημερινή της Νέας Δημοκρατίας και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο πολέμου, απαραίτητο για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Διατηρούν στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Περηφανεύονται για την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ που βομβαρδίζει παιδιά στην Παλαιστίνη.

Έχουν όλοι μαζί ευθύνες για την άθλια κατάσταση που ζούνε οι πρόσφυγες, για τις ακατάλληλες δομές, το στοίβαγμα, την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που οδηγούν ακόμα και σε θανάτους, γυναίκες και μικρά παιδιά να καίγονται ζωντανά. Για το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών είναι εκτός κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας, για τις τραγικές επιπτώσεις των συνθηκών διαβίωσης στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και υγεία. Για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ιδιαίτερα των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών που δουλεύουν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας τους, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που είναι τα πρώτα θύματα εκβιασμών, ρατσιστικών επιθέσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, κρατικής και εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας απευθύνεται και στην Ελληνίδα εργαζόμενη, άνεργη, νέα μητέρα, σε αυτή που κρατά τις μνήμες από την προσφυγιά και τη μετανάστευση που έζησαν οι γονείς και οι παππούδες της, που βλέπει σήμερα τα παιδιά και τα εγγόνια της, τους φίλους της να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σε αυτή που ζει δίπλα σε μία από τις δομές «γκέτο», που βλέπει ολόκληρες οικογένειες με μωρά, παιδιά ασυνόδευτα να πετιούνται στο δρόμο και να ζουν στο πεζοδρόμιο. Μαζί μπορούμε να απομονώνουμε τις ρατσιστικές κραυγές που χύνουν το δηλητήριό τους που έχουν ως στόχο να χάσουμε από τα μάτια μας τον πραγματικό κοινό μας αντίπαλο. Να απλώσουμε το χέρι η μία στην άλλη, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη και τον κοινό μας αγώνα για Υγεία, Παιδεία, για ζωή με δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, ανεργία, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το