Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας πάει Ομπάμα

tsipras

Το Σάββατο αναχωρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρατηρείται έντονη κινητικότητα καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο ταξίδι για κατ ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες.

Τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα
Το πιο σημαντικό τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ θα είναι αυτό με τον Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές. Προς το παρόν δεν είναι σίγουρο αν η συνάντηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου, κάτι που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, ή αν θα γίνει στο περιθώριο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ή στο πλαίσιο της δεξίωσης που θα γίνει προς τους ξένους ηγέτες.

Συνάντηση με Κέρι
Ο πρωθυπουργός θα συνάντησει και τον Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε το αίτημα της συνάντησης πριν από λίγες ημέρες.

Στη συνάντηση με τον κ. Κέρι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, ενώ είναι σαφές ότι ο κ. Κέρι θα θέσει από την πλευρά του ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος (πχ Κυπριακό, μεταναστευτικό, Συρία, ευρω-ρωσικές σχέσεις κ.ά).

Συνάντηση και με Νταβούτογλου
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μάλιστα αυτή η συνάντηση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά όπως του μεταναστευτικού, το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί ξανά με τον κ. Νταβούτογλου τον Δεκέμβριο του 2014, με τη συνομιλία τους να επικεντρώνεται τότε στις εξελίξεις στην Κύπρο και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το