Τοπικά

Ο αντικαπνιστικός εξαφανίζει τους παθητικούς καπνιστές  

Θετικά αποτιμά τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην πρύτανης κ. Κώστας Γουργουλιάνης, ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος και τις επιπτώσεις στους μη καπνιστές.

Διανύοντας τη χειμερινή περίοδο, όπου πολύς κόσμος ψυχαγωγείται σε κλειστούς χώρους λόγω του κρύου, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έρχεται ακόμη περισσότερο στο επίκεντρο.

«Είναι ίσως η πρώτη φορά που μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι γίνεται με τον αντικαπνιστικό νόμο. Σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης και πρόσθεσε πως «έχοντας ως πρώτο δείγμα τους δύο πρώτους μήνες της χειμερινής περιόδου μια διαπίστωση είναι πως ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται και προϊόντος του χρόνου μέχρι να έρθει η Άνοιξη, θα γίνει συνείδηση στον ατίθασο Έλληνα ότι δεν μπορεί να ρυπαίνει με τον καπνό του τον διπλανό του».

Ερωτηθείς για τον παθητικό καπνιστή και πόσο επιβαρύνεται, ο κ. Γουργουλιάνης απάντησε πως «καταρχήν δεν διάλεξε ο ίδιος να εισπνέει τον καπνό. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, στα δέκα τσιγάρα που καπνίζει κάποιος σε ένα κλειστό χώρο, το ένα το καπνίζει χωρίς να το θέλει ο παθητικός καπνιστής. Άρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι ο αντικαπνιστικός νόμος».

Ωφελημένοι

και οι εργαζόμενοι

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους των κέντρων ψυχαγωγίας και εστίασης μπορεί να προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό για απώλειες στα έσοδα των καταστημάτων, από την άλλη, όμως μπορεί να ωφελήσει στην υγεία των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους.

Όπως εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης «η έκθεση των παθητικών καπνιστών είναι σημαντική και ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους στα κέντρα εστίασης που όλα αυτά τα χρόνια εισπνέουν τον καπνό. Όμως μελέτες έχουν δείξει πως με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου οι εργαζόμενοι και οι υπεύθυνοι στους χώρους ψυχαγωγίας έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα, λιγότερες κρίσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Παλιότερα κάναμε και μια έρευνα ως Κλινική με ένα δείγμα 100 περίπου ατόμων για να δούμε το ζήτημα».

Μεγαλύτερη ΧΑΠ

στα χωριά

Και ο αντικαπνιστικός νόμος μπορεί να εφαρμόζεται στην πόλη, τι γίνεται όμως στα χωριά; Το ερώτημα έχει άμεση σύνδεση με την υγεία των ανθρώπων που τα απογεύματα συνήθως συγχρωτίζονται στα καφενεία. «Μια έρευνα που κάναμε στα χωριά της Θεσσαλίας σε εργαζόμενους που σύχναζαν στα καφενεία όπου εκεί κάπνιζαν, έδειξε ότι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ, όπως την αποκαλούμε, πλήττει τον πληθυσμό της περιφέρειας σε ποσοστό 17%, όταν ο μέσος όρος στη Θεσσαλία είναι κοντά στο 10%. Στην ύπαιθρο είναι συχνό το φαινόμενο οι άνδρες να περνούν πολλές ώρες στα καφενεία, όπου είτε καπνίζουν οι ίδιοι είτε εισπνέουν τον καπνό των συνδαιτημόνων».

Μειώθηκαν οι καπνιστές

Ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε πως οι καπνιστές πανελλαδικά μειώθηκαν και είναι κάτω από το 30%. Σε αυτό συμβάλλει η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς κάποιος συνηθίζει να ζει για λιγότερες ώρες με τη νικοτίνη, ενώ ρόλο έχει διαδραματίσει και η ενημέρωση που γίνεται στα σχολεία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος λέγοντας πως «θα πρέπει να λειτουργούν και στα μικρότερα αστικά κέντρα, ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση των ενδιαφερομένων. Πάντως γνωρίζουμε τις προθέσεις της 5ης ΥΠΕ να λειτουργήσουν ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε πολλές άλλες περιοχές και εμείς μπορούμε να συνδράμουμε».

Συμπλήρωσε δε πως «ούτε το Νοσοκομείο Βόλου έχει ιατρείο διακοπής καπνίσματος, γι’ αυτό και αρκετοί από τον Βόλο έρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, διαφορετικά θα χρειαστεί να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το