Τοπικά

Ο Απ. Μούσιος για την κατάσταση στα Δημοτικά της Μαγνησίας: “Δεν πρέπει να συζητάμε ακόμη για τα αυτονόητα”

Σήμερα είναι το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Μαγνησίας για τη νέα σχολική χρονιά. Ο κ. Απόστολος Μούσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας την τελευταία 20ετία, μίλησε για την εικόνα που επικρατεί, ενόψει της έναρξης της σχολικής περιόδου 2019-2020.
Με τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τα κενά έχουν πληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό, πέρα από τις 15 ελλείψεις που καταγράφηκαν σε δασκάλους και νηπιαγωγούς στην Α’ και Β’ περιοχή της Μαγνησίας, ενώ και τα βιβλία βρίσκονται έγκαιρα στα σχολεία από τον περασμένο Ιούνιο.
«Εδώ και λίγες ημέρες παρουσιάστηκαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αποδέχθηκαν τον διορισμό τους και θα καλύψουν λειτουργικά και οργανικά κενά. Πιστεύω, όμως, ότι θα ήταν καλύτερο να έχουν ανακοινωθεί όλες αυτές οι υπηρεσιακές μεταβολές τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, ώστε και οι συνάδελφοι να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους. Τόσο για να βρουν σπίτια, αφού πολλοί θα μείνουν μόνιμα στον τόπο διορισμού, όσο και να τακτοποιήσουν κάθε εκκρεμότητα», σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου δασκάλων – νηπιαγωγών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βαθμό πλήρωσης των κενών στα σχολεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής Μαγνησίας. «Τα 15 κενά καταγράφηκαν σε ειδικότητες όπως Ειδικής Αγωγής, Γερμανικών και Θεατρικής Αγωγής. Φέτος, μάλιστα, επειδή υπάρχει διπλασιασμός των μορίων στη Β’ περιοχή, στα νησιά πήγαν πολλοί εκπαιδευτικοί και τα σχολεία της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου καλύφθηκαν στο 100%. Ακόμη και στο Τρίκερι, όπου παλαιότερα υπήρχαν προβλήματα, αυτή τη σχολική χρονιά αποδέχθηκαν τρεις αναπληρωτές», είπε ο κ. Μούσιος και πρόσθεσε: «Στις 31 Αυγούστου, κυρίως λόγω των συνταξιοδοτήσεων που έγιναν, καταγράψαμε 98 οργανικά κενά στη Μαγνησία, προτού ανακοινωθούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών και δεν καλύφτηκαν από τις μεταθέσεις. Από αυτά, τα 47 κενά αφορούσαν την Ειδική Αγωγή και η κάλυψή τους εδώ και 18 χρόνια γίνεται μόνο με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς».

Όσο για το τι αλλάζει φέτος στις σχολικές μονάδες της Μαγνησίας; «Για πρώτη φορά φέτος όλα τα προνήπια φοιτούν υποχρεωτικά στην προσχολική αγωγή. Έχουμε 400 παιδιά επιπλέον στις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής, όπου εντάχθηκαν πλέον όλοι οι Δήμοι της Μαγνησίας», απάντησε ο κ. Μούσιος, ενώ έπειτα μίλησε για τα προβλήματα που εντοπίζονται: «Υπάρχουν ζητήματα με τις κτιριακές υποδομές. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν πρέπει να συζητούμε ακόμη για τα αυτονόητα. Ούτε μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους, δίχως τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία από ελληνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Η διετής προσχολική αγωγή, η οποία είναι μία κατάκτηση, προϋποθέτει κονδύλια για τη σχολική στέγη. Για παράδειγμα, στο 3ο και στο 9ο νηπιαγωγεία στη Νέα Ιωνία, το μάθημα γίνεται ακόμη σε κοντέινερ. Αυτό θα πρέπει να εκλείψει κάποια στιγμή».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του συλλόγου ανέλυσε τους τέσσερις άξονες, για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου στη Μαγνησία: «Να υπάρξει μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Να ενισχύσουμε τις ολιγοθέσιες εκπαιδευτικές μονάδες, που είναι απομακρυσμένες, όπως το Τρίκερι, την Ανάβρα και το Πουρί. Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την ύπαρξη ενός επιπλέον εκπαιδευτικού σε κάθε νησί των Βόρειων Σποράδων, είτε για την ενισχυτική διδασκαλία, είτε για την κάλυψη οποιουδήποτε κενού προκύπτει, προκειμένου τα παιδιά να μη χάνουν διδακτικές ώρες. Και τέλος θα πρέπει να υπάρχουν εκπαιδευτικοί στη διάθεση της τοπικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για να καλύπτονται άμεσα βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες άδειες».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αντιδράσεις

Η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και των φοιτητών…

18 Ιανουαρίου 2024

Ηθικό

Το μασάζ της κυβέρνησης προς τους βουλευτές για να πουν το «ναι» στον γάμο των…

18 Ιανουαρίου 2024

Greek Mafia: Οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης – Πώς τους εντόπισαν

Ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας…

18 Ιανουαρίου 2024

Συνελήφθη αρχιφύλακας του ΑΤ Ακρόπολης για υπεξαίρεση υπηρεσιακών όπλων

Ένας αρχιφύλακας στο Αστυνομικό Τμήμα της Ακρόπολης συνελήφθη για παράβαση καθήκοντος, υπεξαίρεση κατ΄εξακολούθηση και παράβαση…

18 Ιανουαρίου 2024

Σεμινάριο –εκπαίδευση σε Huawei Fusionsolar φωτοβολταϊκά συστήματα

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 σεμινάριο – εκπαίδευση που διοργάνωσε ο…

18 Ιανουαρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, το οποίο καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, που θα ισχύσουν για…

18 Ιανουαρίου 2024