Τοπικά

Ο χάρτης της φτώχειας και της περιθωριοποίησης στη Μαγνησία

ftwxeia

Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων, όσο η φτώχεια αυξάνεται στη Μαγνησία, αντιμετωπίζεται με παραδοσιακούς τρόπους, όπως η διανομή τροφίμων και η εξασφάλιση στέγης σε μερίδα ανθρώπων, καθώς οι δομές δεν επαρκούν. Κοινωνικές ομάδες εξακολουθούν να ζουν στο απόλυτο περιθώριο και η δυνατότητα παρέμβασης εξαντλείται σε μέσα που δεν δίνουν λύσεις.

Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία παρέχονται πολλαπλές ομοειδείς υπηρεσίες προς συγκεκριμένες κατηγορίες Ευπαθών Ομάδων από διαφορετικές Κοινωνικές Δομές, όπως αποδεικνύει έρευνα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Διαπιστώνονται επικαλύψεις παροχής ταυτόσημων ή ομοειδών υπηρεσιών και παροχών από ίδιες ή συμπληρωματικές δομές, οι οποίες «ανήκουν» σε ίδιους ή και διαφορετικούς φορείς.

Η δεδομένη έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού υποστήριξης της λειτουργίας των τοπικών Κοινωνικών Δομών, εντείνεται από τη «διάσπασή» του σε πολλές Δομές ή και στην άσκηση διοικητικού χαρακτήρα δραστηριοτήτων.

Σε γενικές γραμμές, η υποστήριξη των ευπαθών ομάδων καλύπτεται από το υπάρχον τοπικό Δίκτυο Κοινωνικών Δομών στις περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες, με σαφή έλλειψη στην εξατομικευμένη προσέγγιση, ενδυνάμωση και στήριξη των ανέργων (ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων και των νέων) στην προώθησή τους σε θέση απασχόλησης ή και στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οροθετικοί, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, παλιννοστούντες και περιθωριοποιημένες Κοινότητες , όπως αποφυλακισμένοι και ανήλικοι παραβάτες, βρίσκονται στο περιθώριο στο Νομό.

ΑμεΑ

Από το σύνολο των 19 δομών των ΟΤΑ στη Μαγνησία, οι οκτώ υλοποιούν Δράσεις για ΑμεΑ. Δέκα ΝΠΙΔ που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία βρίσκονται στο Δήμο Βόλου. Δεν εντοπίζονται φορείς ΝΠΔΔ που να ασχολούνται με Δράσεις ΑμεΑ. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην Π.Ε. Μαγνησίας συγκεντρώνονται κατά 93,4% σε 3 από τους 7 Δήμους (Βόλος 76,7%, Νότιο Πήλιο 10,5%, Αλμυρός 6,8%). Στους υπόλοιπους 4 Δήμους τα ΑμεΑ κατανέμονται αναλογικά σε μικρότερα ποσοστά. Συμπερασματικά, με βάση τη «συγκέντρωση» του 93,4% πληθυσμού των ΑμεΑ σε 3 Δήμους και τη «χωρική ανάπτυξη» των εν λειτουργία Κοινωνικών Δομών, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ουσιώδες «κενό» υποστήριξης των ΑμεΑ.

Εξαρτημένα από ουσίες άτομα

Για την Π.Ε. Μαγνησίας προκύπτει ότι: Ένας Δήμος υλοποιεί Δράσεις για εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα. Δύο ΝΠΙΔ εντοπίζονται στο Δήμο Βόλου, ενώ στους υπόλοιπους Δήμους δεν εντοπίζονται φορείς που δραστηριοποιούνται στα εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα.

Δεν εντοπίζονται καν φορείς που να προσδιορίζουν ενίσχυση σε εξαρτημένα ή απεξαρτημένα άτομα. Τα εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα στην Π.Ε. Μαγνησίας συγκεντρώνονται κατά 89,2% σε 1 από τους 4 Δήμους και συγκεκριμένα στο Βόλο. Στους υπόλοιπους 3 Δήμους κατανέμεται αναλογικά. Η δραστηριοποίηση των Δήμων και ΝΠΙΔ εντοπίζεται κυρίως στην πρόσβαση στην απασχόληση, ενώ επιπλέον το ένα ΝΠΙΔ προσφέρει ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και Δράσεις ενσωμάτωσης. Συμπερασματικά, με βάση αυτή την υψηλή «συγκέντρωση» του 89,2% πληθυσμού της συγκεκριμένης υπο-ομάδας στο Δήμο Βόλου και την αντίστοιχη «χωρική ανάπτυξη» των εν λειτουργία Κοινωνικών Δομών, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ουσιώδες «κενό» υποστήριξης των εξαρτημένων ή απεξαρτημένων από ουσίες ατόμων.

Οι «ελλειμματικού» χαρακτήρα υπηρεσίες προώθησης των εξαρτημένων ή απεξαρτημένων από ουσίες ατόμων στην απασχόληση, στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορούν να καλυφθούν με «εμπλουτισμό» των υπηρεσιών υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών.

Οι οροθετικοί

Οι οροθετικοί στη Μαγνησία συγκεντρώνονται εξολοκλήρου στο Δήμο Βόλου. Στη Μαγνησία, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι 58 στο Δήμο Βόλου.

Φυλακισμένοι-αποφυλακισμένοι

Οι φυλακισμένοι-αποφυλακισμένοι υποστηρίζονται μόνο από ιδιωτικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Δύο ΝΠΙΔ δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία και εντοπίζονται στο Δήμο Βόλου, ενώ στους υπόλοιπους Δήμους δεν εντοπίζονται φορείς υποστήριξης. Δεν εντοπίζονται Κοινωνικές Δομές Δήμων και Εποπτευόμενων Φορέων τους που να παρέχουν ενίσχυση σε ανήλικους παραβάτες. Οι ανήλικοι παραβάτες ή ανήλικοι με «παρεκκλίνουσα» συμπεριφορά σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτιμώνται σε 633 περιστατικά, εκ των οποίων τα 630 (99,5%) εντοπίζονται στους Δήμους Λάρισας, Βόλου και Καρδίτσας. Οι ανήλικοι παραβάτες αποτελούν ειδική ομάδα, «προστατεύονται» από συγκεκριμένα δικαιώματα και η υποστήριξή τους από τις υπό συζήτηση Κοινωνικές Δομές εστιάζεται κυρίως στην πρόληψη, στη διενέργεια κοινωνικών ερευνών και στην υποστήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος (όπου υπάρχει). Γενικά, οι τοπικές Κοινωνικές Δομές υποστηρίζουν την εξω- ιδρυματική μεταχείριση των ενηλίκων και συνεργάζονται με τους επιμελητές ανηλίκων, όχι όμως σε συγκεκριμένη και τακτική βάση.

Άνεργοι

Στη Μαγνησία δραστηριοποιούνται τέσσερα ΝΠΔΔ, εκ των οποίων δύο στο Δήμο Βόλου και δύο στο Δήμο Αλμυρού, ενώ υπάρχει και δομή της εκκλησίας.

Οι άνεργοι στη Μαγνησία συγκεντρώνονται κατά 88,4% στο Δήμο Βόλου, ενώ στους υπόλοιπους 5 Δήμους κατανέμονται αναλογικά. Οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 46,8% των καταγεγραμμένων ανέργων. Τα ΝΠΔΔ που λειτουργούν, υλοποιούν Δράσεις για κατάρτιση και προώθηση της απασχόλησης. Χρειάζονται λοιπόν να δημιουργηθούν δομές ΟΤΑ και ΝΠΙΔ και σε άλλους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Στη Μαγνησία αναδεικνύεται η ανάγκη «ποιοτικής» συμπλήρωσης των υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών των Δήμων με λειτουργίες «προώθησης στην απασχόληση» σε συνέργια με εκείνες του ΟΑΕΔ και λαμβάνοντας υπόψη τις προωθούμενες πολιτικές του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία «Συμπράξεων».

Άνεργοι χωρίς κάρτα ανεργίας

Οι άνεργοι χωρίς κάρτα ανεργίας συγκεντρώνονται σε μεγάλο ποσοστό μόνο σε 2 Δήμους και συγκεκριμένα κατά 37,2% στο Δήμο Αλμυρού και 32,8% στο Δήμο Σκοπέλου. Αυτό οφείλεται και στην έλλειψη συστήματος καταγραφής των ωφελουμένων. Οι άνεργοι άνω των 54 μέχρι και 65 ετών συγκεντρώνονται κατά 95,9% σε 1 από τους 3 Δήμους (Βόλος). Στους υπόλοιπους 2 Δήμους κατανέμεται σχετικά ισομερώς. Οι άνεργοι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αποτελούν το 10,8% του συνόλου των ανέργων.

Πολύτεκνες οικογένειες

Τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα συγκεντρώνονται κατά 89,9% σε 3 από τους 4 Δήμους: Σκόπελος 35,4%, Αλμυρός 30,3%, Βόλος 24,2%. Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου παρατηρείται μια συγκέντρωση της τάξης του 10,1%.

Οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών συγκεντρώνονται κατά 83,1% σε 2 από τους 6 Δήμους (Βόλου 47,2%, Ρήγα Φεραίου 35,9%). Στους υπόλοιπους 4 Δήμους κατανέμεται αναλογικά.

Κακοποιημένες γυναίκες

Δύο από τις δεκαεννέα δομές ΟΤΑ υλοποιούν Δράσεις υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών και δρουν στο Δήμο Βόλου. Εντοπίζονται επίσης δύο (ΝΠΔΔ που υλοποιούν Δράσεις ενσωμάτωσης και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες. Έξι ΝΠΙΔ, εκ των οποίων, τα δύο υλοποιούν Δράσεις ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και τα υπόλοιπα τέσσερα ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και πρόληψης υγείας.

Οι γυναίκες, θύματα κακοποίησης στην Π.Ε. Μαγνησίας συγκεντρώνονται κατά 71,4% σε 1 από τους 3 Δήμους (Βόλος). Στους υπόλοιπους 2 Δήμους κατανέμονται σε πολύ μικρούς αριθμούς και σχετικά ισομερώς.

Δεν εντοπίζεται Δήμος που υλοποιεί συστηματικά Δράσεις ενίσχυσης παιδιών θυμάτων κακοποίησης. Τα παιδιά θύματα κακοποίησης συγκεντρώνονται κατά 100,0% σε 2 Δήμους με μεγάλη διαφορά στο ποσοστό συγκέντρωσης και συγκεκριμένα στο Βόλο (98,4%) και στο Δήμο Αλμυρού (1,6%). Η δραστηριοποίηση των δύο ΝΠΙΔ του Δήμου Βόλου εντοπίζονται σε Δράσεις πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και συγκεκριμένα σε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, ενώ το ένα ΝΠΙΔ επιπλέον και Δράσεις πρόληψης υγείας, προσφέρει στέγαση – φιλοξενία και υλοποιεί Δράσεις ενσωμάτωσης.

Μετανάστες

Οι μετανάστες αποτελούν ομάδα που διακρίνεται σε νόμιμους και παράνομους. Οι εκτιμήσεις των Δημοτικών Υπηρεσιών και Φορέων προσδιορίζουν 47,7% το ποσοστό των νομίμων, έναντι 52,3% των παράνομων. Σε περιφερειακό επίπεδο καταγράφονται 6.605 μετανάστες, με υψηλή συγκέντρωση στην Π.Ε. Λάρισας (48,9%), στην Π.Ε. Μαγνησίας (35,0%) και στην Π.Ε. Τρικάλων (15,8%). Στην Π.Ε. Καρδίτσας οι καταγεγραμμένοι μετανάστες είναι ελάχιστοι.

Για την Π.Ε. Μαγνησίας προκύπτει ότι: Μόνο ο Δήμος Βόλου δραστηριοποιείται στους τομείς Δράσεων ενσωμάτωσης και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών. Δύο ΝΠΙΔ υλοποιούν Δράσεις για μετανάστες στον τομέα Δράσεων ενσωμάτωσης. Δεν δραστηριοποιείται κανένα ΝΠΔΔ. Οι μετανάστες στην Π.Ε. Μαγνησίας συγκεντρώνονται κατά 92,8% σε 2 από τους 5 Δήμους (Νότιο Πήλιο 69,18%, Δ. Ρήγα Φεραίου 23,7%). Στους υπόλοιπους 3 Δήμους κατανέμονται αναλογικά.

Δεν εντοπίζονται Κοινωνικές Δομές Δήμων και Εποπτευόμενων Φορέων τους που να παρέχουν ενίσχυση σε παλιννοστούντες. Οι παλιννοστούντες συγκεντρώνονται κατά 100,0% σε 2 Δήμους και συγκεκριμένα στο Βόλο (38,7%) και στον Αλμυρό (61,3%).

Τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο συγκεντρώνονται κατά 89,5% σε 3 από τους 4 Δήμους (Βόλος 31,6%, Νότιο Πήλιο 31,68%, Δ. Ρήγα Φεραίου 26,3%). Ενώ στο Αλμυρό κατά 10,5%.

Περιθωριοποιημένες κοινότητες

Ρομά: Συγκεντρώνονται κατά 100,0% σε 2 Δήμους με μεγάλη διαφορά στο ποσοστό τους (Βόλος 99,4%, Αλμυρός 0,6%).

Οι άστεγοι ή άτομα που έχουν αποκλειστεί από τη στέγαση συγκεντρώνονται κατά 98,3% σε 3 από τους 4 Δήμους (Βόλος 32,8%, Νότιο Πήλιο 51,7%, Αλμυρός 13,8%).

Οι φτωχοί εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα συγκεντρώνονται κατά 87,8% σε 2 από τους 4 Δήμους (Νότιο Πήλιο 58,5%, Σκόπελος 29,3%). Στους υπόλοιπους Δήμους κατανέμεται αναλογικά.

Φτωχοί συνταξιούχοι

Από το σύνολο των δεκαεννέα Δημοτικών Κοινωνικών Δομών, οι εννέα υλοποιούν Δράσεις για φτωχούς συνταξιούχους που εντοπίζονται στους Δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ν. Πηλίου, Ρήγα Φεραίου, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Οι φτωχοί συνταξιούχοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα συγκεντρώνονται κατά 86,9% σε 2 από τους 5 Δήμους (Δ. Ρήγα Φεραίου 67,3%, Νότιο Πήλιο 19,6%). Στους υπόλοιπους 3 Δήμους κατανέμεται σχετικά ισομερώς.

Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) χωρίς Ασφάλιση Υγείας συγκεντρώνονται κατά 95,8% σε 2 από 3 Δήμους (Νότιο Πήλιο 12,5%, Αλμυρός 83,3%). Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου παρουσιάζεται ποσοστό συγκέντρωσης 4,2%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το