Ελλάδα

Ο Αώος γύρισε: Σπάνιος γύπας επέστρεψε από την Αφρική στη φωλιά του

Πιστός και φέτος στο ετήσιο ραντεβού του, ο Αώος έφτασε πριν από λίγες µέρες στο… εξοχικό του, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έπειτα από ένα εξαντλητικό ταξίδι από τα βάθη της Αφρικής, σηµαίνοντας, όπως κάθε χρόνο, τον ερχοµό της άνοιξης.

Ο γύπας ασπροπάρης, το πλέον απειλούµενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, που σηµάνθηκε µε δορυφορικό ποµπό το 2015 από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, διένυσε περισσότερα από 6.000 χιλιόµετρα µέσα σε 43 ηµέρες, περνώντας από οκτώ χώρες (Τσαντ, Λιβύη, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Συρία, Τουρκία και Ελλάδα), προκειµένου να φτάσει στην κοιλάδα του ποταµού Αώου της Ηπείρου, στον οποίο χρωστά το όνοµά του. Και αν στη διάρκεια του µεγάλου ταξιδιού απέφυγε επιδέξια τους κινδύνους της µετανάστευσης, εδώ καλείται να αντιµετωπίσει τη σηµαντικότερη απειλή για όλα τα είδη γυπών στα Βαλκάνια, τα δηλητηριασµένα δολώµατα.

Ο Αώος ανήκει σε ένα από τα µόλις πέντε ζευγάρια του είδους του που έχουν αποµείνει στην Ελλάδα. Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο φωλιάζει µε το ταίρι του στο αλβανικό έδαφος και τρέφεται στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, στη Βόρεια Πίνδο. Συνολικά στα Βαλκάνια ζουν λιγότερα από 70 ζευγάρια. Ο ασπροπάρης είναι το µικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που απαντούν στην Ευρώπη και την Ελλάδα, και το µοναδικό που µεταναστεύει. Φωλιάζει στην ίδια ακριβώς θέση κάθε χρόνο, κάτι που καταδεικνύει την εκπληκτική ικανότητα προσανατολισµού που διαθέτει.

Επικίνδυνο ταξίδι

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» η συντονίστρια Ενηµέρωσης ∆ράσεων ∆ιατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ρούλα Τρίγκου, µόλις ένας στους επτά ασπροπάρηδες καταφέρνει να φτάσει στην ενηλικίωση. Π ολλά ανήλικα και άπειρα πουλιά χάνονται κατά το ταξίδι της επιστροφής τους στην Αφρική το φθινόπωρο, όταν από τη βιασύνη τους να φτάσουν έγκαιρα και να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή επιλέγουν να µην ακολουθήσουν το µακρινό αλλά ασφαλές ταξίδι από την ξηρά, µέσω Τουρκίας και Μέσης Ανατολής, αλλά να «κόψουν» δρόµο και να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Η θάλασσα δεν προσφέρει τις θέσεις ξεκούρασης που έχουν ανάγκη οι γύπες. Ετσι, δυστυχώς, πολλά νεαρά κουράζονται και δεν καταφέρνουν να διανύσουν τη διαδροµή από την Πελοπόννησο (τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα) και από την Κρήτη µέχρι τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Ο Αώος διένυε κατά µέσο όρο 155 χλµ. την ηµέρα, αλλά υπήρξαν και ηµέρες που έφτασε τα 500 χλµ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το