Τοπικά

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας, μέλος  (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και φέτος, ανάμεσά τους και τα 84.500 σχεδόν παιδιά που αποκλείστηκαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ) με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ.

Για ακόμα μια χρονιά χιλιάδες παιδιά είτε θα στερηθούν το δικαίωμα στην προσχολική φροντίδα και αγωγή, είτε οι γονείς τους θα αναγκαστούν να το ακριβοπληρώσουν. Δεν πρόκειται μόνο για τις μητέρες που δεν απέκτησαν το πολυπόθητο κουπόνι (voucher) είτε γιατί απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, είτε γιατί δεν είχαν καν τις προϋποθέσεις να κάνουν αίτηση. Πρόκειται και γι’ αυτές που έχουν το κουπόνι, αλλά δεν μπορούν να βρουν ένα βρεφονηπιακό σταθμό στη γειτονιά τους.

Την ίδια στιγμή, με ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για να φτιαχτούν νέοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί δημοτικοί σταθμοί, που κρίνονται ακατάλληλοι, να κλείνουν, ενώ οι ιδιωτικές δομές ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα κουπόνια (voucher).

Από την άλλη, όποιες μητέρες έμειναν χωρίς κουπόνι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Βόλουαπό τις περίπου 6.000 οικογένειες που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, απορρίφθηκαν ως μη δικαιούχοι 2.500. Επίσης, πολλές είναι οι οικογένειες (εκτιμάται πάνω από 50%) που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, ενώ είχαν αυξημένα μόρια για τη συμμετοχή των παιδιών σε ΚΔΑΠ από τις περικοπές της κυβέρνησης. Παράλληλα οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου ανέρχονται σε περίπου 650, εκ των οποίων οι 90 για βρέφη. Προκύπτουν τα εξής:

  • 50% των δικαιούχων με voucher  δεν έχει πρόσβαση στις δομές του δήμου, αναζητώντας, αν βρουν, κάποια ιδιωτική δομή, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται στην αναζήτηση παιδικών σταθμών και κυρίως βρεφικών τμημάτων.
  • Στον Δήμο Βόλου, οι πραγματικές ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι μεγάλες. Με βάση τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου, οι γεννήσεις παιδιών το 2017 ήταν 882, το 2018: 890 και το 2019: 744. Πρόκειται για ένα σύνολο 2.500 παιδιών που έχουν ανάγκη βρεφονηπιακής φροντίδας. Έτσι, εκατοντάδες οικογένειες χωρίς ΕΣΠΑ, ακόμη και με πληρωμή σε ιδιωτικούς σταθμούς, λόγω έλλειψης δομών, απορρίπτονται οι αιτήσεις τους (το 2018 από τις δομές του δήμου Βόλου απορρίφθηκαν 490 νήπια και 160 βρέφη), φέρνοντας σε απόγνωση τους γονείς.
  • Περίπου 90 οικογένειες (στοιχεία 2019), νέων ζευγαριών, αναγκάστηκαν να πληρώσουν τροφεία στον Δήμο Βόλου, που τα τελευταία χρόνια παραμένουν στα ίδια επίπεδα παρά το οικονομικό πλήγμα που έχουν δεχτεί οι λαϊκές οικογένειες από την μακρόχρονη καπιταλιστική οικονομική κρίση, την ανεργία και τους μισθούς πείνας, καθώς επίσης και από τη νέα επερχόμενη κρίση που θα αντιμετωπίσουν, που επιτάχυνε η εκδήλωσή της πανδημίας.

Όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, και η σημερινή και οι προηγούμενεςΗ προσχολική αγωγή και φροντίδα που είναι δικαίωμα για τα παιδιά μας έχει γίνει ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης ή εμπόρευμα. Αντί να παρέχεται δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά μετατρέπεται σε λοταρία της φτώχειας. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους καταλήγει ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Το πρόγραμμα που προετοιμάζει η κυβέρνηση «Νταντάδες της γειτονιάς», όχι μόνο δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, αλλά αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης της προσχολικής αγωγής, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ως «φύλακα» παιδιών. Εντάσσεται στο σχεδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργατική δύναμη των νέων μητέρων.

Σήμερα, η φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του.

Απαιτούμε:

– Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

– Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, την σίτιση, τον ύπνο, και τις δραστηριότητες στην αυλή.

– Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.

– Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

– Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.

– Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

– Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

–Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το