Τοπικά

Ο Χρ. Μπουκώρος για τον αποκλεισμό του Βόλου από τα νέα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου

Φωτογραφία Αρχείου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό του Βόλου από κυβερνητικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα από τη δημιουργία των νέων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει τα εξής: «Για μια ακόμη φορά ο Βόλος βρίσκεται εκτός του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος, που αφορά στην ενίσχυση των δομών υγείας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου και τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν το έργο των Νοσοκομειακών Μονάδων.
Η πρώτη φάση του προγράμματος, που έχει ήδη ανακοινωθεί, προβλέπει τη δημιουργία πέντε Ιατρείων Γειτονίας στην Πάτρα, Ηράκλειο, Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής και Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Ο Βόλος βρίσκεται εκτός της πρώτης φάσης του προγράμματος, εγείροντας πολλά ερωτήματα για την επιλογή των πέντε αυτών Δήμων.
Όπως έχω ήδη επισημάνει σε παλαιότερες ερωτήσεις μου, (αρ. πρωτ. 1462/26-11-2015 και αρ.πρωτ. 2945/5-2-2016), οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νομού χωλαίνουν. Οι γιατροί που έχουν απομείνει στο ΠΕΔΥ αδυνατούν να καλύψουν το πλήθος των περιστατικών. Η έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, όπως παθολόγου και καρδιολόγου, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να επιφορτίζεται ακόμη περισσότερο το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο πλέον δέχεται το σύνολο των περιστατικών της Μαγνησίας.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με ποια στοιχεία επελέγησαν οι πέντε αυτοί Δήμοι για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου;
2. Εάν προτίθεται να εντάξει το Δήμο Βόλου στη δεύτερη φάση του προγράμματος, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και να ενισχυθούν οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Μαγνησία, οι οποίες υπολειτουργούν λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το