Πολιτισμός

Ο απόκοσμος τόπος της τιμωρίας του Προμηθέα σε παράσταση από τον Βολιώτη Στέφανο Δημουλά

Στην πρώτη του χορευτική παραγωγή, ο Βολιώτης Στέφανος Δημουλάς επιλέγει την πρόκληση της συγκλονιστικής τραγωδίας του Αισχύλου και γύρω από αυτή συνθέτει το σύμπαν του Titan Prometheus. Σε δύο μοναδικές παραστάσεις στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Βολιώτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις δοκιμασίες που θέτει η κλασική τραγωδία στον σύγχρονο άνθρωπο, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Βόλου.

Ο Στέφανος Δημουλάς με σημείο εκκίνησης την αισχύλεια τραγωδία, χορογραφεί ακολουθώντας τη νεοκλασική τεχνική, τον συνδυασμό δηλαδή του κλασικού μπαλέτου με τον σύγχρονο χορό και στοιχεία physical theatre. Ελεύθερες, αρμονικές κινήσεις, καθαρές σωματικές γραμμές και δυναμικές αντιθέσεις μεταξύ ταχύτητας και δραματικής ακινησίας συνθέτουν τη συγκλονιστική παράσταση του Titan Prometheus.

Για τη μουσική της παράστασης, ο Ερμής Γεραγίδης ακολουθεί μια αντισυμβατική, κινηματογραφική προσέγγιση, συνδέοντας μελωδικά τις σκηνές με σκοτεινές συνθέσεις που όμως φωτίζονται από στιγμές αισιοδοξίας, σε αρμονία με την αισχύλεια τραγωδία. Ξετυλίγοντας ένα κρεσέντο για έγχορδα, πιάνο και άλλα ορχηστρικά όργανα, όλοι οι ήχοι ενώνονται με ηλεκτρονική επεξεργασία για να σχηματίσουν την επιθυμητή κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης συνδυάζουν τη μεγαλοπρέπεια της όπερας και την αφαιρετικότητα του μινιμαλισμού. Η Ηλένια Δουλαδίρη αντλεί έμπνευση από την προσέγγιση του Δημουλά στον Titan Prometheus και οπτικοποιεί το σύμπαν του μυθικού τιτάνα, τυλιγμένο στην αγωνία, τη ζοφερότητα και τη μυϊκή ένταση της παράστασης, συνθέτοντας εικόνες ποιητικές με δυνατή εικαστική αισθητική, κομψότητα και ρεαλισμό.

Το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, ένα σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής που άνθισε στην ελληνιστική περίοδο, θα μεταφέρει τους θεατές στον απόκοσμο τόπο της τιμωρίας του Προμηθέα, σε μια σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής τραγωδίας, σε μια κλασική προσέγγιση του σύγχρονου χορού.

Συντελεστές: Δραματουργία – σκηνοθεσία – χορογραφία: Στέφανος Δημουλάς, μουσική: Ερμής Γεραγίδης, σκηνικά – κοστούμια: Ιλένια Δουλαδίρη, σχεδιασμός Φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου, βοηθός σκηνικών – κοστουμιών: Ιωάννα Καλάβρου, βοηθός χορογράφου: Άντζελα Καλαντζή, χορευτές: Στέφανος Δημουλάς, Natasha Trigg, Αμέντολα Sabina, Νάστα Κοντοπίδη, Τάσος Παππάς – Πετρίδης, Ιωάννα Χρυσομάλλη, καλλιτεχνική επιμέλεια: Λήδα Κουτρομάνου, υπεύθυνος παραγωγής: Άρης Λάσκος, βοηθός παραγωγής: Αλεξάνδρα Τσιπνή – Κολαζά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το