Τοπικά

Ο «Άουρα» και ο «Ντόριαν» …παρέχουν προστασία στο λιμάνι του Βόλου

Στο λιμάνι του Βόλου δύο σκύλοι παρέχουν προστασία στους πολίτες από εκρηκτικά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Είναι ο «Άουρα», 9 χρόνων, που ανιχνεύει εκρηκτικές ύλες και ο «Ντόριαν», 10 χρόνων, που ανιχνεύει ναρκωτικά.
«Οι πρώτοι σκύλοι εντάχθηκαν στο Λιμενικό Σώμα το 1992, κατόπιν δωρεάς της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τα δύο που έχουμε εδώ, είναι Μαλινουά», σημειώνει ο Απόστολος, συνοδός-εκπαιδευτής του «Άουρα», ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος.

Το Λιμενικό Σώμα διαθέτει μόνον σκύλους Μαλινουά σήμερα, ενώ όπως σημειώνει ο Δημήτρης, αρχικελευστής του Λ.Σ., «κανένας συνοδός δεν έχει δώσει τα σκυλιά του μέχρι σήμερα, «όταν αυτά «αποστρατεύονται», γιατί έχει γίνει μια οικογένεια με αυτά».
Η αποστολή των σκύλων του Λιμενικού Σώματος είναι αντίστοιχη με αυτή της Αστυνομίας. «Συνδράμουν στη δίωξη, στην έρευνα, στο ΣΔΟΕ, στο τελωνείο, αλλά και στην Αστυνομία, ερευνούν στρατόπεδα, εγκαταστάσεις, πλοία, μέσα μεταφοράς για την ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών. Με την καθημερινή συντηρητική εκπαίδευση ο σκύλος καθίσταται ένα αποτελεσματικό εργαλείο όσφρησης, με την ικανότητα να εντοπίζει κρυμμένα ή θαμμένα ή «καμουφλαρισμένα» με άλλες ουσίες, ναρκωτικά, για να μην γίνονται αντιληπτά», προσθέτει ο ανθυποπλοίαρχος του Λ.Σ. Όπως επισημαίνουν οι δύο συνοδοί, τοποθετούν τα ναρκωτικά σε ρεζερβουάρ πετρελαίου, σε σαμπουάν…

Ο «Άουρα»

«Ο σκύλος κατά τον εντοπισμό των ναρκωτικών ή των εκρηκτικών αντιδρά ενεργητικά, σκαλίζοντας ή γαυγίζοντας και σύμφωνα με τις νέες τακτικές εκπαίδευσης, αποφεύγει να προκαλεί φθορές στην περιουσία που ερευνάται», σημειώνει ο αρχικελευστής του Λ.Σ.
Ο σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών ερευνά προληπτικά εν όψει παραμονής αρχηγών κρατών ή άλλων αξιωματούχων σε χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, ενώ είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του κωδικού ISPS στο λιμάνι. Ακόμη διενεργεί έρευνα μετά από απειλητικό τηλεφώνημα για εκρηκτικούς μηχανισμούς σε πλοία, λιμενικές εγκαταστάσεις, σε επιβατικούς σταθμούς, ενώ προσφέρει υπηρεσίες και σε ιδιώτες, όπως π.χ. ελέγχει την τροφοδοσία των κρουαζιερόπλοιων.

Ο «Ντόριαν»

«Στόχος μας είναι να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη, που εκφράζουν ανακούφιση όταν ολοκληρώνεται χωρίς ευρήματα μια έρευνα», σημειώνει ο κ. Απόστολος. «Ο σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών πρέπει να έχει υπακοή, γιατί οποιοδήποτε λάθος μπορεί να είναι θανάσιμο. Πριν «δέσει» το κρουαζιερόπλοιο γίνεται έρευνα στο τέρμιναλ, στα ρυμουλκά, ακόμη και στα ταξί και στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους επιβάτες. Μια ένδειξη του σκύλου είναι ικανή να αποτρέψει τον ελλιμενισμό του σκάφους», καταλήγει ο ανθυποπλοίαρχος του Λ.Σ.
Η ομάδα του Βόλου καλύπτει σχεδόν όλη την Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Χαλκίδα, αλλά φθάνει και στον Αστακό, στη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο…
Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί τουρίστες που έρχονται, το πρώτο που ζητάνε, είναι σκύλο, πυροτεχνουργό και τις ειδικές δυνάμεις…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το