Ελλάδα

Ο ‘αόρατος’ Κορεάτης με αποστολή το… χρέος

newego_LARGE_t_420_54593383

Σε πρόσωπο-κλειδί της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης εξελίσσεται ο Γκλεν Κιμ, καθώς πίσω από τις κλειστές πόρτες ο «αόρατος σύμβουλος» της κυβέρνησης διαδραματίζει κομβικό ρόλο.

Παρότι αρχικά είχε χρεωθεί στο περιβάλλον του Γ. Βαρουφάκη, στην πορεία αποδείχτηκε πως διέθετε σημαντικά ερείσματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και… ήρθε για να μείνει.

Είναι ο άνθρωπος που καλείται να στηρίξει τις επικίνδυνες αποστολές της κυβέρνησης είτε αυτές αφορούν στη λειτουργία του ταμείου αποκρατικοποιήσεων είτε στην επεξεργασία σεναρίων για την απομείωση του χρέους. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει να παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη σε κυβέρνηση, καθώς στην Ισλανδία ηγήθηκε της ομάδας για την άρση των capital controls, ενώ είχε εργαστεί και ως σύμβουλος σε υπηρεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν το τελευταίο διάστημα να συμπληρώνονται, καθώς όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για την παρουσία του στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το πρόσωπο-μυστήριο που έχει απασχολήσει ακόμα και τον ευρωπαϊκό Τύπο φαίνεται πως διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο από αυτόν που αρχικά κάποιοι είχαν υποθέσει.

assets_LARGE_t_420_54593190

Γνώμη με βαρύνουσα σημασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχει στις πυρετώδεις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα και η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία στην ελληνική ομάδα.

Ανήκει στον στενό πυρήνα των… επισκεπτών του Hilton, όπου κατά κύριο λόγο διεξάγονται οι συζητήσεις με το κουαρτέτο, αλλά η συμβολή του δεν περιορίζεται μόνο στη σύνταξη των τελικών κειμένων.

Πηγές αναφέρουν πως είναι και στην ομάδα που καλείται να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να μειωθεί το χρέος και ήδη έχει γίνει η επεξεργασία της ελληνικής πρότασης. Το βασικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κοινοπραξιών, όπου θα υπάρχει «συνεισφορά» τόσο από την ελληνική πλευρά όσα από άλλα κράτη.

Η ελληνική πλευρά θα βάζει κονδύλια από το ΕΣΠΑ ή επιχειρήσεις προς ιδιωτικοποίηση, ενώ τα άλλα κράτη θα βάζουν τμήμα του διακρατικού χρέους (το οποίο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να μετατρέπεται σε μετοχές επιχειρήσεων). Μάλιστα φαίνεται πως ανάλογη συζήτηση έγινε και με τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη.

Ο Γκλεν Κιμ ασχολείται ?σύμφωνα με πληροφορίες- με το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο είναι ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς. Αλλωστε, είναι αυτός που είχε αποκωδικοποιήσει στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Ιουλίου την αντιπρόταση της κυβέρνησης για το πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Τύπου
Η παρουσία του 52χρονου Κορεάτη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού απασχόλησε ακόμα και εφημερίδες όπως ο βρετανικός «Guardian» και η γερμανική «Die Welt». Hταν έξι και μισή τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου όταν ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε στον Ντόναλντ Τουσκ πως θα ήθελε να φωνάξει στην αίθουσα ένα μέλος της ομάδας του για να συνεχιστεί η συζήτηση.

Η «πρόσκληση» έγινε μετά την επισήμανση της Γερμανίδας καγκελαρίου πως η ελληνική αντιπρόταση για το Ταμείο ήταν διατυπωμένη περίπλοκα. Ετσι, «το μόνο μέλος της ελληνικής ομάδας που φορά γραβάτα» -όπως έγραψε ο ευρωπαϊκός Τύπος- κλήθηκε στην αίθουσα και βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Προκάλεσε έκπληξη
Το γεγονός πως είναι γνώστης των διατυπώσεων, των διαδικασιών και της γλώσσας των διαπραγματεύσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια. Και μπορεί η παρουσία του στην εθνική αντιπροσωπεία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να προκάλεσε έκπληξη, ωστόσο ήταν αποκαλυπτική για τον βαθμό εμπλοκής του στις διαπραγματεύσεις.

Τη στιγμή εκείνη έγινε φανερό πως ο 52χρονος ανήκει στον πυρήνα των συμβούλων του Αλ. Τσίπρα και απολαμβάνει μάλιστα μεγάλης εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος εξακολουθεί να κρατά πολύ χαμηλούς τόνους, δεν δίνει συνεντεύξεις, αποφεύγει τα φλας των φωτογράφων και προτιμά να μη «διαφημίζει» τα αναβαθμισμένα του καθήκοντα. Ανθρωποι του περιβάλλοντός του επισημαίνουν πως έχει προσαρμοστεί στην ελληνική νοοτροπία. Μάλιστα, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα, πήρε μία «γεύση» και από ελληνικό καλοκαίρι, καθώς απέδρασε για λίγο στην Πάρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επαγγελματική διαδρομή που ακολούθησε πριν από την έλευσή του στη χώρα. Βετεράνος της χρεοκοπημένης Lehman Brothers, που κατάφερε από νεαρή ηλικία να αναρριχηθεί σε υψηλές θέσεις και με προϋπηρεσία σε τρεις ηπείρους για λογαριασμό επιχειρήσεων και κρατικών υπηρεσιών, έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις στο εξωτερικό.

Με σπουδές στις ΗΠΑ
Ο Γκλεν Κιμ γεννήθηκε τον Μάιο του 1963 στο Λος Αντζελες από γονείς μετανάστες από την Κορέα, οι οποίοι εργάστηκαν στις ΗΠΑ ως καθηγητές και ο ίδιος έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Rice, στο Χιούστον του Τέξας, ξεκίνησε το 1987 να εργάζεται στον τραπεζικό κλάδο και, συγκεκριμένα, στη Lehman Brothers, μία από τις τράπεζες επενδύσεων με τη μεγαλύτερη επιρροή τότε στη Γουόλ Στριτ, όπου έκανε λαμπρή καριέρα και παρέμεινε για 23 χρόνια, μέχρι την πτώχευσή της.

Τα πρώτα πέντε χρόνια ο χρηματοοικονομικός κολοσσός τον έστειλε στο Τόκιο για να ασχοληθεί με Προϊόντα Σταθερού Εισοδήματος, ενώ το 1992 -σε ηλικία μόλις 29 ετών- αναρριχήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου Διεθνών Αγορών Χρέους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει ο ίδιος στο επαγγελματικό του προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο LinkedIn.

Αφού παρέμεινε σε αυτήν τη θέση για δύο χρόνια, εστάλη στη συνέχεια στο Χονγκ Κονγκ ως γενικός διευθυντής των Αγορών Χρέους Ασίας και Ιαπωνίας της τράπεζας. Το 2001 ανέλαβε γενικός διευθυντής του τμήματος Δημοσίου Τομέα και Αναδυόμενων Αγορών της Lehman Brothers στο Λονδίνο, ένα πόστο από το οποίο το 2007 έλαβε ιδιαίτερες τιμές για την 20ή επέτειό του στην εταιρεία, αλλά και από το οποίο το 2008 παρακολούθησε την κατάρρευση της τράπεζας στην οποία είχε μείνει πιστός.

Βοήθησε στην εκκαθάριση
Δεκάδες χιλιάδες τραπεζίτες έχασαν τις δουλειές τους -ανάμεσά τους και ο Κιμ- και στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 οι εικόνες των υπαλλήλων που έβγαιναν στους δρόμους με τις κούτες τους στα χέρια έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ομως, ο Κιμ ήταν από τους λίγους που επελέγησαν να παραμείνουν στην τράπεζα σε έναν ρόλο που μάλλον άχαρος είναι για έναν φιλόδοξο τραπεζίτη: για δύο χρόνια από τη θέση του γενικού διευθυντή στο Λονδίνο βοήθησε στην εκκαθάριση του χρηματοοικονομικού κολοσσού. Κλειδί για την παραμονή του ήταν το ότι δεν είχε εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς και επομένως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Μετά τη Lehman Brothers, o Κιμ προσελήφθη το φθινόπωρο του 2010 ως σύμβουλος από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα εργάστηκε ως σύμβουλος σε μια υπηρεσία του υπουργείου στη Φρανκφούρτη.

Οπως ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του, από το 2012 μέχρι σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος στην επενδυτική εταιρεία LJ Capital και ασχολείται με χρηματοδοτήσεις του δημοσίου τομέα, ενώ από τον Ιούλιο του 2014 συνεργάζεται και με την ισλανδική κυβέρνηση.

Στην Ισλανδία ο Κιμ είναι επικεφαλής μιας τετραμελούς ομάδας συμβούλων για την άρση των capital controls, αν και σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο έχει καιρό να εμφανιστεί εκεί. «Παρόλο που τυπικά είναι ακόμα επικεφαλής της ομάδας, σύμφωνα με πηγές, ο Κιμ εμφανίζεται όλο και λιγότερο στην Ισλανδία», έγραψε στο Twitter η Ισλανδή δημοσιογράφος Σίγκρουν Νταβιντσντοτίρ, η οποία τόνισε ότι έχει «ακούσει μόνο καλά λόγια για τη θητεία του στην Ισλανδία. Η κυβέρνηση είναι που φαίνεται να μην ξέρει τι να κάνει».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το