Τοπικά

Ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος καλεί τον Κ. Αγοραστό να δώσει εξηγήσεις για την αέρια ρύπανση στο Βόλο

Ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος «καλεί» τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό με προχθεσινό του έγγραφο να δώσει άμεσα απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα για τους ελέγχους που έχει διενεργήσει στην ΑΓΕΤ, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ώστε να διασφαλίσει την ποιότητα του αέρα. Σε ένα «μπρα-ντε φερ» στον δρόμο προς τις κάλπες, φαίνεται καθαρά πως ξεχνιούνται τα χαμόγελα και οι «αποθεωτικές» δηλώσεις που επεφύλασσε για τον κ. Φάμελλο ο κ.Αγοραστός μόλις πριν λίγες ημέρες, μετά την συνάντησή τους για το περιβαλλοντικό ισοδύναμο στο νερό καθώς τώρα καλείται να δώσει εγγράφως εξηγήσεις για τα θέματα της ποιότητας ζωής στον Βόλο. Στην ουσία ο κ. Φάμελος τον εγκαλεί καθώς ο αν. υπουργός δηλώνει ανενημέρωτος για τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε ο Περιφερειάρχης για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στο έγγραφο, που εστάλη δύο ημέρες πριν το συλλαλητήριο στο Βόλο αναφέρει πως ο Δήμος Βόλου καταθέτει αναρμοδίως ερωτήματα στο Υπουργείο για θέματα αρμοδιότητας του κ. Αγοραστού, αλλά ο Περιφερειάρχης δεν ανταποκρίνεται, παρότι τα έγραφα του κοινοποιούνται.

Ο Περιφερειάρχης καλείται να δώσει στοιχεία για μια σειρά ελέγχων που έχει διενεργήσει στην ΑΓΕΤ και να απαντήσει για ποιον λόγο δεν συγκροτήθηκε από τις 9 Μαϊου του 2018 η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου. Τον καλεί να απαντήσει εάν ανέλαβε πρωτοβουλία εκπόνησης μελέτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου από ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα όπως για παράδειγμα ο Δημόκριτος, για να διαπιστωθούν οι πηγές δυσοσμίας και ατμοσφαιρικών ρύπων.
Ο κ. Φάμελος τονίζει πως η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών μέτρησης εντός των ορίων της. Μια επισήμανση του κ,. Φάμελλου θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ειρωνεία καθώς καλεί τον κ. Αγοραστό να απαντήσει εάν επιθυμεί νομοθετική πρωτοβουλία για αλλαγή αρμοδιοτήτων επί των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Δήμος Βόλου. Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Βόλου είχε καταθέσει πρόταση να αναλάβει εκείνος τους ελέγχους στην ΑΓΕΤ, ενώ ο δήμαρχος διατεινόταν πως η «ΑΓΕΤ θα καίει ότι γουστάρει».
Ο κ. Αγοραστός καλείται να απαντήσει για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την παρακολούθηση του αέρα και τα αποτελέσματά τους. Ζητούνται στοιχεία για όλο το 2018 μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Αγοραστός πρέπει να απαντήσει σε τι ελέγχους έχουν προβεί οι υπηρεσίες σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε ποιες βιομηχανικές δραστηριότητες έγιναν οι έλεγχοι στα διοικητικά όρια του Δήμου για το 2018 και το 2019 καθώς και τα αποτελέσματα. Πρέπει να ενημερώσει για τη σύσταση του Κλιμακίου Ελέγχου περιβάλλοντος και τους ελέγχους που αυτά υλοποίησαν το 2018 και το 2019.
Ζητάει τα αποτελέσματα ελέγχων στα φορτία της ΑΓΕΤ από το 2017 εως σήμερα.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει:
1. Σε τι ελέγχους έχουν προβεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε ποιες βιομηχανικές δραστηριότητες έγιναν οι έλεγχοι στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου και ευρύτερα της ΠΕ Μαγνησίας κατά την περίοδο 2018-2019, καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους.
Επίσης, για το ίδιο θέμα, να μας ενημερώσετε για τη σύσταση Κ.Ε.Π.ΠΕ. στην Περιφέρειά σας, τα τρία αντίστοιχα εξάμηνα (Α 2018, Β2018, Α2019) και τους ελέγχους τους οποίους αυτά υλοποίησαν, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4014/2011.
Παρακαλώ κοινοποιήστε μας τα αποτελέσματα των ελέγχων κατά την παραλαβή των φορτίων εναλλακτικού καυσίμου του εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο την περίοδο 2017 έως σήμερα.
Επίσης ποια είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων αέριας ρύπανσης και δειγματοληψιών ειδικών αέριων ρύπων την περίοδο από 1.1.2018 έως σήμερα καθώς και τη λειτουργικότητα του συστήματος ανάρτησης και δημοσιοποίησης των μετρήσεων στην εν λόγω δραστηριότητα.
Παράλληλα παρακαλώ να μας ενημερώσετε αν αναλάβατε πρωτοβουλία εκπόνησης μελέτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, από ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα (π.χ. Δημόκριτο) για να διαπιστωθούν οι πηγές δυσοσμίας και ατμοσφαιρικών ρύπων.
Τέλος ενημερώστε μας αν υπήρξε συμφωνία με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης του Βόλου για τη συγκρότηση επιτροπής κοινωνικού ελέγχου σε τοπικό επίπεδο όπως είχαμε προτείνει στα σχετ. 6,8 και 11 έγγραφα του ΥΠΕΝ, αλλά και στην κοινή μας συνάντηση με τους τοπικούς φορείς της 9 Μαΐου 2018 που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το