Τοπικά

Ο διάσημος ΥouΤuber Mikeius την Παρασκευή στον Βόλο – Εκατοντάδες χιλιάδες προβολές για τις επιστήμες

Στον Βόλο θα βρεθεί μεθαύριο Παρασκευή ο Mikeius, διάσημος ΥouΤuber, με αφορμή την παρουσίαση στο Public του βιβλίου του, που κυκλοφόρησε μέσα Νοεμβρίου από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο». Έχει τον τίτλο «What the fact», όπως ακριβώς ονομάζει την ομώνυμη εκπομπή του στη δημοφιλή πλατφόρμα, με τα videos που αναρτά κάθε φορά, να συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες «χτυπήματα».

Στη μεθαυριανή επίσκεψή του, πάντως, ο Μιχάλης, όπως είναι το μικρό όνομα του 35χρονου δημιουργού, δεν θα έχει μαζί του τον μικρό Δαρβίνο, την κούκλα που τον συντροφεύει στις διαδικτυακές εκπομπές του. «Έμεινε πίσω, για να φυλάει το studio», είπε με χιουμοριστική διάθεση ο Mikeius, ο οποίος μπορεί να έχει αποφοιτήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (σχολή Μηχανολόγων-Μηχανικών), αλλά προτίμησε να ακολουθήσει καριέρα στα media.

Δύο μήνες έχουν περάσει από το συγγραφικό ντεμπούτο του, με τον δημοφιλή YouTuber να μην κρύβει την ικανοποίησή του για την αποδοχή που εισπράττει από το κοινό μέχρι στιγμής: «Προς το παρόν, δείχνει πως πηγαίνει καλά το βιβλίο. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή. Προσωπικά δεν περίμενα πως θα πάει τόσο καλά. Θεωρούσα πως θα ήταν απλά ένα συλλεκτικό κομμάτι για μερικούς funs, προκειμένου να στηρίξουν, αλλά απ’ ότι φαίνεται, έχει επιτυχία. Πολύς καινούριος κόσμος με έμαθε μέσα από το βιβλίο».
Ποιός είναι ο λόγος που το «What the fact» κεντρίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών; Η εκλαΐκευση της επιστήμης που επιχειρεί ο Mikeius, δείχνει πως έχει μεγάλη απήχηση. «Αυτό μπορούμε να το πούμε, πλέον, με ασφάλεια. Φτάσαμε στην εποχή που είμαστε σε θέση να το λέμε και στην Ελλάδα», σημείωσε, για να προσθέσει: «Ήταν και το μεγαλύτερό μου άγχος, όταν ξεκίνησα την εκπομπή. Έκανα λάθος όμως. Υποτίμησα την όρεξη, που είχε το κοινό, για μία τέτοια θεματολογία».
Αν και τα όρια είναι θολά, όσον αφορά στην εξήγηση επιστημονικών θεμάτων με κατανοητούς όρους για το ευρύ κοινό -απόδειξη τα χιλιάδες ψευδο-επιστημονικά videos που κατακλύζουν το YouTube-, ο Μιχάλης εμφανίζεται ξεκάθαρος: «Προσπαθώ να ασχολούμαι με θέματα, που θεωρούνται κλασικά. Δεν θέλω να ασχοληθώ με μία ανακάλυψη, η οποία είναι σχετικά πρόσφατη και δεν έχει επιβεβαιωθεί 100% ακόμη».

Αυτός είναι ο λόγος, που η προετοιμασία ενός video για τη διαδικτυακή εκπομπή «What the fact» απαιτεί προσεκτική και πολυήμερη προετοιμασία, μέχρις ότου βγει στον «αέρα»: «Κάθε εκπομπή, που διαρκεί από έξι μέχρι δέκα λεπτά, προϋποθέτει αρκετή έρευνα. Ένα επεισόδιο ξεκινώντας από το μηδέν, μπορεί να χρειαστεί και δύο εβδομάδες για να στηθεί. Τον περισσότερο χρόνο, απαιτεί το γράψιμο και η έρευνα. Είμαι παιδί της Θετικής Κατεύθυνσης, δεν ήμουν πολύ της λογοτεχνίας και της έκθεσης. Την πένα μου την ανακάλυψα τώρα, σ’ αυτή την ηλικία. Μετά τα τριάντα χρόνια μου».
Αν και οι τάσεις στο YouTube αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ο Mikeius αντιμετωπίζει διαφορετικά το επιστημονικό concept που έχει στήσει στο κανάλι του, το οποίο αριθμεί 324.000 συνδρομητές και περισσότερα από 37 εκατομμύρια προβολές, ασχολήθηκε με το πώς θα ήταν μία ρεαλιστική εισβολή εξωγήινων στον πλανήτη μας. «Δεν θέλω τα δικά μου videos να είναι μίας χρήσης, αλλά θα μπορούσαν να έχουν βγει σε οποιοδήποτε άλλο μέσο», είπε, ενώ προανήγγειλε την επανέναρξη των εκπομπών του: «Έχω να κάνω κάτι από τον Αύγουστο του 2019. Τέλη Γενάρη θα ξεκινήσει η νέα σεζόν του «What the fact». Η πρεμιέρα θα έχει να κάνει με τον μύθο του ευγενή άγριου, όπως τον έχουμε δει στην «Pocahontas», στο «Avatar» και στο «Χορεύοντας με τους λύκους». Υποτίθεται πως οι πρωτόγονοι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση και τους άλλους ανθρώπους, καθώς και ότι δεν ασκούνταν βία. Στην πραγματικότητα υπήρχε περισσότερη και από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».

Όσο για τον ρόλο της τεχνολογίας; O Mikeius τόνισε: «Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο. Ανάλογα εργαλεία είναι η μουσική και η αρχιτεκτονική. Αρχιτέκτονας σχεδίασε την Ακρόπολη, αρχιτέκτονας και το Άουσβιτς. Κλασική μουσική ακούμε για να ηρεμήσουμε, την ίδια μουσική έβαζε και ο Χίτλερ στις συναντήσεις της Νυρεμβέργης. Κάθε εργαλείο έχει τη δύναμη να βελτιώσει ή να κάνει χειρότερη την ανθρωπότητα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Από εντεινόμενη ξηρασία και ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεαστεί η Μεσόγειος τα επόμενα χρόνια. Όπως…

25 Νοεμβρίου 2023

Μάστιγα οι κλοπές ελαιόλαδου – Με κάμερες, σεκιούριτι και περιπολίες προστατεύουν οι αγρότες τα χωράφια τους

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες οι κλοπές ελιών και ελαιολάδου αφού οι ακραίοι…

25 Νοεμβρίου 2023

Παρουσίαση βιβλίου του Μιλτιάδη Πολυβίου

  Το Τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου…

25 Νοεμβρίου 2023

Εντοπίστηκαν 91 κιλά κοκαΐνης, αξίας 4 εκατ. ευρώ σε κιβώτιο με μπανάνες από το Εκουαδόρ

Ογδόντα πλαστικές συσκευασίες γεμάτες με συνολικά 91 κιλά και έξι γραμμάρια κοκαΐνη, η συνολική αξία…

25 Νοεμβρίου 2023

Πέθανε αγοράκι 2,5 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο

Αγοράκι 2,5 ετών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Ρίου, άφησε την τελευταία του πνοή την…

25 Νοεμβρίου 2023

Οδηγός ΙΧ παρέσυρε και εγκατέλειψε έναν άνδρα και μια γυναίκα στο κέντρο της πόλης

Από ΙΧ αυτοκίνητο παρασύρθηκαν σήμερα γύρω στις 10:30 το πρωί δύο άτομα, ένας άνδρας και…

25 Νοεμβρίου 2023