Τοπικά

Ο Δ. Κουρέτας παρουσίασε τους υποψηφίους του στη Μαγνησία – “Η Θεσσαλία προτελευταία περιφέρεια στην απορρόφηση πόρων”

Τους υποψήφιους του συνδυασμού του στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, κατά τη διάρκεια
εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο Βόλο. Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε επίσης τους βασικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού του.

Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία» είναι οι:
Δογκάκης Ανδρέας ( Τοπογράφος Μηχανικός)
Καλυβιώτης Αχιλλέας ( Συνταξιούχος ΙΚΑ)
Κίτσος Κώστας ( Αρχιτέκτων Μηχανικός)
Μαρέδης Γιάννης ( Εκπαιδευτικός)
Ξυνός Χρυσοβαλάντης (Γεωπόνος)
Πανόπουλος Κωνσταντίνος ( επιχειρηματίας)
Ράμπος Στέφανος ( Γεωπόνος)
Τσαγκαδόπουλος Αθανάσιος ( Γεωπόνος, MSc)
Χαλκιά Έφη ( λογίστρια- φοροτεχνικός)
Ψαχούλας Ιωάννης ( Πυρηνικός ιατρός)

Ο κ. Κουρέτας επέκρινε την περιφερειακή αρχή του Κ. Αγοραστού για μικρή απορρόφηση των εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν ανεκμετάλλευτοι πόροι. Όπως είπε, το μοντέλο ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η σημερινή περιφερειακή αρχή, κατατάσσει την περιφέρεια μόλις δωδέκατη (μεταξύ δεκατριών) στην απορρόφηση κονδυλίων για συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς, υποδομές και προστασία του περιβάλλοντος.

“Ο λόγος για τον οποίο έχουμε δημιουργήσει αυτή την κίνηση, που λέγεται «Πρωτοβουλία», είναι να μπορέσουμε να βάλουμε κάτω από μια ομπρέλα όλους τους Θεσσαλούς με ένα αναπτυξιακό όραμα το οποίο να διατρέχει όλη την κοινωνία. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στην περιοχή μας: Η Θεσσαλία είναι προτελευταία στην απορρόφηση πόρων και αυτό αποτυπώθηκε στους δείκτες φτώχειας. Επίσης, είμαστε από τις ελάχιστες περιφέρειες στην Ευρώπη που ούτε καν έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για την προγραμματική περίοδο 2020-2026”, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κουρέτας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας επέκρινε την περιφερειακή αρχή για τις πρωτοβουλίες της στο θέμα της αέριας ρύπανσης, επισημαίνοντας ότι οι τιμές στον Βόλος είναι 80% πάνω από το όριο ασφαλείας και στη Λάρισα 40% υψηλότερες από το όριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας» η Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορεί να παίξει ένα κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα και αξιοποιώντας τόσο τις χρηματοδοτικές δυνατότητες, όσο και τις παραγωγικές ευκαιρίες που διαγράφει η σύγχρονη πραγματικότητα.
Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε τις προτάσεις του συνδυασμού του για την υλοποίηση έργων στο Νομό Μαγνησίας, οι οποίες είναι:

1. Περιφερειακός Βόλου. Συνέχεια του έργου από Αστέρια προς Λεχώνια – έξοδος. Κατασκευή κυκλικών κόμβων προς Μελισσιάτικα, Άγιο Ονούφριο, Ιωλκού, Άλλη Μεριά.
2. Σύνδεση δρόμου Αγίου Λαυρεντίου προς Βυζίτσα, Μηλιές, Χάνια, ο οποίος τώρα είναι χωματόδρομος (τουριστικό).
3. Διαγράμμιση δρόμων επαρχιακού δικτύου Σεπτέμβριο και Απρίλιο, όχι χειμώνα.
4. Επαρχιακό δίκτυο Βόλου – Ζαγοράς μέσω Χανίων και μέσω Τσαγκαράδας. Κατασκευή φρεατίων ομβρίων υδάτων, ρεμάτων κλπ.
6. Σποράδες: Τους χειμερινούς μήνες καθημερινό δρομολόγιο πλοίου και ανά δεύτερη ημέρα δελφίνι μεγάλο (παραμεθόριες περιοχές), με επιδότηση της Περιφέρειας.
7. Αναβάθμιση Κέντρων Υγείας Ζαγοράς, Βελεστίνο, Σποράδες.
8. Όθρυς, τουριστική αξιοποίηση.

Πρόκειται για έργα, που όπως είπε, μπορούν να ανοίξουν έναν νέο κύκλο ανάπτυξης με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, ανεβάζοντας κατακόρυφα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Μαγνησίας, που στα χρόνια της κρίσης έχει υποβαθμιστεί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το