Τοπικά

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Μαρκ Ελντ επίτιμος δημότης Σκοπέλου

Το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Ορφέας» στη Σκόπελο εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου Γάλλου αρχιτέκτονα, σχεδιαστή, φωτογράφου και συγγραφέα κ. Marc Held, κατά την οποία ο κ. Marc Held αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Δημότη Σκοπέλου.

Ο Δήμαρχος εξήρε το έργο του Marc Held και κατέληξε λέγοντας:
«Marc από σήμερα και με τη βούλα του Δήμου θα μπορείς να λες με περηφάνια “Είμαι ο Marc ο Σκοπελίτης” » .

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Marc Held με την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη Σκοπέλου και στο τέλος δόθηκε ο λόγος στον κ. Marc Held ο οποίος μιλώντας στα ελληνικά ευχαρίστησε συγκινημένος τον Δήμο για την τιμή που του έγινε.

Ο Μαρκ Ελντ  είναι Γάλλος αρχιτέκτονας, σχεδιαστής, φωτογράφος και συγγραφέας.. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην κοινότητα Μπανιολέ στα ανατολικά προάστια του Παρισιού.

Το 1974 ο Μαρκ Ελντ επικεντρώθηκε στην καριέρα του ως ανεξάρτητος αρχιτέκτονας, διερευνώντας σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μεταξύ της παραδοσιακής και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει το βιομηχανικό σχέδιο. Αρχικά σχεδίασε ορισμένες κατοικίες περιορισμένης κλίμακας και συνέχισε με τον σχεδιασμό πολύ μεγαλύτερων κτισμάτων. Βασίζοντας την πρακτική του σε μια αυστηρή μεθοδολογία και στην πλήρη αφοσίωση, αρνήθηκε να επεκταθεί σε έργα που δεν μπορούσε να επιβλέψει προσωπικά.

Από το 1974 έως το 1978 σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή μιας κατοικίας από ατσάλι (το Σπίτι της Ουτοπίας),  μέσα σε ένα έλος στην κοινότητα Gif-sur-Yvette  στα νοτιοδυτικά προάστια του Παρισιού, επηρεασμένος από την Ουτοπία του Τόμας Μορ. Την ίδια περίοδο δημιούργησε τρία σπίτια στην κοινότητα Zilia, στην περιοχή Balagne της Κορσικής και συνεργάστηκε με τον Jean-Loup Roubert στην κατασκευή του ξενοδοχείου Hôtel Frantel στην πόλη Ρενς της Βόρειας Γαλλίας, για το οποίο πραγματοποίησε όλη την εσωτερική διαρρύθμιση.

Το 1979–1980 σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή μιας μονοκατοικίας στην οδό Oberkampf στο Παρίσι.

Από το 1983 έως το 1985 εργάστηκε για την IBM, όπου διαδέχθηκε τον Marcel Breuer. Δημιούργησε, για τον γίγαντα της πληροφορικής, ένα κοινωνικό κέντρο στο Μονπελιέ (1983–1984), το κέντρο δοκιμών για μεγάλους υπολογιστές (1985) και συμμετείχε στην ανάπτυξη του κεντρικού γραφείου Tour Descartes, στο La Défense.

Το 1990 ο Μαρκ Ελντ έφυγε από το Παρίσι για να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί της Σκοπέλου στην Ελλάδα.Αρχικά, ασχολήθηκε με την ανακαίνιση μιας παλαιάς αγροικίας, στο εγκαταλελειμμένο από τους σεισμούς χωριό του Παλαιού Κλήματος. Η ανακάλυψη της τοπικής τεχνογνωσίας τον οδήγησε να ενδιαφερθεί για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου. Αφιερώθηκε στην έρευνα και συγγραφή και το 1994 εξέδωσε το βιβλίο «Σπίτια της Σκοπέλου» που αφορά στη λαϊκή αρχιτεκτονική του νησιού.Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά), με πρόλογο του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την επίπλωση δώδεκα περίπου πρωτότυπων κατοικιών στο νησί της Σκοπέλου.Η Michèle Champenois, δημοσιογράφος της Le Monde και κριτικός αρχιτεκτονικής και σχεδίου,ανέλυσε το έργο του Ελντ στη Σκόπελο, στο βιβλίο με τίτλο «Marc Held – Skopelos» που κυκλοφόρησε το 2019.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το