Τοπικά

Ο Χρ. Μπουκώρος για την ερώτηση του προς τον Σ. Φάμμελο με θέμα την καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Από το γραφείο του βουλευτή Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μπουκώρου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
“Με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, προκειμένου να σταματήσει η συστηματική παρερμηνεία των όσων είπα στη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής μου προς τον υπουργό Σ. Φάμελλο, ξεκαθαρίζω προς κάθε κατεύθυνση πως δεν κατηγόρησα κανέναν προσωπικά, κάτι άλλωστε που δεν συνηθίζω στον δημόσιο λόγο μου.
Αν ο διοικητής του Νοσοκομείου, τοποθετημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι τον ακυρώνει ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή και το αντίθετο, είναι δική τους υπόθεση, όχι δική μου. Επειδή η αλήθεια ούτε κρύβεται, ούτε παραποιείται, ούτε διαστρεβλώνεται, δίνω στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Βουλής, με την πρωτολογία μου και τη δευτερολογία μου και υπογραμμισμένο το επίμαχο σημείο, προκειμένου όλοι να καταλάβουν ποιος αμφισβήτησε τον κ. διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου.
Πάντως, ο «κατήγορος» δεν ήμουν εγώ. Κατέθεσα την ερώτηση, ως όφειλα, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων, επειδή ακριβώς θεωρώ σημαντικά τα όσα υποστηρίζει ο κ. διοικητής για ένα μείζονος ενδιαφέροντος ζήτημα. Στο τέλος – τέλος, προσωπικά ευθύνομαι για τα όσα λέω ο ίδιος και όχι για τα όσα λέει ο υπουργός και για τα όσα θέλουν να καταλαβαίνουν άλλοι κύκλοι”.

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι στον Βόλο υπάρχει ένα έντονο κλίμα ανησυχίας σχετικά με την καύση εναλλακτικών καυσίμων RDF από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ». Μάλιστα, όπως ίσως γνωρίζετε, το προηγούμενο Σάββατο διοργανώθηκε και ένα μαζικό συλλαλητήριο στον Βόλο.
Φαίνεται ότι η τοπική κοινωνία έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη τόσο σ’ αυτή τη διαδικασία καύσης εναλλακτικών καυσίμων όσο και προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κάθε επιπέδου. Φαίνεται ότι ο κόσμος ανησυχεί και η απώλεια αυτής της εμπιστοσύνης οφείλεται, εν πολλοίς, και σε δηλώσεις επίσημων κρατικών φορέων για την επικινδυνότητα καύσης εναλλακτικών καυσίμων.
Όταν συζητάμε, κύριε Υπουργέ, για ζητήματα δημόσιας υγείας, ξέρετε ότι είναι οι φορείς υγείας και όσοι τους εκπροσωπούν οι οποίοι παίζουν βαρύνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Όταν, λοιπόν, έχουμε επανειλημμένες δηλώσεις εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, αλλά κυρίως έχουμε τοποθετήσεις κρατικών φορέων, όπως είναι το Νοσοκομείο Βόλου και πιο συγκεκριμένα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, που επικαλούνται μελέτες επιδημιολογικές από άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, σύμφωνα με τις οποίες συνδέεται η καύση RDF και εναλλακτικών καυσίμων με την αύξηση των νεοπλασιών, αντιλαμβάνεστε ότι δικαιολογημένα ανησυχεί ο κόσμος και δικαιολογημένα διαδηλώνει.
Όπως διατυπώνω, λοιπόν, και στην ερώτησή μου, θα ήθελα να μας πείτε, εάν το Υπουργείο σας έχει υπόψη του τέτοια στοιχεία είτε από την Ελλάδα -γιατί η καύση εναλλακτικών καυσίμων δεν γίνεται μόνο στον Βόλο, εξ όσων γνωρίζω γίνεται και στις τσιμεντοβιομηχανίες Θεσσαλονίκης και της Εύβοιας- είτε από τον ευρωπαϊκό χώρο. Εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα να μας πείτε ποιες είναι οι συνεννοήσεις σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό το ζήτημα και τι στοιχεία έχουμε. Γιατί, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα ζήτημα μείζονος ενδιαφέροντος, που αφορά τη δημόσια υγεία.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, υπήρξατε αναλυτικότατος στην πρωτολογία σας. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι κανένας Υπουργός, ακόμη κι αν τυγχάνει χημικός-μηχανικός, κανένας Βουλευτής και κανένα στέλεχος πολιτικό ή κομματικό δεν μπορεί να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία όταν αυτή γίνεται δέκτης πληροφοριών σαν κι αυτές που σας προανέφερα και τις οποίες και εσείς σχολιάσατε.
Μου προκαλεί εντύπωση, όμως, κύριε Υπουργέ, η ομολογία σας εδώ ότι επίσημοι κρατικοί φορείς -δεν μιλάω ούτε για πολιτικούς ούτε για πολιτευόμενους- από τον χώρο της Υγείας ουσιαστικά λέτε ότι παραπλανούν την κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας στοιχεία και μελέτες από την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή σκουπιδιών, σε αποτεφρωτήρες χαμηλής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και τις παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα καύσης RDF -που εσείς είπατε ότι δεν είναι σκουπίδι και το αντιλαμβανόμαστε όλοι- από κλιβάνους τσιμεντοβιομηχανιών και φούρνους, οι οποίοι τηρούν όλες τις τεχνολογικές προϋποθέσεις.
Αυτό πραγματικά με ξεπερνάει, γιατί οι θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας πρέπει, κατά την άποψή μου, να είναι σοβαροί και μετρημένοι και αυτό που λένε πρέπει να είναι ακριβές. Διότι για τα θέματα υγείας, κύριε Υπουργέ, ούτε εσάς ούτε εμένα θα ακούσουν. Τον γιατρό θα ακούσουν και τον διοικητή του δημόσιου φορέα δημόσιας Υγείας.
Μας είπατε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν μελέτες και στοιχεία. Εγώ επαναφέρω το ερώτημα, για να το υπογραμμίσω και να το επισημάνω, εν όψει της δευτερολογίας σας.
Βεβαίως, υπάρχει και ένα δεύτερο ερώτημα στην επίκαιρη ερώτησή μου που αφορά εσάς και το Υπουργείο σας: Με ποιον τρόπο θα πείσετε την τοπική κοινωνία και την κάθε τοπική κοινωνία -και στην Εύβοια και στη Θεσσαλονίκη- ότι τα εναλλακτικά καύσιμα είναι το ίδιο ασφαλή με τα συμβατικά καύσιμα, όπως είναι το πετρέλαιο, το πετ κοκ, το φυσικό αέριο. Διότι η τοπική κοινωνία και όσοι διαδήλωσαν στον Βόλο, ζητούν από τις τσιμεντοβιομηχανίες να περάσουν στη χρήση φυσικού αερίου, το οποίο θεωρείται φιλικότερο προς το περιβάλλον.
Νομίζω ότι τα γνωρίζετε και εσείς αυτά τα ερωτήματα, όπως ξέρετε και την αγωνία που έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Και επαναλαμβάνω, κύριε Υπουργέ, ότι δικαιολογημένα ανησυχούν οι πολίτες.
Θα ήθελα, λοιπόν, στη δευτερολογία σας να ξεκαθαρίσετε απολύτως τι γίνεται με αυτές τις μελέτες και πώς η πολιτεία θα πείσει την κοινή γνώμη ότι τα εναλλακτικά καύσιμα είναι το ίδιο ή και περισσότερο ασφαλή από τα συμβατικά καύσιμα, που μέχρι σήμερα γνωρίζω.
Κύριε Υπουργέ -και κλείνω με αυτό- εσείς μπορεί να έχετε να διαχειριστείτε ζητήματα σαν αυτό σε όλη την Ελλάδα και πολλά ακόμα ζητήματα ή μπορεί να το βλέπετε στο πλαίσιο της γενικότερης περιβαλλοντικής πολιτικής και του γενικότερου αποτυπώματος, δηλαδή μπορεί να λέτε -και να το λένε πολλοί και να είναι κυρίαρχη άποψη πλέον στην Ευρώπη- ότι η χρήση εναλλακτικών καυσίμων είναι προς όφελος του περιβάλλοντος γενικά, όμως μία τοπική κοινωνία πρώτα κοιτάει την αυλή της και μετά κοιτάζει τη «μεγάλη γειτονιά μας» που είναι ο πλανήτης. Αυτή η καύση, όπου κι αν γίνεται, πρώτα απ’ όλα να μην επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον και στη συνέχεια ασφαλώς και το παγκόσμιο περιβάλλον, το παγκόσμιο κοινό μας σπίτι.
Πιστεύω να δώσετε πιο ξεκάθαρες και λιγότερο τεχνοκρατικές, αν θέλετε, απαντήσεις στη δευτερολογία σας, κύριε Υπουργέ, για να μας καταλάβει ο κόσμος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το