Πολιτισμός

Ο Δημήτρης Χορδάκης εκθέτει στον χώρο τέχνης “δ.”

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 στις 2:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του γνωστού εικαστικού Δημήτρη Χορδάκη με τίτλο “Αναδρομή” στον Χώρο Τέχνης ‘’ δ. ‘’ (Χατζηαργύρη 4 – Ιάσονος, Βόλος).

Το έργο του Δημήτρη Χορδάκη εντάσσεται στη μεταφυσική ζωγραφική. Ο ζωγράφος διατηρεί τα ουσιώδη στοιχεία της, δηλαδή την εμμονή στο συναίσθημα της ατμόσφαιρας και του αινίγματος καταφέρνοντας ώστε τα πιο κοινά περιστατικά να φαίνονται νέα και ασυνήθιστα, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό την πραγματική τους ουσία.

Ο Δημήτρης Χορδάκης γεννήθηκε στη Λάρισα. Αποφοίτησε από το Κλασσικό Λύκειο Βόλου και παρακολούθησε “Διακόσμηση” και “Γραφικές Τέχνες” στο Α.Τ.Ι (Δοξιάδη), με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά και κατόπιν σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti (1977-1980) της Φλωρεντίας με δάσκαλο τον Silvio Loffredo.
Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Συντήρησης (Opificio delle pietre DURE) με καθηγητή τονUmperto Baldini (1980 – 1984) και έπειτα χαρακτική και λιθογραφία στην σχολή “Il Bisonte” με καθηγήτρια την M. Luigia Guaita.
Το 1991 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου διέμεινε και εργάστηκε για οκτώ χρόνια.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία και ΗΠΑ.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Φλωρεντία.

Ο Χορδάκης επιμένει στην απόλυτη μίμηση γιατί χρειάζεται να τονιστούν, στη συνέχεια, τα μεταφυσικά στοιχεία της σύνθεσης. Γι’ αυτόν, μία ζωγραφική του trompe d’ oeil οδηγεί στη μεταφυσική οπτική. Το έργο θα είναι μεταφυσικό αν είναι απόλυτα λογικό. Εκεί βρίσκεται η αρχή των παράδοξων. Η ζωγραφική του Χορδάκη είναι ενιαία. Δεν μπορεί με σαφήνεια να διαχωριστεί σε τοπίο, πορτρέτο ή νεκρή φύση.

Η έννοια της ατμόσφαιρας είναι παρούσα σε κάθε επιμέρους διαχωρισμό. Η αναζήτηση της μεταφυσικής οπτικής εμφανίζεται παντού.

Σε ένα τοπίο ή σε μία νεκρή φύση κατασκευάζει ένα θέμα μέσα σε ένα άλλο θέμα. Για παράδειγμα, μία νεκρή φύση μπορεί να έχει φόντο ένα τοπίο. Αλλά το ίδιο θα κάνει και στο πορτρέτο, στο οποίο το τοπίο γίνεται το φόντο της μορφής. Τα ζωγραφικά είδη διαρκώς συνδέονται, το ένα παραπέμπει στο άλλο. Μία ενιαία κίνηση που είναι η ματιά του ζωγράφου, τα ενώνει όλα.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 14/10/2017 έως 11/11/2017

Ο Δ. Χορδάκης έχει λάβει τις εξής διακρίσεις και βραβεία:

IVo Διεθνές βραβείο Ζωγραφικής “Lampedusa e Linosa, isole dal volto umano” lampedusa.
– “ Διεθνές βραβείο σύγχρονης τέχνης”, Campobello di Mazara
– 2ο Βραβείο “Εθνικό Βραβείο σύγχρονης τέχνης”, “Campobello Di Mazara”, Σικελία
– Με πρόσκληση του συμβουλίου της πόλης Massa Marittima
καλλιτεχνεί το 58ο έπαθλο “Balestro del Girifalco” και συγχρόνως εκθέτει ατομικά στη πινακοθήκη του “Ρalazzo Pretorio”
– Διεθνές βραβείο Ζωγραφικής “Forum Artis Museum “, Un opera un
museo, Montese (Modena)
– “XIo edizione Premio Italia”, per le arti visive, Certaldo, Φλωρεντία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το