Τοπικά

O διάσημος αστροφυσικός Στ. Κριμιζής στον Βόλο: “Ο πανεπιστημιακός χώρος της Ελλάδας είναι ο χειρότερος που έχω δει”

Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον διακεκριμένο αστροφυσικό Σταμάτιο Κριμιζή είχαν σήμερα οι μαθητές που βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου Βόλου.
Ο Δρ Σταμάτιος Μ. Κριμιζής έχει στο ενεργητικό του μια μακροχρόνια και διακεκριμένη καριέρα σαν εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. καθώς και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Είναι διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής Φυσικής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζωνς Χώπκινκς των Η.Π.Α. (JHU/ALP). Από αυτή τη θέση διευθύνει τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ο κ. Κριμιζής τόνισε πως θεωρεί ότι είναι σημαντικό να επικοινωνεί με τη νεολαία και αυτό κάνει τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ σήμερα ήμερα είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε μαθητές από πολλά σχολεία του Βόλου.  Ο ίδιος δήλωσε ότι οι μαθητές ενδιαφέρονται για το διάστημα και αποτελεί ένα έμφυτο ανθρώπινο χαρακτηριστικό.
“Το βασικό που ήθελα να αναφέρω στους μαθητές είναι πως με αριστεία, με σκληρή δουλειά, με αξιοκρατία θα μπορέσουν να φτάσουν τους στόχους τους. Υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες αλλά δεν γίνονται με κοροϊδίες.  Χρειάζεται  οργάνωση, μεθοδολογία, σοβαρότητα και σκληρή δουλειά, κάτι που δεν εκτιμούμε πολύ σε αυτή τη χώρα, αλλά πρέπει να αλλάξουμε πορεία” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κριμιζής ανέφερε πως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα παρουσιάζουν ανωμαλίες όπως καταλήψεις, απεργίες και σημείωσε ότι ο πανεπιστημιακός χώρος στην Ελλάδα είναι ο χειρότερος που έχει συναντήσει.
” Ο πανεπιστημιακός χώρος της Ελλάδας είναι ο χειρότερος που έχω δει στον κόσμο. Δεν βλέπουμε τα ίδια σε οποιαδήποτε άλλη πανεπιστημιακή περιοχή στο εξωτερικό.  Το πανεπιστήμιο είναι μια ατμόσφαιρα μάθησης, σοβαρότητας, επιμέλειας ενώ εδώ είναι κυρίως πολιτική διέγερση για πολύ νεφελώδεις λόγους”.

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός αναφέρθηκε και στο διάστημα που θα απαιτηθεί για να πατήσει ο άνθρωπος στον Άρη. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο Άρης είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση ενώ πρόσθεσε πως θα χρειαστούν περίπου 10 με 15 χρόνια για να πατήσει ο άνθρωπος στον πλανήτη.   Μάλιστα σημείωσε πως ο αποικισμός είναι ανοησία και πως αν γίνει ποτέ,  είναι θέμα εκατονταετιών.

Ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου και υπεύθυνος για την επιμόρφωση των φυσικών σε όλη τη Θεσσαλία Σεραφείμ Σπανός  σε δηλώσεις του ανέφερε πως  ο κ. Κριμιζής είναι πίσω από κάθε διαστημοσυσκευή (με συσκευές μέτρησης) που επισκέφθηκε τους εξωτερικούς και εσωτερικούς πλανήτες.  “Είναι ο άνθρωπος που κατεύθυνε και σχεδίασε ενώ ακόμα έχει θέση στη ΝASA ως σύμβουλος.  Ο κ. Κριμιζής έχει βρεθεί και παλαιότερα στον Βόλο μετά από πρόσκληση της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Την επαφή με τους μαθητές την ήθελε ο ίδιος και σήμερα καταφέραμε να φέρουμε μαθητές λυκείου από σχολεία του Βόλου, από ΕΠΑΛ και  Εσπερινό ΕΠΑΛ με αστρονομικές ανησυχίες”.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη δήλωσε πως είναι τιμή να μιλάει σήμερα ο συγκεκριμένος καθηγητής και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επαφή του με τους μαθητές.  “Μπορούμε να αναδείξουμε ταλέντα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος του σύμπαντος” πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου Λουκάς Ζαχείλας χαρακτήρισε σημαντική σημαντική την εκδήλωση. “Ο κ. Κριμιζής είναι ένας άνθρωπος που πάντα έχει να μοιραστεί πολλά με τα παιδιά. Αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτές οι εκδηλώσεις για να θυμάται το υπουργείο Παιδείας ότι υπάρχει αστρονομία στην Ελλάδα”.

Τέλος ο μαθητής 3ου ΕΠΑΛ Βόλου Δημοσθένης Αγγελής, που παρακολούθησε την εκδήλωση, ανέφερε πως παραβρέθηκε καθώς ήθελε να ρωτήσει τον κ. Κριμιζή για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη NASA για την πιθανότητα ύπαρξης 10ου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Ο ίδιος δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τα αστροφυσικά θέματα αλλά δεν έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό τον τομέα στο μέλλον.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το