Τοπικά

Ο Αν. Ξανθός στο Νοσοκομείο του Βόλου: Οικοδομείται σκληρό πελατειακό κράτος στην Υγεία

Το έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας υπερασπίστηκε ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας κ. Α. Ξανθός με δηλώσεις του στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Νοσοκομείο του Βόλου. Τόνισε ότι ο πυρήνας της γραμμής της Κυβέρνησης είναι η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας, για να οδηγηθεί στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του κάλυψε ουσιαστικά στην πράξη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών, είναι αυτή που ενίσχυσε με επιπλέον πόρους – και ανθρώπινους και υλικούς – το δημόσιο σύστημα υγείας, βελτίωσε και αναβάθμισε τον εξοπλισμό και τις υποδομές των περισσότερων νοσοκομείων και με ένα συνδυασμό προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού . Τόνισε πως υπήρξε επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και παρά τα μέτρα λιτότητας, ενώ εξαπλασιάστηκε η χρηματοδότηση και η μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις δημόσιες δομές.

Περιοδεία σε δημόσιες δομές υγείας του Βόλου, με πρώτο σταθμό το νοσοκομείο πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή, πρώην Υπουργό και τομεάρχη υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ανδρέα Ξανθό.
«Με τις περιοδείες μας θέλουμε να πούμε στο ανθρώπινο δυναμικό των δημοσίων δομών υγείας ότι είμαστε εδώ και η εικόνα μας για ότι συμβαίνει επικαιροποιείται συνεχώς, για μια τεκμηριωμένη και μάχιμη αντιπολίτευση», τόνισε.

Εκτίμησε ότι δημιουργείται νέο περιβάλλον στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τις επιλογές της Κυβέρνησης, η οποία δεν παρουσιάζει κανένα σχέδιο. «Αφήνουν τα προβλήματα να λιμνάζουν, 940 θέσεις γιατρών δεν προκηρύσσονται και δεν υπάρχει διάθεση για λύσεις», είπε.
Για την υποχρηματοδότηση του Αχιλλοπούλειου ανέφερε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία.

«Στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάθε Φθινόπωρο, εξασφαλίζαμε αύξηση πιστώσεων για να εκτελέσουν τα νοσοκομεία τις δαπάνες τους και να μην υπάρχουν ελλείψεις. Αυτή η ενίσχυση δεν έγινε φέτος παρά μόνο στον τομέα του φαρμάκου. Μια ενίσχυση που επίσης δεν επαρκεί.

Ο πυρήνας της γραμμής της κυβέρνησης είναι η εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος και η δημιουργία ευκαιριών  για να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα. Επιδιώκεται μέσα από συμπράξεις να έχουν οι ιδιώτες ρόλο στο ΕΣΥ , δηλαδή ιδιωτικές εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες» σημείωσε εκτιμώντας πως εσκεμμένα δημιουργούνται τεχνητά προβλήματα.

«Το θέμα είναι ότι στην πράξη δεν προκύπτει ως εφαρμοσμένη πολιτική η στήριξη του ΕΣΥ. Η πολιτική απαξίωσης και υπονόμευσης του ΕΣΥ είναι φανερή ώστε διαα της διολισθήσεως να υποστηρίξουν πως δεν σηκώνει περεταίρω  βελτίωσης. Δεν είδαμε κανένα πλάνο να παρουσιάζεται για τον ΕΟΠΥΥ όπου η Κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαπλασίασε τα κονδύλια προς τα Νοσοκομεία που δίνονταν μέχρι το 2015. Δηλαδή από 80 εκατομμύρια ευρω έδωσε 600 εκ. ευρώ.

Εμείς ακολουθήσαμε τη γραμμή συνέργειας πόρων ανάμεσα στον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΠΥ. Δεν ξέρουμε τι θέλει να πράξει η Κυβέρνηση αλλά αυτό θα φανεί στον προϋπολογισμό του 2020».

Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν με τις αντιδράσεις για το ΚΕΘΕΑ ειπε πως η Κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει ένα σκληρό κομματικό κράτος και τόνισε πως στο ΚΕΘΕΑ υπήρξε αυταρχισμός και αυθαιρεσία.

Σημείωσε πως αυτό το σκληρό κομματικό κράτος θα φανεί και στις διοικήσεις των Νοσοκομείων και οι επιλογές των προσώπω θα γίνουν με βάση την σχέση τους με τους τοπικούς παράγοντες κάθε περιοχής και όχι με τα προσόντα τους.

«Οικοδομείται ένα σκληρό πελατειακό κράτος και στην δημόσια περίθαλψη αυτή η τακτική εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους», δήλωσε και κατέληξε με αναφορές στην πολιτική του φαρμάκου λέγοντας πως η πολιτική πρόσβασης των πολιτών, χωρίς εξαιρέσεις, σε όλα τα αναγκαία φάρμακα δεν πρέπει για κανέναν λόγο να αλλάξει.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλου επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Παρών ήταν ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σήμερα Δευτέρα 18/11/2019 στη συνάντηση που είχε ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν Τομεάρχης της ΕΠΕΚΕ Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός μαζί με τον βουλευτή Τρικάλων κ. Σάκη Παπαδόπουλο, πρώην συντονιστή της ΕΠΕΚΕ Υγείας, με τη Διοίκηση, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Βόλου.
Ο κ. Ξανθός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατεί από το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μάνθο Δραμητινό, τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) κ. Παύλο Μαλινδρέτο, τον γραμματέα της ΕΙΝΚΥΜ και Διευθυντή του ΤΕΠ κ. Ηλία Καραμέτο, τον Πρόεδρο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο κ. Κώστα Μενδρινό, τη Διεθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Κατερίνα Χαρανά, ενώ τον λόγο πήραν και ο πρώην πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Νίκος Χαυτούρας, εκπρόσωποι συμβασιούχων εργαζομένων και η Πρόεδρος των Φίλων του Νοσοκομείου κ. Γεωργία Σταγάκη.


Όλοι οι παρευρισκόμενοι τόνισαν τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν διαχρονικά σε μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ελλείψεις που θα γίνουν ιδιαίτερα έντονες όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, όπου σταδιακά θα αρχίσει να αποχωρούν, λόγω λήξεων συμβάσεων ή συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να αντιμετωπίσει οξύτατο πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία του. Παράλληλα τέθηκε και το θέμα του προϋπολογισμού, καθώς δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία του.
Ο κ. Ξανθός άκουσε με μεγάλη προσοχή όλα τα θέματα που τέθηκαν και με τη σειρά του ανέφερε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έδωσε τιτάνιο αγώνα εν μέσω μνημονίων και περιορισμών που δυσχέραιναν το έργο της, ώστε να μπορέσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τα Νοσοκομεία μας να σταθούν στα πόδια τους και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε προς όφελος του κόσμου. Φυσικά δεν παρέλειψε να πει πως δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη που πρέπει να λυθούν. Ωστόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρε το ένα προς πέντε(1/5) να γίνει ένα προς ένα (1/1) από το 2019. Έγιναν 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ,(4000 γιατροί και 6000 προσωπικό) και υπήρχε ένα πλάνο προκηρύξεων έτοιμο, αλλά όλα αυτά συν το θέμα με τον προϋπολογισμό πάγωσαν με τη νέα Κυβέρνηση.
Κλείνοντας ο κ. Ξανθός επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να πιέσει την υπάρχουσα Κυβέρνηση, ώστε να μην εγκαταλείψει τη γραμμή στήριξης στο δημόσιο σύστημα υγείας που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ήδη δίνει καρπούς, ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι οι γιατροί και το προσωπικό έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια, γιατί κατάλαβαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπάθησε να διαλύσει και να ιδιωτικοποιήσει, αλλά να κρατήσει όρθια τη δημόσια περίθαλψη.
Ως γνωστό για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Βόλου, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση που πρόσφατα συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 15/11/2019, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει προσωπικά τον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Βόλου. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε το «πάγωμα» όλων των πρωτοβουλιών της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το Αχιλλοπούλειο. Προέκυψε η χρηματοδότησή του με το «σταγονόμετρο», γεγονός που θέτει σε πραγματικό κίνδυνο την ποιότητα της παροχής δημόσιας υγείας στη Μαγνησία. Επί της ουσίας η παραπομπή όλων των ζωτικών θεμάτων για το πρώτο τετράμηνο του 2020 που ανέφερε ο υπουργός κ. Κικίλιας, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στον προγραμματισμό των προσλήψεων και τη συνολικότερη ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το