Πολιτισμός

Ο Αμίλκας Αλιβιζάτος και η νεοελληνική θεολογία – Ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος

Ημερίδα με θέμα «Ο Αμίλκας Αλιβιζάτος και η νεοελληνική θεολογία: Πανεπιστημιακή διδασκαλία, εκκλησιαστική διακονία και οικουμενικός διάλογος» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, στα Μελισσάτικα. Η ημερίδα διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρησκευτικών Επιστημών (FSCIRE) της Μπολόνια (Ιταλία) και είναι η τέταρτη στη σειρά θεολογικών συναντήσεων με γενικό τίτλο «Θεολογικές Προσωπογραφίες».
Ο Αμίλκας Αλιβιζάτος (1887-1969), καταγόμενος από την Κεφαλονιά, υπήρξε καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένος στην Εκκλησιαστική Ιστορία, το Κανονικό Δίκαιο, την Ιστορία και την Θεωρία της Εκκλησιαστικής Διακονίας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ παράλληλα διατέλεσε και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής. Το 1962 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1969 διετέλεσε και πρόεδρός της. Το πλούσιο συγγραφικό και οργανωτικό του έργο αφορά στην ανόρθωση της Εκκλησίας στο ελληνικό κράτος, την αναθεώρηση και συμπλήρωση της εκκλησιαστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και τη διατύπωση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας. Με τη δράση του (κυρίως με το Α’ Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας, το 1936) βοήθησε στο να παρουσιαστεί η Ελληνική Εκκλησία σε ετερόδοξους. Υπήρξε επίσης ένας από τους Έλληνες πρωτοπόρους του Οικουμενικού Κινήματος με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, μαζί με τον επίσης θεολόγο Βασίλειο Ιωαννίδη.

Εισηγήσεις στην ημερίδα θα παρουσιάσουν (με αλφαβητική σειρά) οι Νίκος Αλιβιζάτος, Νικόλαος Ασπρούλης, Σταύρος Γιαγκάζογλου, Ελεονώρα Γιατσίδου, Πανδώρα Δημανοπούλου, Παντελής Καλαϊτζίδης, Δημήτριος Κεραμιδάς, Ιωάννης Κονιδάρης, Νίκος Κουρεμένος, Αντωνία Κυριατζή, Δέσποινα Μιχάλαγα, π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Θεοδόσης Τσιρώνης και Στυλιανός Τσομπανίδης.
Η έναρξη της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί. Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη, με εγγραφή στη διεύθυνση [email protected] Το αναλυτικό πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://acadimia.org/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το