Τοπικά

Ο «χάρτης» των νέων αντικειμενικών αξιών – Οι αλλαγές στη Μαγνησία

Ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων με την οποία οι εμπορικές αξίες συγκλίνουν με τις αντικειμενικές τιμές, καθώς επικαιροποιήθηκαν οι τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα από πιστοποιημένους εκτιμητές.
Είναι μία αναπροσαρμογή που φέρνει κοντά τις αντικειμενικές αξίες στις εμπορικές και στη Μαγνησία. Αλλά, όπως έχει καταστεί ξεκάθαρο από το υπουργείο Οικονομικών, είναι μία αναπροσαρμογή και αλλαγή στις αντικειμενικές που δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ, απαντώντας σε μία μόνιμη ανησυχία των ιδιοκτητών. Δηλαδή, η μεταβολή και, ειδικότερα, η αύξηση στην αντικειμενική αξία δεν σημαίνει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό διότι ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία η αναδιαμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, που θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά με τα νέα δεδομένα στις αντικειμενικές.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει προσαρμοσμένους τους συντελεστές του και τα χαρακτηριστικά του στις νέες αντικειμενικές, ώστε τα δημόσια έσοδα που προκύπτουν από τον ΕΝΦΙΑ να είναι σταθερά. Άρα οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές δεν σημαίνουν αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Τα συνολικά προβλεπόμενα δημόσια έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι τα ίδια, παρά τις μεταβολές στις αντικειμενικές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αναπροσαρμογή των αξιών των αντικειμενικών ενσωματώνει τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων από το 2018 και πιο πριν, καθώς τα αποτελέσματα της προηγούμενης άσκησης δεν είχαν ενσωματωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μεταφέροντας την ανάγκη και η υποχρέωση προσαρμογής στο μέλλον, αφήνοντας σε εκκρεμότητα όλη τη διαδικασία.

Μία άλλη σημαντική διάσταση της μεταρρύθμισης των αντικειμενικών που θα συμβάλλει θετικά στη δικαιότερη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης είναι η επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού. Δηλαδή, περιοχές που τόσα χρόνια ήταν εκτός του συστήματος του αντικειμενικού, τώρα έχουν μπει. Έτσι, διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών, καθώς εντάσσονται περισσότερες από 3.500 ζώνες, με το σύνολο των ζωνών του συστήματος να ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 14.000. Η επέκταση του συστήματος έχει ως αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύεται το 98% του πληθυσμού, έναντι 85% που ίσχυε πριν. Η επέκταση του συστήματος κρίθηκε απαραίτητη και επιβεβλημένη, προκειμένου να εξαλειφθούν αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Πριν τη μεταρρύθμιση, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των περιοχών που ήταν εκτός συστήματος βασιζόταν στη χαμηλότερη τιμή της Δημοτικής Ενότητας ή του Δήμου ή του Νομού της περιοχής, σε αντίθεση με τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός συστήματος, όπου υπάρχει καθορισμένη τιμή, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε ζώνης. Με την ένταξη των νέων περιοχών, εκτός από την εξάλειψη των αδικιών, διευρύνεται σημαντικά και η φορολογική βάση, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Άρα, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για καλύτερη, δικαιότερη και αποτελεσματικότερη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ.

Σε ποιες περιοχές της Μαγνησίας αναμένονται μεταβολές
Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά, εντάσσεται και η Μαγνησία. Η περιοχή της Μαγνησίας αποτελείται, πλέον από περίπου 270 ζώνες του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Όσον αφορά στις μεταβολές, σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση από τον κλάδο και επαγγελματίες του χώρου, οι ζώνες της Μαγνησίας παρουσιάζουν και αυξήσεις, και μειώσεις, αλλά και αρκετές παραμένουν αμετάβλητες. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι, μεσοσταθμικά, οι αυξήσεις στη Μαγνησία είναι αρκετά χαμηλότερες από ό,τι συμβαίνει στο σύνολο της χώρας, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα. Αρκετά μεγάλο μέρος των ζωνών στη Μαγνησία φαίνεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις αντικειμενικές αξίες, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα υπάρχουν και μειώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από επαγγελματίες του χώρου φαίνεται ότι αυξήσεις υπάρχουν από αναπροσαρμογή των τιμών, αλλά και από εντάξεις νέων ζωνών, σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, αλλά και ενεργή και δραστήρια οικιστική πορεία όλη την προηγούμενη περίοδο. Συγκεκριμένα, λελογισμένες και ανταποκρινόμενες στις τάσεις της αγοράς αυξήσεις, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν σε ζώνες περιοχών όπως αυτές του Πηλίου, για παράδειγμα ζώνες αντικειμενικού στο Μαλάκι, στη Μηλίνα, στη Λαμπινού, στην Τσαγκαράδα, στο Παπά Νερό, στην Άφησσο, αλλά και στην Αγριά.

Επίσης, αυξήσεις είναι πιθανό να υπάρξουν και σε ζώνες στο αστικό κέντρο του Βόλου, αλλά και σε ζώνες στην ευρύτερη αστική περιοχή του Βόλου που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια έντονη οικιστική ζήτηση και δραστηριότητα. Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές, μεσοσταθμικά, δεν θα είναι στα επίπεδα της υπόλοιπης χώρας ή άλλων μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Αθήνα. Και θα είναι αυξήσεις που δεν θα οδηγήσουν σε συνολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ, όπως έχει ξεκαθαριστεί.
Πρόκειται για νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από το 2022, με βάση τις οποίες και σε συνδυασμό με την επέκταση του συστήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα διαμορφωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, με προσαρμογή των επιμέρους συντελεστών του, προκειμένου να υπάρχει δημοσιονομική ουδετερότητα. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποπληρώνεται σε περισσότερες δόσεις και σχεδιάζεται με στόχο την κοινωνικά δικαιότερη και οικονομικά αποτελεσματικότερη φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το