Τοπικά

Ο Δ. Εσερίδης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Σε δήλωσή του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο πρώην δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης αναφέρει:
«Τιμούμε σήμερα την μνήμη των 353.000 νεκρών του Πόντου, που σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους. Το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923 προχώρησε σε σφαγές και εκτοπισμούς χιλιάδων Ελλήνων που ζούσαν στην περιοχή του Πόντου.
Η σημερινή ημέρα, η 19η Μαΐου, καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και τιμής για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Στιγμές που χαράχτηκαν βαθιά μέσα στις καρδιές των Ελλήνων και γράφτηκαν με μαύρο μελάνι στην ιστορία του Ελληνισμού.
Σήμερα, στην μνήμη όλων αυτών, θα αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη να ταξιδέψει στα άγια χώματα του Πόντου. Αυτά τα χώματα, τα οποία ποτίσαμε για 2.000 χρόνια με ιδρώτα και αίμα. Σ’ αυτά τα χώματα ζούνε και σήμερα οι ψυχές των προγόνων μας. Σ’ αυτά τα χώματα, τα οποία αφήσαμε πίσω. Στις εκκλησίες μας, στα σχολεία μας, στη γη μας. Αυτά τα χώματα είναι η πατρίδα μας.
Τιμούμε σήμερα αλλά και κάθε μέρα όλους εκείνους που θυσιάστηκαν. Οι νεότερες γενιές έχουμε χρέος να θυμόμαστε τα όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας.
Στην μνήμη και στις ψυχές αυτών των προγόνων μας, αναφέρεται η σημερινή μου επιστολή και αφιερώνεται σε όλους τους Έλληνες του Πόντου και ειδικότερα στους Έλληνες Πόντιους από την περιοχή του «ΑΚ ΝΤΑΓ ΜΑΤΕΝ». «ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΕΤΕ Η ΓΟΥΛΑ Μ’ ΑΝ ΑΝΑΣΠΑΛΩΣΕ ΠΑΤΡΙΔΑ»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το